Beyaz Yeni Zelanda Tavşanlarında Nervus ischiadicus’un makroanatomik yapısı ile bunu oluşturan sinir demetlerinin morfometrik özelliklerinin incelenmesi

Bu araştırmada, çalışma materyali olarak 10 erişkin Beyaz Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Tavşanlar usulüne uygun şekilde kadavra haline getirildikten sonra ve her hayvanın nervus ischiadicus'ları iki taraflı diseke edildikten sonra önce makroskopik olarak incelendi. Daha sonra mikroskopik incelemede sinir demetlerinin sayı ve çaplarının belirlenmesi için de nervus ischiadicus’un oluşumuna katılan ramus ventralis’lerden, ramus ventralis'lerin meydana getirdiği birleşmelerden ve nervus ischiadicus’un gövdesinden enine sinr kesitleri alındı. Bunlar çini mürekkebi ile boyandıktan sonra mikroskopta üstten aydınlatma ile incelendi. Kesitlerdeki sinir demetlerinin sayı ve çapları tespit edildikten sonra ortalamaları alındı. Araştırmada elde edilen sonuçlar aşağıdaki şekilde özetlenebilir: 1- Nervus ischiadicus dört ramus ventralis'den L6, L7, St ve S2 meydana gelmektedir. Önce L6 + L7 birleşimi, daha sonra L6 + L7 + Sı birleşimi meydana gelmekte, sonuncu birleşime S2'nin katılımı ile de nervus ischiadicus oluşmaktadır. 2- Ramus ventralis'lerde, ramus ventralis'lerin meydana getirdiği birleşmelerde ve nervus ischiadicus’un gövdesinden alman kesitlerde gerek aynı taraf ve gerekse iki taraf sağ- sol arasında sinir demeti sayı ve çapları farklılık göstermektedir. 3- Rami ventrales'de en büyük demet çapı sol tarafta L7' de, sağ tarafta Sfde tespit edilmiştir. En küçük demet çapma da her iki tarafta S2 sahiptir. 4- Sinir demetlerinin çapları L6 + L7 ile L6 + L7 + Sj birleşiminde sağ tarafta, nervus ischiadicus’un gövdesinden alınan kesitlerde ise sol tarafta daha büyük bulunmuştur. 5- Sinir demeti sayısının fazla olduğu kesitlerde genel olarak demet sayısı ile demet çapı arasında ters bir orantı bulunmaktadır

A study on the macro-anatomical structure of Nervus ischiadicus and the morphometrical characteristics of nerve bundles forming Nervus ischiadicus in white New Zealand Rabbits

In this research 10 adult White New Zealand Rabbits were used. The animals were processed with routine cadaver preparing techniques. Nervi ischiadici of each animal were dissected bilaterally, and were examined macroscopically. Then nerve sections were cut from rami ventrales, association points of rami ventrales and body of nervus ischiadicus. After nerve cut faces were dyed by india ink, were examined. Numbeıs and diameters of nerve bundles were observed and the avarage valves were calculated. The results of the research can be summarised as below: 1- Nervus ischiadicus is made up by 4 ramus ventralis. Firstly the joint of L6 + L7, then L6 + L7 + Sı develops. By attachment of S2 to the above the nerves ischiadicus develops. 2- The number of nerve bundles and their diamaters in the nerve cross-sections taken from ramus ventralis, association points of ramus ventralis and the body of nervus ischiadicus are differences on unilateral and bilateral sides. 3- The biggest nerve bundle diamater in ramus ventralis was found in L7 on the left and S on the right. The smallest nerve bundle diamater was in S2 in both side. 4- In L6 + L7 and L6 + L7 + Sı the diamater of the nerve bundles on the rigth was found bigger, where as, those on the left was found bigger in the cross-section taken from nervus ischiadicus. 5- There is a inverse proportion between the number of nerve bundle and the diameter of the bundle in the nerve section where there are many nerve bundles

