Yirminci Yüzyıl Toplumu ve Redbrick Üniversiteleri Üzerine Komedi Yoluyla Eleştiri: Kingsley Amis'in Lucky Jim Eserinin Bir Analizi

Yirminci yüzyıl, iki dünya savaşı ve bir önceki yüzyılda başlayan teknoloji alanında ve sanayide süregelen gelişmelerle yoğrulan bir değişim dönemidir. Bu gelişmelerin çeşitli etkileri farklı toplumlarda, kültürlerde, dillerde ve edebiyat eserlerinde görülmüştür ve bunların tümü, özellikle Birleşik Krallık'ta Yükseköğretim sistemini yakından etkilemiştir. Geleneksel olarak, Oxford ve Cambridge gibi eski üniversiteler sadece referans yoluyla öğrenci kabul etmekteydiler ve bu sebeple de sanayide insan gücüne ihtiyaç duyan büyük şehirlerde artan nüfus taleplerini karşılayamamaktaydılar. Bu talep, Redbrick Üniversiteleri olarak adlandırılan, farklı altyapılardan gelen öğrencileri hiçbir referans olmaksızın kucaklayan yeni kurumların ortaya çıkmasına neden olmuş, böylece eski ve yeni üniversiteler arasındaki bu çatışma başlamıştır. Redbrick üniversiteleri yetersiz eğitmenleri ile kalitesiz akademik kurumlarına sahip olmakla suçlanırken, eski üniversiteler de tüm faydalı olanakları ve kaynakları ele geçirmekle eleştirilmekteydi. İkinci dünya savaşından sonra bu tartışma, kampüs romanının ortaya çıkmasına neden oldu ve bunun başarılı örneklerinden biri de Kingsley Amis'in Lucky Jim adlı eseridir. Bu roman, özel hayatındaki zayıflıkları ile sadece parayı düşünen, idealist olmayan, tembel bir akademisyeni gözler önüne serer. Romanın baş karakteri, diğer pasif akademisyenler gibi, bölüm başkanını memnun etmeye çalışır ve eser bu özellikleriyle, yozlaşmış akademik topluluklara sahip olduğu düşünülen bu yeni kurumların yapısına yönelik eleştiriler sunar. Romanda, akademik dünyanın yanı sıra aşk anlayışı, sınıf ayrımı ve kadın figürleri basitleştirildiği için yirminci yüzyıl toplumu ciddi şekilde eleştirilmektedir. Roman boyunca okuyucu, bir insanın başarıdan çok şansının yardımıyla her istediğini elde edebileceği ile karşılaşmaktadır, bu nedenle bu çalışma, Amis'in değişen yirminci yüzyıl toplumunu eleştirmek için geleneksel değerleri komedi yardımıyla kırmak zorunda kaldığı süreçleri ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Criticism through Comedy on the Twentieth Century Society and Redbrick Universities: An Analysis of Lucky Jim by Kingsley Amis

The twentieth century is a period of change, with two world wars and ongoing developments in technology and industry that started in the previous century. Various effects of these improvements have been witnessed in different societies, cultures, languages, and works of literature, and all have affected the Higher Education system, especially in the United Kingdom. The old universities as Oxford and Cambridge had accepted students only through references and they did not satisfy the demands of the growing populations in big cities which needed manpower in the industry. This demand created new institutions described as Redbrick Universities which embraced students from different backgrounds without any reference, thus, the debate between the old and the new universities has begun. While the Redbrick universities were accused of being unsatisfactory academic foundations with their ineligible instructors, the old universities were criticized for capturing all useful advantages and resources. After the second world war, this debate led to the emergence of the campus novel, and one of its successful examples is Lucky Jim by Kingsley Amis. This novel presents a non-idealistic, lazy academician who only cares about money with his weaknesses in his private life. Among other passive academic figures, he also tries to please the head of the department and his characteristics present criticisms about the structure of these new institutions as corrupted academic communities. In the novel, besides the academic world, twentieth-century society is severely criticized, for the understanding of love, class division, and women figures are simplified. Throughout the novel, the readers encounter that a man can acquire everything he desires with the help of his luck rather than his success, so this study aims to present the processes Amis had to break conventional values with the help of comedy to criticize the changing society of the century.

___

  • Bradbury, M. (1996). The Atlas of Literature. London: De Agostiny Editions Griffin House. Bradford, R. (1989). Kingsley Amis. London: Edward Arnold. Driver, C. (1971). The Exploding University. London: Hodder and Stoughton.