SOSTAKOVİÇ’İN BACH İLE “MÜZİKAL ALINTI” VE “MÜZİKAL BENZERLİK” TEMELİNDEKİ İLİŞKİSİ

Bu yazıda Şostakoviç’in müziğinin Bach’ın müziğiyle ilişkisi ve her iki bestecinin prelüd ve füg demetleri temelinde müzikal alıntı ve müzikal benzerlik/ortaklık arasındaki farkı göstermek amaçlanmıştır. Müziğinde sık sık önceki bestecilerin müziklerinden alaycı alıntılar bulunmasıyla ünlü Şostakoviç’in, Bach’ın kompozisyon tekniklerini ve müzik biçimlerini bu kez alaycılık amaçlamadan kullanarak yarattığı eserler sunulmuş ve bu eserlerin Bach’ın müziği ile benzer özellikleri ve Bach’a verdiği bu özel önemin sebepleri tartışılmıştır. Ayrıca Şostakoviç’in besteci olarak hayatında üç büyük krize sebep olan Sovyet devletinin müziğine yönelik olumsuz eleştirilerini savmak ve böyle anlarda besteci kimliğini koruyabilmek için Bach’tan nasıl esinlendiği ele alınmıştır. Şostakoviç, Bach’ı örnek alarak yarattığı ancak basit taklitler olmayan bu eserlerle kendi özgün sesini daha da yükselterek geçmiş ve şimdiki zamanın nasıl iç içe geçebileceği gösterilmiştir. 

SHOSTAKOVİCH’S RELATİON TO BACH BASED ON “MUSİCAL ALLUSİON” AND “MUSİCAL CO-PRESENCE”

The purpose of this paper is to show Shostakovich’s relation to the music of Bach and to distinguish between musical allusion and musical co-presence based on both composers’ preludes and fugues. The works Shostakovich created by incorporating the very methods and forms of Bach this time without irony, despite the fact that he is notable for containing allusions in his music, often ironic, to previous composers are submitted and similar features of these works with the music of Bach and the reasons for this special value given to Bach are discussed.  Furthermore, it is considered how Shostakovich was inspired by Bach to escape the three major crises in his life as a composer caused the by the negative critics of the Soviet government against his music and to sustain his identity as composer in such situations. With the works he create, by modeling on Bach, yet which are not simple imitations, Shostakovich has shown how it is possible to blend past and present by raising one’s authentic voice louder. 

___

  • Kaynaklar
  • Bobikina, I. A. (2000) Dmitriy Şostakoviç v pismah i dokumentah. [Mektup ve belgelerle Dmitri Şostakoviç]. Moskova: Glinka Müzik Kültürü Müzesi.
  • Burnson, William A. (2007). Dmitri Shostakovich and 1-5-6-5 – The History of a Motive 1950–1967. Yayınlanmamış doktora tezi. Bucknell Üniversitesi, Pennsylvania.
  • Fairclough, Pauline – Fanning, David (2008). The Cambridge Companion to Shostakovich. Cambridge: CUP.
  • Fanning, David (1998). The Breath of the Symphonist: Shostakovich’s Tenth. London: Royal Music Association.
  • Fanning, David. (2004). Shostakovich: String Quartet No. 8. Aldershot: Ashgate Publishing.
  • McBurney, Gerard (2004) Whose Shostakovich? A Shostakovich Casebook. Indianapolis: Indiana University Press. Mercer, Alan. (1998). The Zhdanov Decree 1948. DSCH, No.9, s.21–24. http://www.dschjournal.com/index.html
  • Sabinina, Marina (1976). Şostakoviç—simfonist: dramaturgiya, estetika, stil. [Senfonist Şostakoviç: dramaturji, estetik, üslüp]. Moskova: Muzika.
  • Taruskin, Richard (1997). Defining Russia Musically: Historical and Hermeneutical Essays. Princeton: Princeton University Press.
  • Tirman, Michael R. (2011). Socialist Realism and Soviet Music: The Case of Dmitri Shostakovich. Yayınlanmamış doktora tezi. Butler Üniversitesi, Indiana.
  • Wilson, Elizabeth (1994). Shostakovich: A Life Remembered. London: Faber and Faber.
  • Robinson, Harlow (7 Aralık 2008). Da Camera Podcast. [Preludes and Fugues: Bach and Shostakovich]. http://app1.kuhf.org/articles/1260225311- Da-Camera-Podcast-Preludes-and-Fugues-Bach-and- Shostakovich.html. Erişim tarihi: 20 Aralık 2012.