Felsefede Varoluşçu Hiçlik Kavramı: Sartre’ın Heidegger Eleştirisine İlişkin Bir Değerlendirme ya da Çözümleme

Hiçlik kavramı, varlığın veya varoluşun yokluğunu ifade eder ve önemi, zaman içinde birçok önde gelen filozof tarafından tartışılmıştır. Ancak bu makale, modern felsefe tarihi boyunca da tekrarlanan bir tema olan varoluşsal hiçlik kavramını, iki büyük filozofun fikirleri bağlamında, yani Jean-Paul Sartre’ın Martin Heidegger eleştirisi üzerine bir değerlendirme ve çözümleme aracılığıyla incelemektedir; çünkü hiçlik kavramı, Heidegger'in onu dünyada-içinde-olmanın temel bir yönü olarak görmesi ve Sartre'ın insan bilinci ve yönelimindeki rolünü vurgulaması ile, her iki filozofun varlık anlayışı için de temeldir; dolayısıyla, bu makalede, özellikle Sartre'ın Heidegger'in fikirlerine yönelik eleştirileri de dahil olmak üzere, onların hiçliğin anlamı ve içerimlerine ilişkin benzer ve farklı bakış açıları tartışılacaktır. Sonuç olarak makale, hiçliğin nüanslarla anlaşılmasının varoluş/varlık ve insan deneyiminin temel sorularıyla boğuşmak için gerekli olduğunu ve ilaveten hiçlik kavramının derin bir şekilde anlaşılmasının felsefenin, yaşamın, varoluşun ve gerçekliğin anlamı, gibi esaslı sorularının kavranmasında elzem olduğunu göstermeye çalışıyor.

Existentialist Concept of Nothingness in Philosophy: A Review or An Analysis of Sartre’s Critique of Heidegger

The concept of nothingness refers to the absence of being or existence, and its significance has been debated by many prominent philosophers over time. However, this article explores the existential concept of nothingness, which has been a recurring theme throughout the history of modern philosophy as well, in the context of ideas of two great philosophers, that is to say, through a review and analysis of Jean-Paul Sartre's critique on Martin Heidegger; because the concept of nothingness is also fundamental to both philosophers' understanding of being, with Heidegger viewing it as a fundamental aspect of being-in-the-world and Sartre emphasizing its role in human consciousness and intentionality; hence, it will be discussed, in this article, their similar and differing perspectives on the meaning and implications of nothingness, including especially Sartre’s critiques of Heidegger's ideas. Ultimately, the article tries to shows that a nuanced understanding of the concept of nothingness is essential for grappling with the fundamental questions of existence/being and human experience and in addition a deep understanding of the concept of nothingness is necessary for comprehending the fundamental questions of philosophy, such as the meaning of life, existence, and reality.

___

  • Aquinas, Saint Thomas, (1981). Summa Theologica, Roman Catholic Church, Public Domain: Libgen. Augustine, Saint (Augustine of Hippo), (1961). Confessions, trans. R.S. Pine-Coffin, London: Penguin Books.