TÜRKİYE'NİN YENİ PAZAR ARAYIŞLARI İÇİNDE AFRİKAÜLKELERİNİN YERİ VE ÖNEMİ

Türkiye'nin Afrika kıtasındaki ülkelerle ilişkileri 2000'li yılların başına kadar asgari düzeyde seyretmiş ve Türkiye'nin ne tutarlı bir Afrika politikası ne de Afrika'ya açılma gibi bir niyeti olmamıştır (Tepebaş, 2013: 320). Dolayısıyla başta Sahra-Altı bölgesi olmak üzere Afrika kıtası uzun yıllar marjinal ve incelenmeye değer görülmeyen bir bölge olarak kalmıştır. Kapsamlı bir Afrika politikası hedefi ile 1998 yılında ilk somut adım atılmış ve geniş kapsamlı bir eylem planı hazırlanarak Afrika kıtasındaki ülkelerle ekonomik, kültürel ve insani boyutlu ilişkilerin geliştirilmesi hedeflenmiştir (Aydın, 2014: 4). Özellikle son yıllarda AB ekonomisinin daralması, Afrika kıtasının ekonomik potansiyelinin farkına varılmasını sağlamıştır. Afrika ülkeleri ile olan ticaretimizin boyutları küçük gibi gözükse de 2003 yılından bu yana gerçekleşen artışlar, Afrika ülkelerinin ticaret potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu ve gelecekte ne gibi fırsatlar yaratılabileceğini göstermesi bakımından önemlidir. Bu çalışmada, ilgili literatür içerisinde saklı duran bilgileri keşfetmeye ve yorumlamaya dayalı nitel araştırma ve analiz yöntemi uygulanmak suretiyle Türkiye'nin Afrika ülkeleri ile ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesinin önemi üzerinde durulmuş ve bu ülkelerle olan dış ticaret hacmimizin geliştirilmesi amacıyla politika önerileri oluşturulmuştur. Ayrıca, tarihi ve kültürel bağlarımız olan Afrika kıtasındaki ülkelerin mevcut potansiyeli ve önümüzdeki dönemde uluslararası arenada giderek artacak önemleri göz önünde bulundurularak iş adamlarımızın ve akademisyenlerimizin bu konuya dikkatlerinin çekilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda karşılıklı beklentiler çerçevesinde yarar sağlayan ikili-bölgesel ilişkiler kurabilmesi için öncelikle akademik anlamda işbirliğine gidilmesi, genç akademisyenlerin Afrika üzerine çalışma yapmaya teşvik edilmesi, yazılı ve görsel medyada Afrika ülkeleri ile ilişkilere daha fazla yer verilmek suretiyle farkındalık yaratılması ve Afrika konusunda uzman yetiştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bir diğer önemli bulgu, kıtanın içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli rekabet alanlarından biri haline geldiği bir ortamda Türkiye'nin Afrika ülkelerini göz ardı etme lüksünün olmadığı ve deneyimli olduğu alanlarda Afrika ülkelerine teknik yardım ve eğitim desteği sağlaması ve işbirliği imkanlarını geliştirmesi yoluyla dış ticaret hacmimizin arzu edilen seviyelere ulaştırılabilmesinin mümkün olduğudur.

THE PLACE AND IMPORTANCE OF AFRICAN COUNTRIESIN TURKEY'S SEARCH FOR NEW MARKETS

Turkey's relations with countries in the African continent were at a minimumlevel until the early 2000s and Turkey had neither a consistent African policynor the intention of expanding to Africa (Tepebaş, 2013: 320). Thus, Africancontinent, especially Sub-Saharan region, remained as a marginal regionwhich was not worth being examined for many years. With a comprehensiveAfrican policy goal, the first concrete steps were taken in 1998 and the aim wasto promote economic, cultural and human relations with African countriesby making an exhaustive action plan (Aydın, 2014: 4). That the EU economyhas shrunk recently in particular has paved the way for the realization of theeconomic potential of the African continent. Although the dimensions of ourtrade with African countries seem small, the progress has been significant since2003 in terms of showing how great the trade potential of African countries isand what kind of opportunities it will be able to create in the future.The study focuses on the significance of the development of economicrelationships between Turkey and African countries by means of qualitativeresearch and analysis and recommends policies in order to improve our tradevolume. Moreover, taking into consideration of the current potential of Africancountries with whom we have historical and cultural ties and their graduallyincreasing importance in international arena, it has been concluded that it isessential for our academics to draw attention to this matter, have academiccooperation to build bilateral-regional relationships within the frame of mutualexpectations, encourage young academics to conduct studies on Africa andtrain specialists on African issues. Another significant finding is that Turkey doesnot have the luxury to disregard African countries considering the fact that thecontinent has become one of the most important competitive environments ofthe century. Turkey must provide technical assistance and training support forAfrican countries and promote cooperation opportunities in order to expandour foreign trade volume to desired levels.

