KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİN YERİ VE REKABET GÜCÜNE ETKİSİ: KARABÜK ÖRNEĞİ

Son yıllarda teknolojik gelişmelerin hızla artması, tüketici/müşteri ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçları karşılama yöntemlerini de değişmiştir. Özellikle hizmet sektörü içerisinde yer alan konaklama işletmelerinin de artan rekabet ortamında rekabet gücü elde edebilmeleri açısından bilgi teknolojileri araçlarını kullanmaları kaçınılmaz olmuştur. Bu çalışma, küçük ve orta ölçekli konaklama işletmelerinde kullanılan bilgi teknolojilerinin yeri ve rekabet gücüne etkisini ölçmeyi konu edinmektedir. Araştırma kapsamında Karabük ilinde faaliyet gösteren konaklama işletmelerine anket yapılmış ve elde edilen verilere çeşitli analizler uygulanmıştır. Araştırma sonucunda özellikle konaklama işletmeleri yöneticilerinin eğitim düzeyi ile bilgi teknolojilerini algılamaları ve kullanmaları arasında anlamlı farklılıklar olduğu anlaşılmıştır.

THE PLACE AND THE EFFECT TO COMPETETIVE POWER OF INFORMATIC TECHNOLOGIES ON THE SMALL AND MEDIUM SIZED ACCOMODATION ENTERPRISES: THE MODEL OF KARABUK

In recent years; increasing of the development acceleration of technology, the requirements of consumers/buyers and the satisfying of these requirements methods have been also changed. It has been become unavoidable of using the information Technologies tools of the accommodation enterprises that are in the service sector in order to get competitive power in the increasing competition environment. In this study, small and medium-sized accommodation and place of business used in information technology has been focused on measuring the impact of competitiveness. Karabük accommodation enterprises operating in the scope of the research questionnaire and the data obtained are applied to the various analyzes. In conclusion accommodation businesses, especially with the level of education of managers, perceptions and use of information technology is understood that there are significant differences between

___

  • Adıgüzel, B. Ö., Burcu Ö., & Derindere, S. (2006, Kasım). Lojistik sektöründe bilgi teknolojilerinin kullanımı: Türkiye’de araç takip sisteminin (ATS) kullanımına yönelik bir inceleme. V. Uluslararası Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, Kocaeli.
  • Cansız, M. (2008). Türkiye’de KOBİ’ler ve KOSGEB. DPT Uzmanlık Tezleri, Ankara.
  • Çetinkaya, Ö. (2005). Türkiye’nin rekabetçi üstünlüğüne üretici birliklerinin katkısı: Tariş örneği. Yüksek Lisans Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Durmuş, B., Yurtkoru, S., & Çünko, M. (2011). Sosyal bilimlerde SPSS’le veri analizi. İstanbul: Beta Yayın Dağıtım.
  • Gürbüz, A. (2003). Safranbolu’ya gelen yerli turistlerin tatmin olma düzeyinin belirlemeye yönelik bir araştırma. Tic. Tur. Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 8-30.
  • Türkkan, E. (2001). Rekabet teorisi ve endüstri iktisadı. Ankara: Turhan Kitabevi.
  • Ekinci, H. (2006). Bilgi teknolojilerinin rekabet açısından önemi ve değişim yönetimindeki etkilerine ilişkin yöneticilerin algılarını ölçmeye yönelik bir araştırma. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(1), 20-56.
  • İraz, R. (2007). Organizasyonlarda karar verme ve iletişim sürecinin etkinliği bakımından bilgi teknolojilerinin rolü. Erişim Tarihi: 23.08.2012, http://www.sosyalbil.selcuk.edu. tr/sosmak/makaleler
  • Karakaya, A. (2005). Küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesinde öğrenen örgütler modeli ve Karabük’te bir araştırma. 2. KOBİ’ler ve Verimlilik Dergisi, 621-626. Kayseri.
  • Kayalar, H. (1997). Küçük ve orta ölçekli işletmelerde koordinasyon sistemleri ve araçları. Ankara: Ankara Genç İşadamları Derneği Yayınları.
  • KOSGEB. (2011). KOBİ strateji eylem planı (2011-2013). Erişim Tarihi: 21.10.2013, http:// www.kosgeb.gov.tr/Pages/UI/Baskanligimiz.aspx?ref=23
  • Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin tanımı, nitelikleri ve sınıflandırılması hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik. 04.11.2012 tarih, 28457 sayılı Resmi Gazete. 10.09.2012 tarih ve 2012/3834 Sayılı Karar.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı. (2012). Erişim Tarihi: 30.10.2012, http://sgb.kulturturizm.gov.tr/TR,50930/istatistikler.html
  • Mucuk, İ. (1996). Modern işletmecilik. İstanbul: Türkmen Kitabevi.
  • Öğüt, A., Güleş H. K., & Çetinkaya A. Ş. (2003) Bilişim teknolojileri ışığında turizm işletmelerinde yönetim, enformatik bir bakış. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Sarıhan, H. İ. (1998). Rekabette başarının yolu teknoloji yönetimi. İstanbul: Desnet Yayınları.
  • Şimşek, M. Ş., & Akın, H. B. (2003). Teknoloji yönetimi ve örgütsel değişim. Konya: Çizgi Kitabevi.
  • Tekin, M. T., Güleş, H. K., & Öğüt, A. (2003). Değişim çağında teknoloji yönetimi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Topkarcı, E. (2005). KOBİ’lerde bilişim teknolojilerinin altyapısı ve tedarikçi ilişkilerinde etkinliği üzerinde Mersin serbest bölgesinde bir araştırma (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • TUİK. (2012). Temel istatistikler. Erişim Tarihi: 12.11.2012, http://www.tuik.gov.tr/UstMenu. do?metod=temelist
  • Ural A., & Kılıç İ. (2005). Bilimsel araştırma süreci ve SPSS ile veri analizi. Ankara: Detay Yayıncılık.