MUHASEBE MESLEK ÖRGÜTÜ ODALARININ GÜNÜMÜZDE YAŞADIĞI SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: BATI KARADENİZ BÖLGESİ İLLERİ ÖRNEĞİ

3568 sayılı yasa ile temelleri atılan muhasebe meslek örgütü odalar, hızlı bir kuruluş ve kurumsallaşma süreci geçirmişlerdir. Tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğindeki muhasebe meslek odalarının Türkiye’de muhasebe mesleğinin gelişmesinde önemli katkısı bulunmaktadır. Meslek açısından büyük önemi olan odalar faaliyetlerini gerçekleştirirken birtakım sorunlar da yaşamaktadır. Hazırlanan çalışma muhasebe meslek örgütü odalarının sorunlarını ve bu sorunlara oda başkanlarının çözüm önerilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki muhasebe meslek odalarını temsil eden altı oda başkanına, odaların sorunlarıyla ilgili önceden hazırlanmış sorular yöneltilmiş ve ifade edilen sorunlara oda başkanlarının geliştirdikleri çözüm önerileri, standartlaşmış açık uçlu görüşme yöntemiyle elde edilmiştir. Sonuçlar yorumlanarak sunulmuştur

PROBLEMS OF THE CHAMBERS AS PROFESSIONAL ACCOUNTING BODIES AND ITS SOLUTION PROPOSALS: A CASE OF WESTERN BLACK SEA REGION PROVINCES

The chambers as professional accounting bodies had been founded by The Law No. 3568 and lived a fast development and institutionalisation process. Chambers of professional accountants which have legal entity and public institution status, have made a significant contribution to progress of accounting profession in Turkey. The chambers which have great importance for the profession, also have a number of problems. The purpose of this study is to determine problems and solutions proposals which are suggested by presidents of chambers of certified public accountants for these problems. For this purpose, pre-prepared questions which are related to problems of the chambers asked six presidents who represents Western Black Sea Region and obtained the solution proposals which are developed by the presidents, with standardized open ended interview approach. Results were presented as interpreted

___

  • Aydemir, O. (2015). Muhasebe meslek mensuplarının karşılaştıkları sorunlar ve beklentiler, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 66, 71-84.
  • Banar K., & Ekergil, V. (2010). Muhasebe meslek mensuplarının hizmet kalitesi: sunulan hizmetlerin kalitesi ile müşteri memnuniyeti ilişkisi Eskişehir uygulaması, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10, 39– 60.
  • Biyan, Ö. (2012), Muhasebe meslek mensuplarına yönelik bir çalışma: meslek mensuplarının demografik durumları, mesleki sorunları ve değerlendirilmesi, Sosyoekonomi Dergisi, 17, 105-134.
  • Deran, A., & Beller, B. (2017). Muhasebe Meslek Mensuplarının Karşılaştıkları Sorunlar ve Bağlı Bulundukları Meslek Odalarından Beklentileri Üzerine Bir Araştırma, Muhasebe ve Denetime Bakış, 50, 37-56.
  • Dızman, Ş., & Güney, S. (2015). Muhasebe meslek mensuplarının sorunları kamu’da karşılaşılan olumsuzluklar ve beklentiler Erzincan ili uygulaması, The Journal of Academic Social Science, 16, 97-110.
  • Gökgöz, A., & Zeytin, M. (2012). Muhasebe meslek mensuplarının mesleki faaliyetlerinde karşılaştıkları sorunlar ve beklentiler: Bilecik ve Yalova illeri uygulaması, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(1), 477-493.
  • Gündüz, M., & Özen, E. (2016). Muhasebe meslek mensuplarının sorunları ve mesleki memnuniyetlerinin analizi: Uşak ili örneği, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 70, 67-90.
  • Güvemli, O. (2009) Türkiye’de muhasebe meslek örgütünün 20. yılı bir değerlendirme, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 44, 6-16.
  • Güvemli, O. (2011). Türkiye’de muhasebe meslek örgütünün kuruluşu ve gelişmesi”, Muftav Dergisi, 1, 129-145.
  • İbrahimoğlu, N., Kara, E., & Karaca, C. (2014). Muhasebe meslek mensuplarının yönetimsel sorunları algılamaları üzerine bir araştırma, Gaziantep University Journal of Social Sciences, 13(3), 589-605.
  • İskender, H., (2011). Türkiye’de muhasebe meslek mensuplarının mesleki yetkinlik sorunları ve bu sorunların çözümünde sürekli eğitim rolü, Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Kalaycı Ş., & Tekşen Ö. (2006). Muhasebecilik mesleğinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri: Isparta il merkezi uygulaması, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 31, 90-101.
  • Kaya, G. A., (2015). Muhasebe meslek mensuplarının sorunları ve çözüm önerileri: Elazığ’da bir araştırma, The Journal of Academic Social Science Studies, 41, 207-231.
  • Özulucan, A., Bengü. H., & Özdemir, F. S. (2010). Muhasebe meslek mensuplarının güncel sorunları, uygulamada karşılaştıkları yetersizlikler ve meslek odalarından beklentilerinin unvanları ve mesleki deneyim süreleri yönüyle incelenmesi: Türkiye genelinde bir araştırma, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, 31, 41-64.
  • Resmi Gazete (RG). Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/07/20080726-2.htm, Erişim Tarihi: 20.06.2016. Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun
  • Tetik, N., Kınay, F., & Ciğer, A. (2008). Antalya ilindeki muhasebe meslek mensuplarına yönelik durum analizi ve beklentilerini saptamaya dönük bir araştırma, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 38, 70-79.
  • Tugay, O., & Tekşen, Ö. (2014). Muhasebe meslek mensuplarının sorunları: Burdur ilinde bir araştırma, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19, 223-232.
  • Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), http://www.turmob.org.tr, Erişim Tarihi 24.06.2016.
  • Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu, Erişim Tarihi: 29.06.2016. http://www.turmob.org.tr/Arsiv/FCKEditor/userfi les/file/3568%20SAYILI%20YASA/3568_SAYILI_KANUN_8_5_2015.pdf.
  • Uzay, Ş., & Güngör, Ş. (2004). Muhasebecilerin sorunları ve beklentileri: Kayseri ve Nevşehir illeri uygulaması, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 22, 94-104.
  • Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-9208
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN MUHASEBE EĞİTİMİNE BAKIŞ AÇILARININ VE MESLEKİ EĞİTİMDEN BEKLENTİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Selin COŞKUN, Ayşe KIR, Faruk ÖZBAY