___

  • 1. Barone, R, Pavaux, C Blin. PC. Cuq P: Atlas D'anatomie Du Lapin, Preface de P. Momet. Masson & Cıe, Editeurs 120, Boulevard Saint-Germain, Paris (Vie) (1973).
  • 2. Popesko, P, Rajtova V, Hoıak J: A Color Atlas of Anatomy of Small Laboratory Animals, Volüme one: Rabbit- Guinea Pig, Wolfe Publishing Ltd. (1992).
  • 3. Popesko P: Atlas der topographischen Anatomie der Haustieıe, Band III, Becken und Gliedmassen, Ferdinand Enke Verlag Stuttgart (1979).
  • 4. Koch T: Lehrbuch der Veterinaer-Anatomie, Band III, Dritte Auflage, VEB Gustav Fisher, Verlag Jena (1976).
  • 5. Tecirlioğlu S: Komparatif Veteriner Anatomi, Sinir Sistemi. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 184, (1983).
  • 6. Nickel R, Schummer A, Seiferle E: Lehrbuch der Anatomie der Haustieıe,Bd. IV, Verlag Paul Paıey, Berlin und Hamburg, 21, (1975).
  • 7. Ackerknecht EB: Das Nervensystem, Ellenberger/Baum's Handbuch der Vergleichenden Anatomie der Haustiere, 18. Auflage, Springer-Verlag, Berlin. Heidelberg, New York, 810, (1977).
  • 8. Çimen A: Anatomi, U.Ü. Basımevi, 443-607, (1987).
  • 9. Odar İV: Anatomi Ders Kitabı. Birinci Cilt, 12. Baskı, 288. (1978).
  • 10. Kalaycı Ş: Histoloji, UÜ Yayınları, Yayın No: 2-034-0130, UÜ Basımevi, 205, (1986).
  • 11. Dere F: Nöroanotomi ve Fonksiyonel Nöroloji, Adana, 23, (1990).
  • 12. Yılmaz O, Yıldız H, Yıldız B. Serbest A: Beyaz Yeni Zelanda Tavşanlarının (Oryctolagus cuniculus L.) Plexus Brachialis'inin Oluşumuna Katılan Rami Ventrales ve Plexus'tan Çıkan Sinirlerin Sinir Demetlerinin Morfolojik ve Morfometrik İncelenmesi, Yüzüncü Yıl Üni.Vet Fak. Derg., 6(1-2): 67- 75,(1995).
  • 13. Yılmaz O: Sığırlarda Plexus İschiadicus'un Oluşumu ve Rami Ventrales'deki Sinir Demetlerinin Dağılımı ve Yerleşimi, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 12 (2): 21-29, (1993).
  • 14. Braud KG, Steiss JE, Marshall AE et al: Morphological and Morphometric Studies of the Vagus and Recurrent Larryngeal Nerve in Clinically Normal Adult Dog, American Journal of Veteıinary Research, 49(12): 2111-2116, (1988).
  • 15. Illanes O, Henry S, Skerrit TG: Light and Electron Microscopy Studies of the Ulnar, Saphenous and Caudal Cutaneus Suıal Nerve of the Dag, American Journal of Anatomy 187(2): 158- 164,(1990).
  • 16. Bailey CS, Kitchell RL, Haghigi SS et al: Spinal Nerve Root Oıigins of the Cutaneus Nerves of the Canine Pelvic Limb, American Journal of Veterinary Research, 49(1): 115-119, (1998).
  • 17. Cuddon PA, Kitchell RL, Johnson RD: Motor Fiber in the Canine Distal Caudal Cutaneus Sural Nerve Dual İnnervasyon of the Hind Limb Plantar Muscles, Anatomia Histologia Embryologia, 18(4): 366-373, (1989).
  • 18. Yılmaz O, Bahadır A, Serbest A, Yıldız B: Aynı Yaşlı Simental Boğaların Plexus İschiadicus ve Nervus Pudendus'larının Oluşumuna Katılan Ramus Ventralis'lerdeki Sinir Dmetlerinin Morfolojik ve Morfometrik İncelenmesi, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 12 (2): 1-11, (1993).
  • 19. Serbest A, Bahadır A, Yıldız B, Yılmaz O: Tavuklarda Plexus Sacralis ile Bunu Oluşturan Ramus Ventralis'lerinin MacroAnatomik ve Subgros İncelenmesi, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 12 (2): 46-55, (1993).