Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı: Sırplar ve Hırvatlar Arasındaki Sorunlar ve Krallığın Yıkılışı (1918-1929)

1 Aralık 1918’de Sırp-Hırvat-Sloven (SHS) Krallığı tarihte ilk defa Güney Slav halklarının bir araya gelmesiyle kurulmuş ve bu nedenle tarihte Birinci Yugoslavya olarak anılmıştır. Krallık kurulduğu andan itibaren Sırp ve Hırvat temelli bir çatışmanın içerisine girmiştir. Her iki kesim de tarihsel milliyetçi dayanaklarından hareket etmiş ve Sırplar “Büyük Sırbistan” idealine uygun olarak krallığın merkezi bir yapıda olmasını savunurken, Hırvatlar ise “tarihi Hırvat devlet geleneği” fikrine uygun biçimde federal bir devlet yapısının olması gerektiğini ifade etmiştir. 1921’de Sırp tezlerinin garantisi niteliğindeki m Vidovdan Anayasası kabul edilmiştir. Böylece Sırpların görüşlerine uygun olarak krallık merkezi bir idari yapıya sahip olmuştur. Bu tarihten sonra krallık içerisinde Hırvat muhalefeti artmış ve 1929’da krallık ortadan kalkana kadar da devam etmiştir. Hırvatların Sırplara karşı muhalefeti, Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı’nın iç siyasetini şekillendirmiştir. Bu makalede 1918 ile 1929 yılları arasında yaşanan Sırp-Hırvat çatışması temel alınarak Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı’nın iç siyasi yaşamı ele alınacaktır.

___

A. Haluk Ülman, Birinci Dünya Savaşı’na Giden Yol ve Savaş, (Ankara: İmge Kitabevi 2002).

Abdula Sevda, “Din ve Milliyetçilik: Sırp Ortodoks Kilisesi ve Sırp Milliyetçiliği Örneği”, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2013.

Andrej Mitrovic, “The Yugoslav Question, the First World War and the Peace Conference 1914-1920”, Yugoslavism: Histories of a Failed Ideaiçinde, ed. Dejan Djokiç. (London: Hurst&Company Press 2003), pp. 42-56.