Farklı Besi Program ve Sürelerindeki Saf Morkaraman ve Kıvırcık X Morkaraman Fı Kuzuların Besi Performansı, Kesim ve Karkas Özellikleri: I- Vücut Ölçüleri

Bu araştırmada kaliteli kesim kuzusu üretimi amacı ile elde edilen Kıvırcık x Morkaraman (Fı) melezi ve saf Morkaraman kuzularının çeşitli vücut ölçüleri incelenmiştir. Araştırmada kuzulara iki farklı besi süresi (60-75 gün) uygulanmıştır. Her iki besi süresinde hem kontrol hem de deneme grubu oluşturulmuştur. Kontrol grubundaki kuzular sadece mer’ada beslenmiş, deneme grubundaki kuzulara mer’aya ilaveten kesif yem verilmiştir. Saf ve Fı melezi kuzuların 26 farklı vücut bölgesinin ölçüleri alınmıştır. Her bir grupta 6’ şar baş kuzu (n = 24) kullanılmıştır. Boyun uzunluğu I. Besi grubunda (60. gün) melez (Fı) kuzuları lehine (p < 0.01) II. Besi grubunda (75. gün) ise Morkaraman kuzuları lehine (p < 0.05) gerçekleşmiştir. Ön incik çevresi ve sağrı genişliği I. Besi Grubu (60. gün) lehine (p < 0.01); baş uzunluğu, cidago, sırt, sağrı ve kuyruk sokumu yüksekliği ile beden ön ve orta kısım uzunluğu ise II. Besi grubu (75. gün) lehine (p < 0.001) farklılık göstermiştir. Sonuç olarak; mer’a + yem grubundaki saf ve melez genotipler arasında vücut ölçüleri bakımından bir farklılık olmadığı halde, mer’a grubundaki melez genotip, vücudun sırt ve art uzunlukları bakımından saf genotipe üstünlük sağlamıştır. Değerli etlerin bulunduğu vücudun sırt ve art kısımlarının melez genotipte daha fazla gelişmiş olması nedeni ile değerli et miktarının artırılması amacıyla bölgede Kıvırcık genotipinden yararlanılabileceği kanaatine varılmıştır

Farklı Besi Program ve Sürelerindeki Saf Morkaraman ve Kıvırcık X Morkaraman Fı Kuzuların Besi Performansı,Kesim ve Karkas Özellikleri: I- Vücut Ölçüleri

Keywords:

