DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULLARI’NIN PERFORMANSLARININ VERİ ZARFLAMA ANALİZİ YÖNTEMİYLE ÖLÇÜMÜ

Sahip olunan kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması, iktisadi karar verme birimlerinin önemli bir performans göstergesi sayılmaktadır. Performansın 2 önemli bileşenini oluşturan etkinlik ve verimlilik analizleri örgütsel bir sistemde son derece önemlidir. Bir örgütün performansının analizi için, etkinliğinin ve kaynaklarını ne ölçüde verimli kullanıp kullanmadığının belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada nitelikli ara kademe işgücü yetiştirmeyi amaçlayan Dumlupınar Üniversitesi Meslek Yüksekokullarının etkinlik ve verimlilik analizleri gerçekleştirilmiştir. Uygulamada kullanılan model, girdi yönelimli ve ölçeğe göre değişken getirili olarak varsayılmış ve analizi Veri Zarflama Analizi VZA kullanılarak yapılmıştır. Yapılan etkinlik analizleri sonucunda; toplam 7 yedi karar verme birimi etkin olarak bulunurken, etkin olmayan karar verme birimleri için potansiyel iyileştirme hedef değerleri verilmiştir. Böylece, Meslek Yüksekokullarının performanslarını artırmaları için hangi değişkenlerde ne tür iyileştirme yapmaları gerektiği belirlenmiştir.

MEASUREMENT OF THE PERFORMANCES OF DUMLUPINAR UNIVERSITY VOCATIONAL HIGH SCHOOLS USING DATA ENVELOPMENT ANALYSIS METHOD

Utilization of the owned resources in an efficient and effective manner is deemed as an important performance indicator of the financial decision taking units. The efficiency and effectiveness analyses which form the two important components of the performance have high importance in an organizational system. It is required to determine the efficiency and also at which level the resources are utilized efficiently for the performance analysis of an organization. The efficiency and effectiveness analyses of Dumlupınar University Vocational High Schools which aim to train interim level labor force were performed in this study. The model used in this implementation was assumed as input oriented and variable return to scale and it was analyzed using Data Envelopment Analysis DEA method. As a result of the completed efficiency analyses, 7 seven decision taking units were totally defined as efficient and potential improvement target values were given for ineffective decision taking units. Thus, types of improvement required for specific variables were defined in order to increase performances of Vocational High Schools