AR-GE HARCAMALARININ BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: İBBS DÜZEY 1 BÖLGELERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

Ferdi KESİKOĞLU, Şenay SARAÇ

İŞLETME ALANINDAKİ ÇALIŞMALARA “ULUSLARARASI YÖNETİM İKTİSAT VE İŞLETME DERGİSİ” BAĞLAMINDA BAKIŞ: BİR İÇERİK ANALİZİ

Alp Eren KAYASANDIK, Fevziye KALIPÇI ÇAĞIRAN, Arzu ALACALAR ÇAKIR

ALGILANAN YEŞİL KALİTE, ALGILANAN YEŞİL RİSK VE YEŞİL MARKA İMAJININ YEŞİL MARKA DEĞERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE YEŞİL GÜVENİN ARACILIK ROLÜ

Abdulbaki BARAN, Cevat SÖYLEMEZ, Müberra YURDAKUL

THE IMPACT OF ETHICAL CLIMATE AND ETHICAL LEADERSHIP ON ETHICAL CODES PRACTICES

Bekir KUL

GİRİŞİMCİ KADERİNİ YENER Mİ: GİRİŞİMCİ EĞİLİME KADERCİLİĞİN ETKİSİ

Kamil ORHAN

ROL MODEL ALMA DAVRANIŞININ POZİTİF SÖZLÜ İLETİŞİM VE SATIN ALMA NİYETİ ÜZERİNE ETKİSİNDE MARKA BAĞLILIĞININ ARACILIK ROLÜ

Ersin ESKİLER, Remzi ALTUNIŞIK

SİBER SALDIRILARIN FİRMALARA ETKİLERİ: ZONGULDAK ÖRNEĞİ

Zafer ÖZTÜRK, Mehmet PEKKAYA, Muhammed TEMLİ

TÜRKİYE İŞÇİ TARİHİNDE ZONGULDAK AMELE KÖYLERİ TARTIŞMASINA RIZA TEVFİK'TEN BİR KATKI

Tamer GÜVEN

EKONOMİK BÜYÜME FARKLILIKLARININ AÇIKLANMASINDA SOSYAL SERMAYENİN ETKİSİ: GÜVEN DÜZEYİ ÜZERİNDEN KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ

Hasan VERGİL, Bersu BAHTİYAR