Sivil Toplum Örgütlerinin Eğitimi Destekleme Konusundaki Sorumlulukları

21. Yüzyılda Eğitim şekil değiştiriyor. Eğitim, her yerde, her yaş grubundan bireyler için ve zamansız. Bunun sonucunda da sadece Eğitim kurumların sorumluluğunda değil. Sivil toplum bu yüzyılın başından beri kişisel gelişim kurslarına önem veriyor ve bu konuda toplum farkındalığı yaratmaya çalışıyor. Sivil toplum örgütlerinin liderleri toplumun aydınlanması konusunda sorumluluklarının ayırdında olan entelektüel aydınlar olarak yerel yöneticilerle ve diğer sivil toplum örgütleriyle işbirliğine girerek ortak hareket etmeyi gelecek kuşakların eğitimle ilgili taleplerine bir şekilde destek vermek için gerekli görüyorlar. Bu değerli hedefin gerçekleşmesi için sivil toplum örgütlerinin başında olan bireylerin ve üyelerin bazı liderlik /yöneticilik özelliklerini ve becerileri kazanmaları gerekiyor. Bunların başlıcaları; stratejik planlama, iletişim becerileri, yönetim, proje tasarımı, zaman yönetimi, çatışma yönetimi ve sorun çözme becerileridir. Bu makalenin amacı İstanbul’un bir ilçesinde gerçekleştirilen böyle bir çabanın hedefini, amaçlarını, adımlarını, sonucunu ve alınan derslerden yola çıkarak önerilerini paylaşmaktır.

The Responsibility of Civil Society Organizations (CSOS) for Supporting Education

In the 21st Century, education has been changing form. It is everywhere and for everyone of any age and it is timeless. As a result, it is not the responsibility of educational institutions. Civic society has been showing interest to personal development courses and creating community awareness for that since the early years of the Century. Those Civil Society Organization (CSO) leaders, who are aware of their responsibility as intellectual leaders of their communities on the way of enlightenment, are trying to improve the communication and outreach between local authorities and other CSOs in order to collaborate for the future educational demands of the future leaders. For the realization of that precious dream, CSO leaders and members should gain awareness about their managerial roles and obtain the needed skills, such as; strategic planning, communication, management, project design, time management, conflict resolution and problem solving. This article is about the goals, objectives, main steps, conclusion, and recommendations of such an effort realized at a region of Istanbul City, piloted at the town of Datça of Muğla at first.

___

  • Referans 1: Köksal, H. (2016). İmece ile Yeniden Köy Enstitüleri (Restarting VillageInstitutions via Collaboration).Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Referans 2: Köksal, H. (2019.05.2-3). Köy Enstitüleri Felsefesi ve Uygulamalarını Geleceğe Taşımak (Carrying the Village Institution Philosophy and Applıcations to the Future). Köy Enstitüleri Felsefesini Geleceğe Taşımak ,4. Uluslararası Rating Academy Kongresi_Köy Enstitüleri ve Eğitimde Yeni Arayışlar Konferansı Kitabı, , s.203-208, Çanakkale: Rating Academy Publications.