Politik Psikoloji ve Politik Öz-Yeterlik

Politik Psikoloji; dünya için yeni ve ülkemizde de henüz uygulama anlamında fazla gelişmemiş olan disiplinler-arası bir bilimdir. Esas itibarıyla yeni keşfedilmiş olmasa da terminolojik olarak literatürde yer alması son yüzyıl içinde gerçekleşmiştir. Psikoloji gibi politikada da insan davranışları önemli temel kavramlardandır. Olaylar, olgular karşısında belli sözel veya davranışsal içerikler doğrudan bireyleri ve kitleleri yönlendirmektedir. İşte bu nedenle günümüzde siyaset bilimi ile psikoloji biliminin kesişmesinin kaçınılmaz olduğu bu kavşak noktasına gelinmiştir. Bu alanda yapılacak her tür araştırmanın da ülkemiz adına, yabancı kaynaklardan ziyade, daha “bize has” bir içerik sunmakta katkı sağlayacağı muhakkaktır. Politik Psikoloji ve temel kavramlarından biri olan “politik öz-yeterlik” kavramının gözden geçirilmesi bu çalışmanın temel amacıdır. Politikayla ilgilenme süresi, yaş, medenî durum, cinsiyet,  eğitim düzeyi gibi çeşitli değişkenler ile politik yeterlik düzeyi arasındaki ilişkileri incelemiş olduğumuz saha çalışmamız, bu derlemenin zeminini oluşturmaktadır.

___

  • Abdullah Yalnız, “Akademik Öz-yeterlik: olumlu ve olumsuz duygulanımın yordayıcı rolü” , Eğitim ve Oğretim Araştırmaları Dergisi. 2014, 3(2), 95-101
  • Abdülkadir Çevik, Politik Psikoloji, IV.Basım. (Ankara: Dost Yay.2010)
  • Ahmet Akın, Mustafa Savcı, ÜmranAkın, Basri Özçelik, “Algılanan Politik Öz-yeterlik Ölçeği Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliği”. The Journal of International Social Research, 2014,35(7), 501-505.