___

  • o KARAGÜL, Soner ve ARSLAN, İbrahim, (2013), "Türkiye'nin Afrika'ya Açılım Politikası: Tarihsel Arka Plan, Stratejik Ortaklık ve Geleceği", USAK / Uluslararası Hukuk ve Politika Cilt: 9, Sayı: 35, s. 21-55.
  • o OBA, Ali Engin, (2008), "Türkiye-Afrika İlişkilerinde Yeni Bir Dönem Başlarken", Stratejik Analiz Dergisi, Cilt 9, Sayı 99, s. 93-98.
  • o SORHUN, Engin, (2013), "Türkiye'nin Eksik Dış Ticareti, Ticari Potansiyeli ve Yeni Fırsatlar", Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF Dergisi Cilt 28, Sayı 1, s. 25-47.
  • TÜİK, "Dış Ticaret İstatistikleri", www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1046 (Erişim Tarihi: 04.12.2016).
  • o UCHEHARA, Kieran, (2008), "Continuity and Change in Turkish Foreign Policy Toward Africa", Gazi Akademik Bakış, Cilt 2, Sayı 3, s. 43-64.
  • AFACAN, İsa, (2012), "Türk Dış Politikasında Afrika Açılımı", Ortadoğu Analiz, Cilt: 4, Sayı: 46, s.10-18.
  • ALKAN, Haluk ve MERCAN, M. Hüseyin, (2013), "Yeni Burjuvazi, Ekonomik Kalkınma ve Afrika: Tuscon Afrika Ticaret Köprüleri", Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, s. 25-42.
  • ALPAY, Yalın, (2009), "Çin Afrika'da Ne Yapıyor?", Stratejik Araştırmalar Dergisi, Sayı 14, Tasam Yayınları, s. 1-24.
  • ALTAN, Can, (2004), "Afrika Ülkeleriyle Ticari İlişkilerimiz", Ekonomik Sorunlar Dergisi No: 17, XVII. www.mfa.gov.tr/data/Kutuphane/ Yayinlar/EkonomikSorunlarDergisi/Sayi13/AfrikailiskileriII.pdf (Erişim Tarihi: 04.12.2015).
  • ARDA, Mehmet, (2013), "Afrika Ekonomisi ve Dış Ticaretine Genel Bakış", Dış Ticarette Durum Dergisi, Mayıs, s.101-105.
  • ARSLAN, Kahraman, (2012), "Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansının Düşündürdükleri," Düzce Üniversitesi Yönetim ve Eğitim Bilimleri Dergisi, Vol 2, No.1, e-Dergi, s. 1-15.
  • AYDIN, Hakan, (2014), "Sosyal İnşacı Değişim: Türkiye ve Afrika İlişkileri", Kırklareli Üniversitesi Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Analiz No: 4, s. 3-13.
  • BECK, Martin, (2006), "The Concept of Regional Power:The Middle East as a Deviant Case? Conference Paper Regional Powers in Asia, Latin America, the Near and Middle East", 11-12 December, GIGA German Institute of Global and Area Studies, s. 1-23.
  • BOZTAŞ, Asena, (2014), "Avrupa-ABD-Rusya ve Çin Kıskacında 21. Yüzyıl Afrika Sömürgeciliği", 21. Yüzyılda Sosyal Bilimler, Sayı 6, Aralık-Ocak-Şubat, s. 155-169.
  • ÇOLAK, Fadime Gözde, (2012), "Turkey's African Opening: Limits and Potential", The Jerusalem Review, September 2012, https://thejerusalemreview. com/2012/09/19/turkeys-african-opening-limits-and-potential/
  • DAVIES, Desmond, (2008), "Turkey embarks on expansion in Africa", North&South Magazine, October 2008, V.2, No.10, 32.
  • DOĞAN, Bahar Burtan ve ÖZÖRNEK Tunç Şüheda, (2015), "Türkiye'nin Afrika Ülkeleri İle Olan Dış Ticaretinin Belirleyicileri Panel Çekim Modeli Yaklaşımı", Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, Yıl 7, Sayı 12, s. 1-15.
  • ERDURAN, Şahin, (2014), "Türkiye-Afrika Ekonomik İlişkileri", Akademik Perspektif Dergisi, Ağustos 2014 http://akademikperspektif.com/2014/08/19/ turkiye-afrika-ekonomik-iliskileri/
