YALIN ÜRETİME GEÇİŞ SÜRECİNDE SERİ ÜRETİM HATTINDA ÜRETİM SİSTEMİ OPTİMİZASYONU1

Günümüzde artan rekabet koşullarında, işletmeler sektörlerinde öne çıkabilmek ve lider konuma gelebilmek için en az maliyetle, en yüksek kalitedeki ürünleri müşteriye tam zamanında iletmek durumundadır. Bu yoğun rekabet ortamında, kısa ürün yaşam süreleri, yüksek kaliteli ve yeni ürünlere uygun fiyatlarla erişmek isteyen tüketici istekleri gibi etkenler karşısında işletmeler üretim faaliyetlerini başarılı bir şekilde sürdürebilmenin yollarını aramaktadır. Bütün bu gereklilikler değerlendirildiğinde, üretim ve hizmet sistemlerindeki israfları ortadan kaldırmayı ve gereksiz maliyetleri azaltmayı benimseyen "yalınlık" yaklaşımı son yıllarda önem kazanmıştır. Bu kapsamda, süreçlerin iyileştirilmesi, hataların azaltılması, israfların ortadan kaldırılması ve dolayısıyla maliyetlerin azaltılabilmesi yalın üretim sürecinin uygulanması ile mümkündür. Bu çalışmada, inşaat sektörüne ısı yalıtım malzemesi üreten, sektöründe lider firmalar arasında yer alan KOBİ düzeyindeki bir üretim işletmesi için, müşteri beklentilerini karşılamak ve maliyetleri azaltmak amacıyla yalın üretim projesine temel oluşturulması için, bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Önerilen çalışmada, yalın üretime geçiş sürecinde, iş etüdü, kapasite planlama, tesis planlama, malzeme akışı optimizasyonu, 5S-endüstriyel temizlik ve düzen, 8D tekniği, Kaizen ve PUKÖ (Planla-Uygula- Kontrol Et- Önlem Al) döngüsü, değer akış haritalama gibi verimlilik arttırma teknikleri önemli ölçüde kullanılmış olup, Toplam Faktör Verimliliği (Overall Equipment Effectiveness-OEE)'nin arttırılması için yeni bir süreç tasarımı ve iş organizasyonu çalışmaları gerçekleştirilmiş ve işletmenin ileride uygulayacağı ve sürdürülebilir bir süreç iyileştirme ve geliştirme model tasarımı yapılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen kazanımlar ve iyileştirmeler çalışmanın sonuçları olarak sunulmuştur.

A TRANSITION PROCESS TO LEAN MANUFACTURING: PRODUCTION SYSTEM OPTIMIZATION IN MASS PRODUCTION LINE

Nowadays, in high competitive environments, products with minimized cost and maximized quality and just in time deliveries to the customer must be achieved in order that firms can survive and have a leading position in industry. Firms are looking for a way to adapt this customer-driven market, in that fierce competition environment. In the light of this development, elimination of waste and reducing unnecessary costs by lean approach become crucial for production and service industries. Hence, system improvements and elimination of waste can be achieved by lean manufacturing approach. This paper covers a research conducted at a SME firm, where thermal insulating products for construction industry are produced, with the purpose of satisfying customer expectations and to reduce cost, to provide a basis for lean manufacturing project. In the study, some of productivity improving tools have been used such as work study, capacity planning, facility planning, material flow optimization, 5S, 8D method, Kaizen, PDCA cycle, value stream mapping. In addition to that, new process design and work organization studies have been conducted and a process improvement and development model has been designed to increase OEE (Overall Equipment Effectiveness). All type of gains and improvements provided by the research are presented in the paper (numeric and non-numeric).

