KOCAELİ GÖLCÜK’TE OLUŞAN HEYELANLARIN NEDENLERİ, ETKİLERİ VE ALINAN ÖNLEMLER

Küçük veya büyük ölçekli oluşan heyalanlar insan canı ve malına zarar vermektedirler. Planlama ve yapılaşma sürecinde gerekli bilimsel çalışmaların yapılmamasının, doğal olayların afete dönüşmesine zemin hazırlamaktadır. Bunu önüne geçmek için yerleşime uygunluk çalışmaları göz önüne alınarak yapılaşmaya gidilmelidir. Heyelanlar Gölcük ve civarında sık sık meydana gelmektedir. Bu nedenle bu çalışmada Kocaeli ili Gölcük ilçesi orta kesimlerinde oluşan heyelanların nedenleri, etkileri ve bu heyalanlara karşı alınan önlemler araştırılmıştır. Jeolojik açıdan bu kesimlerde sık sık heyalan oluşmasının nedenlerininin başında, inceleme alanının Üst Paleosen-Orta Eosen yaşlı kırıntılılar ve ayrışmış volkanikler ve piroklastiklerin üzerinde yer alması gelmektedir. Yerleşik alan sınırları içerisinde kalan heyelanlı alanlarda 174 adet hane yer almaktadır. İnceleme alanında MTA heyelan haritaları dışında kalan 15 adet aktif kütle hareketi alanları (heyelan, toprak akması) tespit edilmiş ve bu alanların yapılara ve tarım alanlarına etkisi ortaya konulmuştur. Ayrıca, bu heyalanların yarattığı etkilere karşı alınan önlemler da araştırlımıştır. 

___

  • CURUDEN, D. M VE FELL, R., Prefer In Proc. of The Int.Workshop on The Landslide Risk Assessment. 1997.
  • DUMAN T.Y., EMRE Ö., ÇAN T., NEFESLİOĞLU H., 1/500.000 Ölçekli Türkiye Heyelan Envanteri Haritası-İstanbul Paftası, Özel Yayın. 2006.
  • ERGUVANLI K., Mühendislik Jeolojisi, Seç Yayın Dağıtım, İstanbul.1994.
  • GÖKÇE O., ERDEM Ş., DEMİR A., Türkiye’de Afetlerin Mekansan ve İstatistiksel Dağılımı, Afet Bilgileri Envanteri. Afet İşleri Genel Müdürlüğü 2008.
  • GÖNCÜOĞLU M.C., ERENDİL M., TEKELİ O., ÜRGÜN B.M., AKSAY A., KUŞÇU İ., Armutlu Yarımadasının Doğu Kesiminin Jeolojisi, M.T.A,1986.
  • Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği, Resmî Gazete, Bölüm İki,1999.
  • VARNES D.J., Landslide hazard zonation-a-review of principles and practice, UNESCO Press, Paris, 1984.
  • VARNES, D. J., Slope Movement Types and Processes. In Landslides: Analysis and Control. Edited by R. L. Schuster and R. J. Krizek. Transportation Research Board, National Academy Of Science, Washington. Special Report 176, Chapter 2, 11-33. 1978.
  • YAMLI M., AKGÜL O., Teknik Rapor, Kocaeli AFAD,2012.