  • GÜÇLÜ, Yücel, (2002), "Türkiye'nin Dış Ekonomik İlişkileri", T. C. Dış İşleri Bakanlığı Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü Uluslararası Ekonomik Sorunlar Dergisi, S.IV, Ocak. http://www.mfa.gov.tr/turkiye_nin-dis-ekonomik-iliskileri. tr.mfa HABIYAREMYE, Alexis ve OĞUZLU, Tarık, (2014), "Engagement With Africa: Making Sense of Turkey's Approach in the Context of Growing East-West Rivaery", Uluslararası İlişkiler Dergisi, Volume 11, No. 41, s. 65-85.
  • HAZAR, Numan, (2008), "Türkiye'nin Afrikaya Açılımı", Stratejik Analiz Dergisi, Cilt 9, Sayı 99, Temmuz, s. 17-26.
  • KAKUCHI, Suvendrini, (2013), "Japan Seeks to Remain Asia-Africa Relationship", Inter Press Service News Agency, 4 June 2013, http://www. ipsnews.net/2013/06/japan-seek-to-remake-asia-africa-relationship/
  • KARABALIK, Hakan, (2013), "Yükselen Yeni Afrika ve Türkiye", Timreport, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Sayı 101, s. 74-77.
  • KIZILARSLAN, Atilla, (2009), "Türkiye İle Afrika Arasındaki Ekonomik İlişkiler", Türk ve Afrikalı Sivil Toplum Kuruluşları: İşbirliği ve Kalkınma içinde, Tasam Yayınları, İstanbul, s. 11-18.
  • OTTY, Mark ve AJEN, Sita, (2011), "It's Time for Africa", Ernst&Young's Africa Attractiveness Survey, EY Building a Better Working World, http://www.ey.com/ za/en/issues/business-environment/2011-africa-attractiveness-survey
  • ÖZGECAN, Şahin, (2010), "Türkiye'nin Afrika Açılımı", Bilgesam Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi, Temmuz 2010, http://www.bilgesam. org/incele/43/-turkiye%E2%80%99nin-afrika-acilimi/
  • ÖZKAN, Mehmet, (2012), "Türkiye'nin Afrika'da Artan Rolü: Pratik Çabalar ve Söylem Arayışları", Ortadoğu Analiz, Cilt: 4, Sayı: 46, Ekim 2012, s. 19-28.
  • ÖZTÜRK, Hasan, (2004), "Afrika Vizyon Belgesi", Bilgesam Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi, Rapor No: 16, İstanbul, s. 1-40.
  • SÜREK, Şevket, (2013), "Kara Kıtanın Cazibesi", Dış Ticarette Durum Dergisi, Mayıs 2013, s. 125-127.
  • TEPEBAŞ, Ufuk, (2013), "Dönüşüm Sürecindeki Sahra-Altı Afrika Kalkınma, Güvenlik ve Ortaklık", Tasam Yayınları, Afrika Enstitüsü Serisi: 8, s. 315-380.
  • TEPEBAŞ, Ufuk, (2014), "Türkiye ile Afrika Arasındaki Ekonomik ve Ticari İlişkiler", Tasam Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi, http://www.tasam.org/tr-TR/Icerik/5200/turkiye_ile_afrika_arasindaki_ ekonomik_ve_ticari_iliskiler
  • TEPECİKLİOĞLU, E. Eyrice, (2012), "Afrika Kıtasının Dünya Politikasında Artan Önemi ve Türkiye-Afrika İlişkileri", Ankara Üniversitesi Afrika Çalışmaları Dergisi, Cilt 1, Sayı 2, s. 59-92.
  • WHEELER, Tom, (2012), "Turkey Rising: A New Global Player", South African Institute International Afairs (SAHA), http:/www.saiia,org.za/feature/turkeyrising-a-new-global-player.html
  • www.mfa.gov.tr/turkiye-afrika- iliskileri.tr.mfa (Erişim Tarihi: 04.12.2015)
  • YENER, Ahmet Mahir, (2007), "Sahra-Altı Afrika İle Türkiye Arasındaki Ekonomik- Ticari İlişkiler ve Kalkınma Yardımlarının Rolü", Sahra-Altı Afrika içinde Tasam Yayınları, s. 547-554.