___

  • KAHRIMAN, M., (2013), Otomotiv Endüstrisinde Simülasyon Bütünleşik Değer Akış Haritalama Uygulaması, Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.
  • o ORBAK, A. Y., CENGİZ, T. G., ULUSOY, İ., AKGÖZ, H. K., KİRİŞ, M., İRİCE, G., (2011), Bir Otomotiv Yan Sanayi Firmasında Tek Modelli ve Karışık Modelli Montaj Hattı Dengeleme Problemi, Endüstri Mühendisliği Dergisi YA/EM 2009 Özel Sayısı, 22 (1), 21-30.
  • o ÖZÇELİK, F., ERTÜRK, H., (2010), Yalın Üretim İşletmeleri İçin Değer Akış Yönetimi ve Değer Akış Maliyetlemesi (DAM), Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 29 (2), 51-84.
  • ABDULMALEK, F. A., RAJGOPAL, J., (2007), Analyzing the Benefits of Lean Manufacturing and Value Stream Mapping via Simulation: A Process Sector Case Study, International Journal of Production Economics, 107(1), 223-236.
  • AKÇAGÜN, E., (2006), Hazır Giyim İşletmelerinde Yalın Üretim Tekniklerinin Araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • BİRGÜN, S., GÜLEN, K. G., ÖZKAN, K., (2006), Yalın Üretime Geçiş Sürecinde Değer Akışı Haritalama Tekniğinin Kullanılması: İmalat Sektöründe Bir Uygulama, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 5 (9), 47-59.
  • BULUT, K., ALTUNAY, H., (2016), Değer Akışı Haritalandırma Yöntemi: Mobilya Sektöründe Bir Uygulama, Uluslararası Mühendislik Araştırma ve Geliştirme Dergisi, 8 (1), 48-55.
  • EFE, Ö. F., (2011), Yalın Hizmet/Değer Akışı Haritalama: Bir Acil Serviste Uygulanabilirliği, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • EKİNCİ, M. B., (2003, Türkiye'de KOBİ'lerin Kurumsal Gelişimi ve Finansal Sorunları, Askon Yayını, İstanbul.
  • ERGÜNEŞ, E., (2014), Gemi İnşaatında Yalın Üretim ve Değer Akış Haritalaması, Yüksek Lisans Tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gebze.
  • GREWAL, C. S., (2008), An Initiative to Implement Lean Manufacturing Using Value Stream Mapping in A Small Company, International Journal of Manufacturing Technology and Management, 15(3), 404-417.
  • GÜNDOĞAN, M. A., GÜNDOĞAN, A., ÜNKER; E., (2010), Tekstil Terbiye Sektöründe Yalın Üretim Yöntemi İle Geleneksel Üretim Yönteminin Karşılaştırılması, Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu, Düzce, 21-22 Ekim.
  • GÜNDOĞDU, E., (2002), Sipariş Tipi Üretim Yapan Bir Mobilya Fabrikasında Değer Akışı Haritalandırma İle Stok Maliyetinin Minimizasyonu, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • GÜNDÜZ, A. Y., (2007), Bölgesel Kalkınmada Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Önemi: Malatya Örneği, 4. KOBİ'ler ve Verimlilik Kongresi, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul, 7-8 Aralık, 3-15.
  • GÜNEÇIKAN, Ö., (2008), Kapasite Planlaması ve Optimum Stok Kontrolü Yönetimi, Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • GÜNGÖR, F., AKKAYA, M., (2012), Seri Üretim Hattında, Kapasite Dengeleme ve Verimlilik Artışının Birim Maliyete Etkisi ve Bir Uygulama, 11. Ulusal İşletmecilik Kongresi, Konya Selçuk Üniversitesi, Konya, 10-11 Mayıs, 999-1004.
  • KULAK, O., POLAT, O., ŞAHİN, Y., (2009), Bir Üretim Sisteminin Simülasyon ve Değer Akışı Haritalandırma Yöntemleri İle Analizi, Fabrika/Üretim Organizasyonlarının Yeniden Yapılandırılması ve Verimliliğin Artırılması Yoluyla Büyüme, Süleyman Demirel Üniversitesi, 1, Nobel Yayınevi.
  • LASA, I. S., LABURU, C. O., VILA, R. C., (2008), An Evaluation of the Value Stream Mapping Tool, Business Process Management, 14 (1), 39-52.
  • ÖZKAN, A., AYDOĞDU, A., KORKMAZ, M., YAHYAOĞLU, G., (2011), Stratejik Maliyet Yönetimi - Hedef Maliyet - Etkin Verimlilik Ölçme ve Değerlendirme Yöntemi Olarak Kazukiyo Kurusawa AIPR Modelinin Bir Kablo Üretim İşletmesinde Uygulanabilirliliğine Yönelik Uygulamalı Çalışma, Akademik Bakış Dergisi Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi, 25.
  • SETH, D., GUPTA, V., (2005), Application of Value Stream Mapping for Lean Operations and Cycle Time Reduction: An Indian Case Study, Production Planning & Control, 16 (1), 44-59.
  • SILVA, S. K. P. N., (2012), Applicability of Value Stream Mapping (VSM) in the Apparel Industry in Sri Lanka, International Journal of Lean Thinking, 3 (1), 36-41.