Kazak Dönemi Ukrayna-Türk İlişkileriyle İlgili Kirim Tatar Elyazması Belgelerinin Araştırılması Meselesi

Çalışmada Osmanlı Türkçesi ve Tatar Türkçesi ile yazılmış metinlerin Kırım Hanlığı tarihinin kaynakları olarak değerlendirilmesi yapılmaktadır. Belgelerde farklı yazı sistemlerinin kullanılmasının araştırıcılar nezdinde yarattığı problemlere de değinilmektedir. Müteakiben, vekayiname türünün evrimi, bu gibi kaynakların Kırım Hanlığı’nın tarihi, uluslararası ilişkileri ve Ukrayna Kazak Devleti’yle kurduğu münasebetlerin nesnel olarak aydınlatılması bakımından önemi üzerinde durulmaktadır. 

Problems of Studying the Crimean-Tatar Manuscripts of the Cossack Period on the Ukrainian-Turkish Relations

In the present article, the Ottoman Turkish and Crimean-Tatar written manuscripts are under studies as sources of the Crimean Khanate History. The authors of the manuscripts used different writing systems, so a text interpretation problem is faced by scholars. The evolution of writing is considered as a source for the objective study of the Crimean Khanate History and its international relations, in particular, those ones with the Ukrainian Cossack State.

___

  • Ferhad Turanly, Problems of Studying the Crimean-Tatar Manuscripts of the Cossack Period on the Ukrainian-Turkish Relations, Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, c. 2, s. 1, Sakarya, Mart 2017, ss. 218-244.