-,

___

  • Ak İ, Filya İ, Koyuncu M (1995). Entansif besi uygulanan Kıvırcık ve Türkgeldi kuzularının besi performanslarının karşılaştırılması. Uludağ Üniv Zir Fak Derg, 11, 165–174.
  • Akbulut Ö (1986). İvesi X Morkaraman Melezlerinin Önemli Verim Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Atatürk Üniv Fen Bil Ens Yüksek Lisans Tezi.
  • Akçapınar H (1981). Dağlıç, Akkaraman ve Kıvırcık Kuzularının Farklı Kesim Ağırlıklarında Karkas Kompozisyonu ve Kalitesi Üzerinde Karşılaştırmalı Araştırmalar. Lalahan Hay Arş Ens Derg 21(3-4), 80-99.
  • Akçapınar H (1994). Koyun Yetiştiriciliği. 1. Baskı, Medisan Yayınları No: 8 Ankara.
  • Anonymous (1988). Nutrient Requirements of Sheep. Six Revised Edition. National Academy. 46–47, Washington D.C.
  • Arıtürk E (1983). Genel Zootekni. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları No: 395 Ankara.
  • Arslan M (1998). Saf ve Melez (Dorset Down X Morkaraman (Fı), Corriedale X Morkaraman Kuzuların Besi Performansı, Kesim ve Karkas Özellikleri ) Yüzüncü Yıl Üniv Sağ Bil Ens. Doktora Tezi. Van
  • Eliçin A, Ertuğrul M, Cengiz F, Aşkın Y, Dellal G (1989). Karayaka ve Border Leicester X Karayaka (Fı) Kuzularında Besi Gücü ve Karkas Özellikleri. Ankara Üniv Zir Fak Yay No: 1123.
  • Ertuğrul M, Cengiz F, Eliçin A (1989). Akkaraman ve Dorset Down X Akkaraman (Fı) Melezi Kuzularda Besi Gücü ve Karkas Özellikleri. Ankara Üniv Zir Fak Yay No: 1117, Ankara.
  • Esen F (1997). Akkaraman, Sakız x Akkaraman Melez (Fı) Kuzularda Verim Özellikleri. Fırat Üniv Sağ Bil Ens Doktora Tezi, Elazığ
  • Harvey WR (1990).Mixed Model Least-Squares and Maximum Likelihood Computer Program PC–2.
  • Keleş T (1997). Akkaraman, Kıvırcık X Akkaraman (Fı) ve Morkaraman, Kıvırcık X Morkaraman (Fı) Kuzularının Verim Özelliklerinin Karşılaştırılması. Yüzüncü Yıl Üniv Sağ Bil Ens Doktora Tezi, Van.
  • Minitab 8.2 (1991). Minitab Statistical PC Programs.
  • Özbey O (1997). Morkaraman, Kıvırcık X Morkaraman (Fı) ve Sakız X Morkaraman (Fı) Melezi Kuzularda Verim Özellikleri. Fırat Üniv Sağ Bil Ens, Doktora Tezi, Elazığ.
  • Özcan H, Akı T, Türker F (1974). İnanlı Zootekni Araştırma Kurumunda Çeşitli Texel Melezlerinin Beden Formu, Canlı Ağırlık ve Yapağı Verimi Bakımından Kıvırcıklar İle Mukayesesi. Ankara Üniv Vet Fak Derg 21(3- 4), 390-400.
  • Özcan H (1975). İnanlı Zootekni Araştırma Kurumunda Uygulanan (Texel X Kıvırcık) Melezlemesinden Elde Edilen (Fı) Melezlerin Saf Kıvırcıkların Çeşitli Verimler ve Özellikler Bakımından Mukayesesi. FÜ Vet Fak Derg 2, 239-245.
  • Özcan L (1990).Koyunculuk. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Mesleki Yayınlar Kitabı; No Genel:343 Seri: 15, Ankara.
  • Sönmez R, Sarıcan, C, Kızılay E, Tömek Ö (1973). Türkgeldi Devlet Üretme Çiftliği'nde Yetiştirilen Saf Kıvırcık ve Texel X Kıvırcık (Fı) Melez Erkek Kuzularının Besi Özellikleri Üzerinde Mukayeseli Bir Araştırma. Ege Üniv Zir Fak Derg, 10(3), 413-426.
  • Sönmez R, Alpbaz AG, Kızılay E (1976). Kıvırcık Koyunlarının Texel İle Melezleme Yolu İle Islahı Olanakları. TÜBİTAK VHAG 51/H Nolu Proje Kesin Raporu, Ankara.
  • Sönmez R, Türkmut L ve Kaymakçı M (1991). Tahirova Koyunlarında Tipin Sabitleştirilmesi ve Halk Elindeki Kıvırcık Koyunlarının Bu Tiple Islahı Olanakları. Doğa-Tr J Vet Anim Sci 15, 72-86.
  • Ulusan HOK, Aksoy A (1996). Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Çiftliğinde Yetiştirilen Tuj ve Morkaraman Koyunların Verim Performansları. 2. Büyüme ve Beden Ölçüleri. Kafkas Üniv Vet Fak Derg 2 (2), 139–146.
  • Ulusan HOK, Aksoy AR, Uzun N, Karabulak C, Laçin E (1996): Mer'ada Beslenen Morkaraman, Tuj ve Bunların Melezi Erkek Tokluların Kesim ve Karkas Özellikleri. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 2 (1), 28-33.
  • Vanlı Y, Özsoy MK, Emsen H, Dayıoğlu H, Baş S (1984). Merinos X Morkaraman Melezlerinin Kuzu Besi ve Karkas Özellikleri Bakımından Değerlendirilmesi. Doğa Bilim Derg, 8(3), 315-321.
Van Veterinary Journal-Cover
  • ISSN: 2149-3359
  • Başlangıç: 1990
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniv. Veteriner Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Subklinik Mastitisli İneklerden İzole Edilen Stafilokok Suşlarının Bazı Virulens Faktörleri ve Antibiyotik Direnci

Osman Yaşar TEL, Oktay KESKİN

Bovicola bovis ve Linognathus vituli ile Doğal Enfeste Danalarda Flupeks®'in (%1 Flumethrin) Etkisi

A. Onur GİRİŞGİN, A. Ender GÜLEĞEN, Levent AYDIN, Özgür SELÇUK, Gözde COŞKUNSERÇE

Otohemoterapinin Serum Biyokimyasal Parametreleri ve Mineral Madde Düzeyleri Üzerine Etkileri

Başaran KARADEMİR, Evren KOÇ, Yusuf ERSAN, Fatih UZUN, Erdi ORHAN

Samsun Yöresinde Yetiştirilen Mandaların Farklı Yaş ve Cinsiyet ile Gebelik Durumunda Hematolojik ve Kan Biyokimya Değerlerindeki Değişimler

Metin ÇENESİZ, Sena ÇENESİZ, Gül Fatma YARIM, Cevat NİSBET

Puppy Vaginitis'e Yeni Bir Sağaltım Yaklaşımı

Mehmet UCAR, Cenker Cagri CINGI, Turan CIVELEK

Koçaş Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Holştayn İneklerde Süt Veriminin Tekrarlama Derecesi ve Gerçek Verim Kabiliyeti

Önder SEHAR, Durhasan MUNDAN, Osman KARABULUT

Angora Tavşanlarında (Oryctolagus cuniculus) Eimeria intestinalis, Eimeria perforans ve Eimeria coecicola’nın Neden Olduğu İntestinal Koksidiyoz

Taraneh ONCEL, Ender GULEGEN, Bayram SENLIK, Serkan BAKIRCI

Farklı Besi Program ve Sürelerindeki Saf Morkaraman ve Kıvırcık X Morkaraman Fı Kuzuların Besi Performansı, Kesim ve Karkas Özellikleri: I- Vücut Ölçüleri

Davut BAYRAM, Fuat ODABAŞIOĞLU

Kars İlindeki Süt Sektörünün Mevcut Durumuna İlişkin Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendislerinin Görüşleri

Pınar DEMİR, Sadi ARAL

Ruminantlarda Kullanılan Aşılar ve Önemi

İsmail AYTEKİN, Aslan KALINBACAK, Cafer Tayer İŞLER