TBMM Zabıt Ceridelerine Göre II. Dünya Savaşı Sürecinde Türk Dış Politikası

Türkiye İkinci Dünya Savaşı’nda tarafsız bir dış politika izlememiştir. Onun dış politikasını en iyi tanımlayan ifade savaş dışı kalmasıdır. Savaş sürecinde İngiltere, Fransa ve Almanya ile çeşitli antlaşmalar imzalanmıştır. Bu durum Türkiye'yi taraflı bir ülke konumuna getirmesine rağmen Türkiye savaşan ülkeler arasında yer almamıştır. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü savaş süresince korumacı ve tedbirli bir politika izlemiştir. Milli Mücadele Dönemi'nde önemli görevler üstlenmiş ve Türk milletinin sıkıntılı zamanlarına tanıklık etmiş olan İnönü, Türkiye'yi böyle bir savaşa sokmanın olası neticelerini öngörmüştür. İnönü'nün liderliğinde, TBMM'de savaş döneminde önemli kararlar alınarak hayata geçirilmiştir. Kararların önemli bir kısmının oy birliği ile alınmış olması, Türkiye'nin savaş yıllarındaki birlik ve beraberliğini göstermesi açısından önem arz etmektedir.

Turkish Foreign Policy during the World War II According to the Official Journal of the Great National Assembly of Turkey

During the World War II Turkey did not follow a neutral foreign policy. The best expression that describes his foreign policy is his stay out of the war. During the war, various treaties were signed with England, France and Germany. Although this situation made Turkey a partial country, Turkey was not among the belligerent countries. President İsmet Inonu followed a protective and cautious policy during the war. Having undertaken important duties during the War of Independence and witnessed the hard times of the Turkish Nation, Inonu predicted the possible consequences of putting Turkey into such a war. During the war, important decisions were taken and implemented in the Grand National Assembly of Turkey under the leadership of Inonu. The fact that most of the decisions were taken unanimously is important in terms of demonstrating the unity and solidarity of Turkey during the war years.

___

  • A. Arşiv Belgeleri B. Süreli Yayınlar C. Kitap, Makale ve Tezler