KAMU KURUMLARINDA ÖRGÜTSEL DEDİKODU VE İŞYERİ YALNIZLIĞINA DAİR BİR ARAŞTIRMA

Çalışanlar açısından örgütsel dedikodu, kişiler arasındaki ilişkiler temelinde şekillenen ve samimiyet esasına dayalı hızlı yayılan bir iletişim şeklidir. İşyeri yalnızlığı ise çalışanın işyeri ortamında sağlıklı ilişkiler kuramaması, iletişim ve ifade konularında başarısız olması temelinde şekillenen bir olgudur. Araştırmamızda işletmelerde örgütsel dedikodu ile işyeri yalnızlığı ile arasındaki ilişki incelenecek olup, bu amaçla Uşak’ta çalışan kamu personelinden oluşturulacak bir örneklem üzerinde anket uygulanıp, örgütsel dedikoduya çalışanların yaklaşımını ölçmek amacıyla Leblebici vd. 2009 tarafından geliştirilen ölçek ile işyeri yalnızlığına ilişkin Wright vd. 2006 tarafından geliştirilen ‘İş Yerinde Yalnızlık Ölçeği’ kullanılacak, veriler çeşitli istatistik yöntemlerle analiz edilerek yöneticilere elde edilecek sonuçlara dayalı öneriler geliştirilecektir.

A STUDY ON ORGANISATIONAL GOSSIP AND WORKPLACE LONELINESS AT PUBLIC ENTREPRISES

Organisational gossip is an easy way of communication stemming from informal relationships between employees. Workplace loneliness has consequences like unhealthy relationships and unsuccessful communications at the workplace. With this study the relationship between organisational gossip and workplace loneliness is going to be researched through a sample chosen from the civil workers at Usak City. ‘The Workplace Loneliness Measure’ by Wright etc. 2006 and ‘Organisational Gossip Measure’ by Leblebici etc. 2009 are going to be used at the survey and the data collected is going to be analysed through some statiscal methods to bring suggestions for the managers

___

  • Akdoğan, A., Mirap, S., & Cingöz, A. (2009) İşgörenlerin dedikoduya inanma düzeyleri ve dedikodunun amaçlarina ilişkin algilamalari: örgütsel ve bireysel değişkenler açisindan bir inceleme. 17. Ulusal
  • Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiriler Kitabı (ss: 17-25). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yayını. Bakioğlu, A., & Korumaz, M. (2014). Öğretmenlerin okulda yalnızlıklarının kariyer evrelerine göre incelenmesi.
  • Eğitim Bilimleri Dergisi, 39(1), 25-54. Doğan, T., Çetin B., & Sungur, M. Z. (2009). İş yaşamında yalnızlık ölçeği türkçe formunun geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 10 (1), 271-277.
  • Ernst, J. M., & Cacioppo, J. T. (1999). Lonely hearts: Psychological perspectives on loneliness. Applied and Preventive Psychology, 8(1), 1-22.
  • Eroğlu, E. (2005). Yöneticilerin dedikodu ve söylentiye yönelik davranış biçimlerinin belirlenmesi (Arfor Taşıma Hizmetleri A.Ş.’de bir uygulama). Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1), 203-218.
  • Geçtan, E. (1999). Modern Life And Abnormal Behaviors, İstanbul: Remzi Yayınevi.
  • Guirdham, M. (1995). Interpersonal Skills At Work, New Jersey USA: Pretice Hall.
  • Leblebici, D. N., Yıldız, H. H.,& Karasoy, A. (2009). Örgütsel yaşamda dedikodunun algılanışı ve araçsallığı.
  • Selçuk Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 18, 561-574. Sig. B Std. Error Beta ,517 ,543 ,792 ,006 Duygusal_Yo ,532 ksunluk ,145 ,343 ,668 ,000 a. Dependent Variable: ÖDÖ
Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-9208
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi