MANİSA İLİNDEKİ MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ PSİKOLOJİK YILDIRMA MOBBİNG ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Günümüz bilgi çağında, sürekli değişen çevre koşulları altında, işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri ve rakiplerine karşı sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmeleri son derece önemlidir. Bu durum çalışma ortamında birlik ve beraberliğin, işbirliği ve ekip ruhunun önemini daha da artırmaktadır. Ancak işletmelerde yaşanan bazı durumlar işletmelerin başarılarını ve verimliliklerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bunlardan biri de çalışanlar arasındaki anlaşmazlıkları içeren mobbing kavramıdır. Düşmanlık, kıskançlık, üstünlük kurma isteği, otoriteyi kabul ettirme vb. birçok sebeple ortaya çıkabilen mobbing kavramı günümüz iş hayatında cinsiyet ya da hiyerarşi farkı olmaksızın birçok kişinin karşılaşabileceği ve tüm işyerlerinde ortaya çıkabilecek önemli bir sorun haline gelmiştir. Çalışmada mali müşavirlik bürolarında çalışan muhasebe meslek mensuplarının mobbinge maruz kalıp kalmadığını ortaya koymak, mobbing algılarını tespit etmek ve olumsuz davranışları sergileyen yöneticilerine karşı ne tür tepkilerde bulunabileceklerini belirlemek amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Manisa ilindeki serbest muhasebeci ve serbest muhasebeci mali müşavirlik bürolarında çalışan, rastegele örneklem yoluyla seçilen personele yapılandırılmış mülakat yöntemiyle çalışma kapsamındaki sorular sorulmuş ve alınan cevaplar doğrultusunda istatistiki analizler gerçekleştirilmiştir.

A RESEARCH ON THE PERCEPTION OF ACCOUNTING PROFESSIONALS’ PSYCHOLOGICAL INTIMIDATION MOBBING IN MANISA PROVINCE

In today's information age, under ever-changing environmental conditions, it is extremely important that businesses can sustain their assets and gain sustainable competitive advantage against their competitors. This situation increases the importance of unity and cooperation, cooperation and team spirit in the working environment. However, some situations that exist in the business are affecting the successes and productivity of the enterprises in the negative direction. One of these is the concept of mobbing, which involves disagreements among employees. The concept of mobbing, which can arise through hostility, jealousy, the desire to establish superiority, authoritarianism etc. has become an important problem that many people can encounter and present in all workplaces without gender or hierarchy difference in today's business life. It is aimed to determine whether accounting professionals working in financial consultancy offices are exposed to mobbing, to detect mobbing perceptions and to determine what reactions they may have to managers who exhibit negative behaviors. In accordance with this purpose, the questions in the study were asked and the statistical analyzes were carried out in the direction of the answers given by the personnel structured interview method which was selected through random sampling and working in the offices of chartered accountant and certified public accountants in Manisa.

___

  • Akbıyık, İ. (2013). İşyerlerinde psikolojik taciz (mobbing) ile bireysel ve kurumsal mücadele için öneriler. ÇSGB Çalışma Dünyası Dergisi, 1(2), 33-38.
  • Cayvarlı, P.E. (2013). Akademisyenlerin üniversitelerdeki psikolojik yıldırmaya ilişkin algılarının incelenmesi:Dokuz Eylül Üniversitesi örneği, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Cevher, E., & Öztürk, U.C. (2015). İş yaşamında kadınların kadınlara yaptığı mobbing üzerine bir araştırma. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 4(4), 860-876.
  • Çakıroğlu, E., & Tengilimoğlu D. (2014). Mobbing (yıldırma) davranışlarının tıbbi sekreterlerin tükenmişliği üzerine etkisi. Electronic Journal of Vocational Colleges, BÜROKON Özel Sayısı, Ağustos, 167-188.
  • Çam, A. (2013). Özel ve resmi ilkokul ve ortaokullarda görevli öğretmen ve yöneticilerin psikolojik taciz algısı, İstanbul: Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çetin, A. (2015). İş hayatında yıldırma’nın (mobbing) çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerine etkisi: Bir kamu kurumuna yönelik araştırma, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çıngırlar, Ö. (2014). Mobbinge neden olan etmenler ve mobbingle başa çıkma yöntemleri: Adana ilçeleri kamu hastanelerinde bir çalışma, Mersin: Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çögenli, M.Z., & Döner, E. (2015). Türkiye’de akademisyenler üzerine gerçekleştirilen mobbing konulu lisansüstü çalışmaların incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(3), 27-46.
  • Demir, M., & Çiçekay, H. (2015). Serbest muhasebeci mali müsavir stajyerlerinde mobbing algısına yönelik Van ilinde bir arastırma: 2009 ve 2014 yılları karşılaştırması. Muhasebe ve Denetime Bakış,15-36.
  • Eroğlu, O. (2015). Türk yönetim ve organizasyon yazınında mobbing: Yönetim ve organizasyon kongresi bildirileri ve lisansüstü tezler üzerine bir inceleme. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 10(1), 269-286.
  • Karakuş, H. (2013). Bir içerik analizi örneği: Çalışma hayatında mobbing olduğuna kanaat getiren yargıtay kararları. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(28), 182-199.
  • Karaman, A. (2015). Mobbing ile işgören sessizliği arasındaki ilişki: Afyonkarahisar merkez ilköğretim kurumları örneği, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Karcıoğlu, F., & Çelik, Ü.F. (2012). Mobbing (yıldırma) ve örgütsel bağlılığa etkisi. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 26(1), 59-75.
  • Leymann, H. (1996). The content and development of mobbing at work. European Journal of Work and Organizational Psychology, 5(2), 165-184.
  • Okutan, E., & Sütütemiz, N. (2015). Mobbing (yıldırma) ve kişilik ilişkisi: hizmet sektörü çalışanları üzerinde bir örnek olay incelemesi. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, 10(1), 1-14.
  • Özcan, N. (2011). Mobbingin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkisi ve örgütsel sessizlik: Karaman il özel idaresinde bir uygulama, Karaman: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Şenerkal, R. (2014). Üniversitelerde akademik personele yönelik mobbing süreci: Mobbing davranışları ile akademisyenlerin sağlığı ve bireysel performansı ilişkisi, Eskişehir: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Temiz, N. (2016). Mobbingin yaşam kalitesine etkisi: Kobi çalışanları üzerine bir araştırma. Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Tetik, S. (2010). Mobbing kavramı: Birey ve örgütler açısından önemi. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 12(18), 81-89.
  • Tınaz, P. (2006). İşyerinde psikolojik taciz (mobbing). Çalışma ve Toplum Dergisi, (4), 13-28.
  • Tutar, H. (2004). İşyerinde psikolojik şiddet sarmalı: Nedenleri ve sonuçları. Yönetim Bilimleri Dergisi, 2(2), 102- 128.
  • Türnüklü, A. (2000). Eğitimbilim araştırmalarında etkin olarak kullanılabilecek nitel bir araştırma tekniği: Görüşme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, (24), 543-559.
Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-9208
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi