Renkli Tiftik Keçisi ve Ankara Keçisi x Renkli Tiftik Keçisi F1 Oğlaklarında Yaşama Gücü ve Büyüme Performanslarının Araştırılması

Bu çalışma, Ankara keçisi x Renkli tiftik keçisi F1 melezi oğlaklarının yaşama gücü ve büyüme performansları bakımından Renkli tiftik keçisi oğlakları ile karşılaştırılması ve söz konusu melezlemenin yaşama gücü ve büyüme performansı üzerine etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yetiştirilen Renkli tiftik keçisi sürüsünde yürütülmüştür. Büyüme için; 2001 yılında doğan 38 baş Fı melez (Ankara tiftik keçisi x Renkli tiftik keçisi), 20 baş saf (Renkli tiftik keçisi x Renkli tiftik keçisi), 2002 yılında ise 25 F1 melez, 31 saf genotipli oğlakların büyümesi takip edilmiş, sütten kesim (105. gün) ve altıncı ay yaşama güçleri belirlenmiştir. Büyümede çeşitli dönemlerdeki canlı ağırlıklar ve bu dönemlerde büyüme üzerine etkili çeşitli çevre faktörlerinin etkileri ele alınmıştır. Renkli tiftik keçisi oğlaklarında, sütten kesim ve 6. aya kadar ki yaşama gücü oranları eşit ve % 94.1 olarak, melez genotipte, sütten kesim ve 6. aya kadar ki yaşama gücü oranları % 96.8 ve 95.2; doğum, sütten kesim, 6. ay ve 1 yaş düzeltilmiş canlı ağırlık ortalamaları, saf genotipte sırasıyla 2.04, 12.92, 18.31 ve 19.87 kg, melez Fı’lerde 2.04, 13.98, 20.50 ve 20.83 kg olarak tespit edilmiştir. Büyümenin değişik dönemlerindeki büyüme üzerine etkili çeşitli çevre faktörlerinin etkileri incelenmiş olup; doğum ağırlığı dışında tüm dönemlerde büyüme üzerine genotipin etkisi önemli bulunmuştur (P < 0.01, P < 0.001). Bunun yanında büyümenin çeşitli dönemlerindeki canlı ağırlıklar üzerine cinsiyet, doğum tipi ve ana yaşının etkisi de değişik düzeylerde önemli (P < 0.05, P < 0.01, P < 0.001) bulunurken, doğum yılının etkisi önemsiz olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Renkli tiftik keçisi oğlakları ile Ankara keçisi x Renkli tiftik keçisi Fı oğlakları arasında yaşama gücü yönünden fark olmadığı ve melez F1’ lerin araştırmanın yürütüldüğü bölgeye adapte olabileceği ayrıca, saf ve melezoğlakların doğum ağırlıkları farksız olmasına rağmen ilerleyen dönemlerde melez oğlakların daha iyi bir büyüme performansı sağladıkları belirlenmiştir

Renkli Tiftik Keçisi ve Ankara Keçisi x Renkli Tiftik Keçisi F1 Oğlaklarında Yaşama Gücü ve Büyüme Performanslarının Araştırılması

Keywords:

