YENİLENEBİLİR ENERJİ VE GELİR DAĞILIMI İLİŞKİSİ: AB ÜLKELERİNDEN KANITLAR

Enerji, önemi artan bir kavram olarak yaşamın her alanında yer almaktadır. Enerjinin artan değerine karşın enerji üretiminde kullanılan petrol, kömür vb. yenilenmesi mümkün olmayan kaynaklar azalmaktadır. Bu kaynaklarda yaşanan azalma maliyetlerde artışı ve tükenme riskini, bu etkenler de enerji üretiminde alternatif kaynak olan yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talebi arttırmaktadır. Bu çalışmada yenilenebilir enerji kullanımının yoksulluk üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda AB ülkelerinin 2007-2020 yılları arasındaki verileri kullanılmıştır. Bu veriler yenilenebilir enerji kullanımının tüm enerji tüketimine oranı, enerji üretim miktarları, hanehalkı elektrik fiyatları, Gini katsayıları ve ekonomik büyüme verileridir. Yenilenebilir enerjinin ve elektrik fiyatlarının gelir dağılımı üzerindeki etkisi için ilk olarak Pesaran CD yatay kesit analizi yapılmıştır. İkinci olarak Breusch-Pagan Heterojenlik testi uygulanmıştır, bu testten sonra CADF birim kök testi uygulanmış ve son olarak Dumitrescu - Hurlin analizi ile incelenmiştir. Sonuçta yatay kesitlerde bir bağlanım sorunu olduğu anlaşılmış, değişkenlerde heterojenliğin mevcut olduğu tespit edilmiştir. Gelir dağılımından elektrik enerjisi fiyatlarına doğru ilişki bulunamamıştır. Yenilenebilir enerji ile gelir dağılımı arasında ise çift yönlü nedensel bir ilişki tespit edilmiştir.

THE RELATIONSHIP BETWEEN RENEWABLE ENERGY AND INCOME DISTRIBUTION: EVIDENCE FROM EU COUNTRIES

Energy, as a concept with increasing importance, takes place in all areas of life. Despite the increasing value of energy such as oil, coal, etc. which non-renewable resources used in energy production are decreasing. The decrease in these resources causes increase in costs and the risk of depletion, and these factors increase the demand for renewable energy resources, which are alternative sources in energy production. In this study, the effect of renewable energy on poverty was investigated. In this context, the data of EU countries between 2007 and 2020 were used. These data are the ratio of renewable energy use to all energy consumption, energy production amounts, household electricity prices, gini coefficients and economic growth data. For the effect of renewable energy and electricity prices on income distribution, firstly Pesaran CD cross-section analysis was performed. Secondly, Breusch-Pagan Heterogeneity test was applied, after this test, CADF unit root test was applied and finally it was examined with Dumitrescu - Hurlin analysis. As a result, it was understood that there was a cohesion problem in the horizontal sections, and it was determined that there was heterogeneity in the variables. There is no relationship from income distribution to electricity energy prices. Also a bidirectional causal relationship was found between renewable energy and income distribution.

___

  • Ağpak, F. ve Özçiçek, Ö. (2018). “Bir İstihdam Politikası Aracı Olarak Yenilenebilir Enerji”, Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11(2), 112-128.
  • Alam, M. J., Begum, I. A., Buysse, J., Rahman, S., & Van Huylenbroeck, G. (2011). “Dynamic modeling of causal relationship between energy consumption, CO2 emissions and economic growth in India”, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 15(6), 3243-3251.
  • Apergis, N. and Payne, J.E. (2010), “Renewable Energy Consumption and Economic Growth: Evidence from a Panel of OECD Countries”, Energy Policy, 38(1), 656-660.
  • Asafu-Adjaye, J. (2000). The relationship between energy consumption, energy prices and economic growth: time series evidence from Asian developing countries. Energy economics, 22(6), 615-625.
  • Bakirtaş, İ.,ve Çetin, M. (2016). “Yenilenebilir enerji tüketimi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki: G-20 ülkeleri”, Sosyoekonomi, 24(28), 131-146.