___

  • Akan, Y., & Çalmaşur, G. (2009). Etkinliğin hesaplanmasında veri zarflama analizi ve stokastik sınır yaklaşımı yöntemlerinin karşılaştırılması (Erzurum alt bölgesi üzerine bir uygulama). Atatürk Üniversitesi 10. Ekonometri ve İstatistik Sempozyumu, Erzurum.
  • Aktaş, R. (2006). Bankacılık sisteminde yeniden yapılandırma: ticari bankalarda performans yönelişleri (Türkiye 2001-2004 örneği), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • Atan, M., & Çatalbaş, G. (2000). Bankacılıkta etkinlik ve sermaye yapısının bankaların etkinliğine etkisi. VII. Ulusal Ekonometri ve İstatistik Sempozyumu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, İstanbul.
  • Atan, M., Karpat, G., & Göksel, A. (2002, Ekim). Ankara’daki anadolu liselerin toplam etkinliğinin veri zarflama analizi (VZA) ile saptanması. XI. Eğitim Bilimleri Kongresi. Yakındoğu Üniversitesi. Lefkoşe. KKTC.
  • Aydagün, A. (2003). Veri zarflama analizi. Huten Yıl Sonu Semineri. Hava Harp Okulu, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü, İstanbul.
  • Babacan, A., Kısakürek, M. M., & Özcan, S. (2009). İMKB’ye kote edilmiş firmaların VZA yöntemleri ile performans ölçümleri. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 23-36.
  • Bakırcı, F. (2006). Sektörel bazda bir etkinlik ölçümü: VZA ile bir analiz. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, (20), 199-217.
  • Bakırcı, F., & Babacan, A. (2010). İktisadi ve idari bilimler fakültelerinde ekonomik etkinlik. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 24(2), 215-234.
  • Balkan, D., & Arıkan, M. (2010). Sivas ilindeki ortaöğretim kurumlarının etkinliklerinin öğrenci başına düşen öğretmen ve derslik sayısı bakımından veri zarflama analizi ile ölçülmesi. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 11(2), 133-154.
  • Baysal, M. E., Alçılar, B., Çerçioğlu, H., & Toklu, B. (2005). Türkiye’deki devlet üniversitelerinin 2004 yılı performanslarının, veri zarflama analizi yöntemiyle belirlenip buna göre 2005 yılı bütçe tahsislerinin yapılması. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(1), 67-73.
  • Baysal, M. E., & Toklu, B. (2001). Veri zarflama analizi ile bazı orta öğretim kurumlarının Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6, 203-220.
  • değerlendirilmesi. Süleyman Demirel
  • Baysal, M. E., Uygur, M., & Toklu, B. (2004). Veri zarflama analizi ile TCDD limanlarında bir etkinlik ölçümü çalışması. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi,19, 437-442.
  • Bülbül, S., & Akhisar, İ. (2005). Türk sigorta şirketlerinin etkinliğinin veri zarflama analizi ile araştırılması. VII. Ulusal Ekonometri Sempozyumu, İstanbul.
  • Cingi, S., & Tarım, A. (2000). Türk banka sisteminde performans ölçümü Dea- Malmquist Tfp endeksi uygulaması. Türkiye Bankalar Birliği Araştırma Tebliğleri Serisi, 2000-01.
  • Dikmen, F. C. (2008). Veri zarflama analizi ile üniversitelerin etkinliğinin ölçülmesi. Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3-6, 1-22.
  • Dinçer, S. E. (2008). Veri zarflama analizinde Malmquist endeksiyle toplam faktör verimliliği değişiminin incelenmesi ve İMKB üzerine bir uygulama. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25(2), 825-846.
  • Eleren, A., & Özgür, E. (2006). Türkiye’de yabancı sermayeli mevduat bankalarının veri zarflama yöntemi ile etkinlik analizlerinin yapılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (8), 53-76.
  • Göktolga, Z. G., & Artut, A. (2011). Sivas ilinde liselerin veri zarflama analizi ile değerlendirilmesi. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 12(2), 63-78.
  • Gülcü, A., Coşkun, A., Yeşilyurt, C., Coşkun, S., & Esener, T. (2004). Cumhuriyet Üniversitesi diş hekimliği fakültesinin veri zarflama analizi yöntemiyle göreceli etkinlik analizi. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 5(2), 87-104.
  • Kecek, G. (2010). Veri zarflama analizi teori ve uygulama örneği. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Kıyıldı, R. K., & Karaşahin, M. (2006). Türkiye’deki hava alanlarının veri zarflama analizi ile altyapı performansının değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi,10, 391-397.
  • Kutlar, A., & Babacan, A. (2008). Türkiye’deki kamu üniversitelerinde CCR etkinliği- ölçek etkinliği analizi: DEA tekniği uygulaması. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(1), 148-172.
  • Kutlar, A., & Kartal, M. (2004). Cumhuriyet üniversitesinin verimlilik analizi: fakülteler düzeyinde veri zarflama yöntemiyle bir uygulama. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(2), 49-79.
  • Lewin, Y. A., & Seiford, L. M. (1997). Extending the frontiers of data envelopment analysis. Annalsis of Operations Research,73, 1-11.
  • Oruç, K. O., Güngör, İ., & Demiral, M. F. (2009). Üniversitelerin etkinlik ölçümünde bulanık veri zarflama analizi uygulaması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (22), 279-294.
  • Özcan, A. İ, & Anıl, N. K. (2006). Manisa’daki meslek yüksekokullarının verimlilik ölçümü. Review of Social, Economic & Business Studies,7(8), 349-358.
  • Özden, H. Ü. (2008). Veri zarflama analizi ile Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin etkinliğinin ölçülmesi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 37(2), 167-185.
  • Yalama, A., & Sayım, M. (2006, Kasım). Veri zarflama analizi (VZA) yöntemi ile temel analiz: Türkiye’de İMKB’ye kote imalat sektörü üzerine ampirik bir uygulama. X. Ulusal Finans Sempozyumu, İzmir.
  • Yeşilyurt, C., & Alan, M. A. (2003). Fen liselerinin 2002 yılı göreceli etkinliğinin veri zarflama analizi (VZA) yöntemi ile ölçülmesi. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 4(2), 91-104.
  • Yıldız, A. (2007). İmalat sanayi şirketlerinin etkinliklerinin ölçülmesi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(2), 91-103.