-,

___

  • Arıtürk E., Yalçın B C., İmeryüz F., Müftüoğlu Ş., Sincer S (1979): Ankara Keçisi Yetiştiriciliğinin Genetik ve Çevresel Yönleri I. Genel Verim Düzeyleri ve Bazı Ölçülebilir Çevre Faktörlerinin Verim Özelliklerindeki Etkileri. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Dergisi. 5, (2): 1-17.
  • Cengiz F., Dellal G., Karakaya A (1995): Akkeçi Oğlaklarında Büyüme ve Gelişme. Doğa Veteriner ve Hayvancılık Dergisi (VDH). 19, (6): 429-434.
  • Düzgüneş O, Kesici T, Gürbüz F (1993): İstatistik Metodları II. Baskı, Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 1291, Ders Kitabı No: 369.
  • Gerstmayr S., Horst P (1995): Estimates of Performance Trait in Turkish Angora Goats. Small Ruminant Research. 16: 141-157.
  • Güneş H., Evrim M (1993): Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri Orijinli Ankara Keçisi Hatları Arasındaki Birleştirmelerden Elde Edilen Çeşitli Genotip Gruplarının Önemli Verim Özellikleri Yönünden Karşılaştırılması. II. Döl Verimi ve Vücut Gelişimi. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Der. 19, (1): 101-119.
  • Güneş H., Horst P., Evrim M., Valle-Zarate A (2002): Studies on Improvement of Turkish Angora Goats by Crossing with South African Angora Goats. Small Ruminant Research. 45: 115-122.
  • Harvey W R (1987): User's Guid for Lsmlmw Pc-1 Version Mixed Model Least- Squares and Maximum Likelihood Computer Program, Ohio, Univ. Columbus, Mimeo.
  • İmeryüz F (1959): Amerika’dan Gelen 6/53 Tek Adlı Ankara Tekesinin 1.5 ve 2.5 Yaşındaki Yavrularıyla Aynı Yaşta Olan Ankara Keçilerimizin Beden Ölçüleri Tiftik Verimi, Doğum ve Canlı Ağırlıkları Üzerinde Mukayeseli Bir Araştırma . Lalahan Zootekni Arş. Enst. Derg. 1: 1l-27.
  • Koyuncu M., E Tuncel (1996): . Ankara Keçisi X Kıl Keçisi F1 Melez Oğlaklarında Besi ve Karkas Özellikleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 12: 89-100.
  • Lupton C J., Huston J E., Holloway J W., Warrington BG., Waldron D F., Thompson P V., Pfeiffer F A., Qi K (1996): Animal Performance and Fleece Characteristics o Angora Goats Maintained on Western and Southern Texas Rengeland. J. Animal Science. 74: 545-550.
  • Öztürk A., Goncagül T (1994): Ankara Keçilerinde Doğum Ağırlığı ve Farklı Yaşlardaki Canlı Ağırlığın Tiftik Verim ve Kalitesi Üzerine Etkisi. Lalahan Zootekni Arş. Enst. Dergisi. 34 (1-2): 103-109.
  • Sincer N., Öznacar K (1960): Lalahan Numune Çiftliği Ankara Keçilerinin Beden Ölçüleri, Doğum ve Canlı Ağırlıkları ile Tiftik Verimleri Üzerinde Araştırmalar. Lalahan Zootekni Arş. Enst. Dergisi. 6: 23-39.
  • Şengonca M., Sönmez R., Kaymakçı M (1980): Islah Edilmiş Beyaz Alman Keçilerinin Ege Bölgesi Koşullarına Uyarlaması ve Verimleri Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Zir. Fak. Dergisi. 17, (3): 71-83.
  • Yalçın B C (1982): Ankara Keçisi Yetiştiriciliğinde Genetik Islah Yolları. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Dergisi. 8, (2): 77-95.
  • Yalçın B C (1986): Sheep and Goats in Turkey, Animal Production and Healt, FAO, Paper 60, Rome.
  • Yertürk M (1998): Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetiştirilen Renkli Tiftik Keçilerinin Yarı Entansif Şartlarda Verim Özellikleri (Doktora Tezi), Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Van.
Van Veterinary Journal-Cover
  • ISSN: 2149-3359
  • Başlangıç: 1990
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniv. Veteriner Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Şanlıurfa ve Yöresindeki Kuyu Sularında Nitrat ve Nitrit Düzeyleri

Hisamettin DURMAZ, Mustafa ARDIÇ, Osman AYGÜN, Nasrettin GENLİ

Süksinilkolin'in Köpeklerde Elektrokardiyogram ve Kalp Atım Sayısı Üzerine Etkisi

Mehmet KARACA, Dide KILIÇALP, İhsan KELEŞ, Hasan Altan AKKAN

Van'da Tüketime Sunulan Balıklarda Hareketli Aeromonas Türlerinin Varlığı ve Yaygınlığı

Özgür İŞLEYİCİ, Yakup Can SANCAK, Bülent HALLAÇ

Renkli Tiftik Keçisi ve Ankara Keçisi x Renkli Tiftik Keçisi F1 Oğlaklarında Yaşama Gücü ve Büyüme Performanslarının Araştırılması

Fuat ODABAŞIOĞLU, Mürsel KÜÇÜK, Orhan YILMAZ

Hakkari yöresi keçilerinde kistik ekinokokkozis'in seroprevalansı

Yasar GOZ, Abdulalim AYDIN, Abdurrahman GÜL, Serdar DEĞER

Van Bölgesi İçme ve Kullanma Sularının Mikrobiyolojik Kalitesinin Halk Sağlığı Yönünden İncelenmesi

Mustafa ALİŞARLI, Sema AGAOGLU, Süleyman ALEMDAR

Van kedilerinde Cytauxzoonosis

Mehmet KARACA, Hasan Altan AKKAN, Mehmet TÜTÜNCÜ, Nalan ÖZDAL, Serdar DEĞER, Zahid T. AGAOGLU

Iğdır Yöresinde Koyunlarda Endoparaziter Fauna Tespiti (Coccidiosis,Helminthiasis)

Abdurrahman GÜL

Van'da Tüketime Sunulan Bazı Et Ürünlerinde Listeria Monocytogenes Varlığı

Yakup Can SANCAK, Özgür İŞLEYİCİ, Emrullah SAĞUN

Van Yöresi Keçilerinde Toxoplasmozis,Listeriozis ve Brucellozis'in Seroprevalansı Üzerine Araştırmalar

Mehmet KARACA, Cahit BABÜR, Bekir ÇELEBİ, Hasan Altan AKKAN, Mehmet TÜTÜNCÜ, İhsan KELEŞ, Barış Atalay USLU, Selçuk KILIÇ