Kars İlindeki Süt Sektörünün Mevcut Durumuna İlişkin Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendislerinin Görüşleri

Kars Tarım İl Müdürlüğü’nde çalışan veteriner hekim ve ziraat mühendisleri ile bölgedeki süt sektörünün yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin görüşleri ortaya koymak amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Katılımcılara göre bölgedeki süt üreticilerinin en önemli sorunlarının başında süt fiyatlarının düşük olması, bakım-besleme olanaklarının yetersiz olması, düşük verimli hayvan popülasyonun yoğunluğu ve üreticilerin örgütsüzlüğü gelmektedir. Katılımcılara göre süt sanayisinin başlıca sorunları ise %23.6 oranında kaliteli ve hijyenik üretimin yapılmaması, %21.4 oranında mevsimsel süt üretimi ve %18.0 oranında pazar sıkıntısıdır. Katılımcıların %81.2'si bölgede oluşan süt fiyatlarının çok düşük olduğunu, %46.9'u ise Türkiye'nin Avrupa Birliğine girmesi durumunda, bölgedeki süt sanayisinin bundan olumlu etkileneceğini ifade etmişlerdir

Kars İlindeki Süt Sektörünün Mevcut Durumuna İlişkin Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendislerinin Görüşleri

Keywords:

-,

___

  • Akman N (2007). Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye’nin hayvansal üretimi. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yayınları, No:4, Ankara.
  • Aksoy A, Yavuz F (2008). Hayvancılık işletmelerinin Avrupa Birliğine uyumu ve rekabet edebilirliği; Doğu Anadolu örneği. Tar Eko Derg, 14 (1), 37-45.
  • Alpaslan N (2008). Türkiye'de AB'ne üyelik sürecinde kamu veteriner hizmetlerinde yeniden yapılanmanın etkinliği üzerine bir araştırma. Doktora tezi. Ankara Üniv Sağ Bil Enst, Ankara.
  • Aral S (1997). Hayvancılık işletme ekonomisi ders notları. Ankara, 1997.
  • Çelik M (2001). Batı Akdeniz Bölgesinde süt ve süt ürünleri sektörünün stratejik durum analizi ve gelişme olanakları. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniv Sos Bil Enst, Antalya.
  • Güler H (2007). Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılma sürecinde süt sektöründe Ortak Tarım Politikasına (OTP) uyum öncesi ve sonrası alınması gereken önlemler. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları. 138-147.
  • Günlü A (1997). Konya ili süt sığırcılık işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizleri ile işletmelerin üretim ve pazarlama sorunları. Doktora tezi. Ankara Üniv Sağ Bil Enst, Ankara.
  • Hekimoğlu B, Altındeğer M (2006). Türkiye’de ve Samsun ilinde; Süt hayvancılığı ve süt sektöründeki mevcut durum, sorunlar ve öneriler. Samsun Tarım İl Müdürlüğü, Samsun.
  • Müftüoğlu İ, Yıldırım Ö (2002). Ardahan tarım master planı. Ardahan.
  • Omotesho OA (1994). Co-operatives as a vehicle for mobilising resource poor farmers in Nigeria. Journal of Rural Development, 26 (2), 15-20.
  • Öztürkler Y (2010). Kars Ardahan Iğdır bölgesindeki suni tohumlama uygulamalarına bir bakış, www.yavuzozturkler.net/mak1.doc Erişim Tarihi: 21.10.2010.
  • Sakarya E, Uysal G (2002). Avrupa Birliğine entegrasyon sürecinde Türkiye hayvancılığı sorunları ve çözüm önerileri (I). Türk Vet Bir Derg, 2, 1-2.
  • Sakarya E (2005). Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde hayvancılıkta kamu hizmetlerinin yeniden yapılandırılması. Vet Hek Der Derg, 76 (3-4), 10- 13.
  • SPSS (1999). SPSS for Windows Release 10.0, SPSS Inc. Chicago.
  • Türkyılmaz K (1999). Aydın ili süt sığırcılık işletmelerinde kaynak kullanımında etkinlik derecesi ile örgütlenme ve pazarlama sorunları. Doktora tezi. Ankara Üniv Sağ Bil Enst, Ankara.
Van Veterinary Journal-Cover
  • ISSN: 2149-3359
  • Başlangıç: 1990
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniv. Veteriner Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Besi Program ve Sürelerindeki Saf Morkaraman ve Kıvırcık X Morkaraman Fı Kuzuların Besi Performansı, Kesim ve Karkas Özellikleri: I- Vücut Ölçüleri

Davut BAYRAM, Fuat ODABAŞIOĞLU

Kars İlindeki Süt Sektörünün Mevcut Durumuna İlişkin Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendislerinin Görüşleri

Pınar DEMİR, Sadi ARAL

İnfeksiyöz Bursal Hastalık Virusunun (IBDV) Kanatlılara Taşınmasında Köpeklerin Muhtemel Rolü

Muhammad Atif ZAHOOR, Muhammad ABUBAKAR, Saima NAIM, Qaiser Mehmood KHAN, Muhammad Javed ARSHED

Leishmaniasisin Tedavisinde Antimon Bileşiklerinin Kullanımı

Fatma ATEŞ, Erman OR, Mehmet Ali KÖRPINAR, Remzi GÖNÜL, Taner BAHÇECİ

Subklinik Mastitisli İneklerden İzole Edilen Stafilokok Suşlarının Bazı Virulens Faktörleri ve Antibiyotik Direnci

Osman Yaşar TEL, Oktay KESKİN

Otohemoterapinin Serum Biyokimyasal Parametreleri ve Mineral Madde Düzeyleri Üzerine Etkileri

Başaran KARADEMİR, Evren KOÇ, Yusuf ERSAN, Fatih UZUN, Erdi ORHAN

Sığır ve İnsan Orijinli Grup B Streptokokların Bazı Antimikrobiyel Maddelere İn Vitro Duyarlılıklarının Araştırılması

İsmail Hakkı EKİN, Kemal GÜRTÜRK, Çiğdem ARABACI, Neşe ÇÖLÇİMEN, Funda BABACAN

Bovicola bovis ve Linognathus vituli ile Doğal Enfeste Danalarda Flupeks®'in (%1 Flumethrin) Etkisi

A. Onur GİRİŞGİN, A. Ender GÜLEĞEN, Levent AYDIN, Özgür SELÇUK, Gözde COŞKUNSERÇE

Samsun Yöresinde Yetiştirilen Mandaların Farklı Yaş ve Cinsiyet ile Gebelik Durumunda Hematolojik ve Kan Biyokimya Değerlerindeki Değişimler

Metin ÇENESİZ, Sena ÇENESİZ, Gül Fatma YARIM, Cevat NİSBET

Koçaş Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Holştayn İneklerde Süt Veriminin Tekrarlama Derecesi ve Gerçek Verim Kabiliyeti

Önder SEHAR, Durhasan MUNDAN, Osman KARABULUT