AKADEMİDE GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSU İLE PERFORMANS ARASINDAKİ İLİŞKİDE SANAL KAYTARMANIN ARACI ROLÜ

Akıllı telefonlar, bilgisayarlar, tabletler vb. türlü cihazlar, çalışanların odaklarını iş dışındaki mecralara rahatlıkla çekebilmektedir. Bilgiye ve iletişime hızlı erişim yolu olan internet ile birlikte, sürekli bir biçimde değişen gündemi yakalama, yeni olaylar hakkında haberdar olma ve yaşanan gelişmelerden geride kalmama isteği, bireylerin bu tür cihazlarla geçirdikleri zamanı arttırmakta ve bu durum da iş performanslarına farklı şekillerde yansımaktadır. Mesleği gereği sürekli araştırma yapmak, kendini geliştirmek ve sadece genel olayları değil aynı zamanda literatürdeki son gelişmeleri de kaçırmamak adına akademisyenler de bu teknolojinin faydalarından ve bazı olası zararlarından etkilenebilmektedir. Bu çalışmada akademik personelin gelişmeleri kaçırma korkusu ile akademik performans algıları arasındaki ilişkide sanal kaytarmanın aracılık rolünün incelenmesi amaçlanmaktadır. İç Anadolu bölgesindeki 495 akademisyen ile gerçekleştirilen çalışmaya göre gelişmeleri kaçırma korkusu ile akademik performans algısı arasında negatif, gelişmeleri kaçırma korkusu ile sanal kaytarma arasında ise pozitif ilişki tespit edilmiştir. Bununla birlikte sanal kaytarma ile akademik performans algısı arasında istatistiki olarak ilişki bulunmamış olmasına karşın, sanal kaytarmanın ilgili ilişkide istatistiki olarak anlamlı aracılık rolü de tespit edilmiştir.

THE MEDIATING ROLE OF CYBERLOAFING IN THE RELATIONSHIP BETWEEN FEAR OF MISSING OUT AND PERFORMANCE IN ACADEMIA

Smartphones, computers, tablets, etc. can easily attract the focus of employees to non-work channels. With internet as a fast way of accessing information and communication, the desire to catch up with the constantly changing agenda, to be informed about new events and not to be left behind, increases the time individuals spend with such devices and this situation is reflected in their work performance in different ways. Academicians can be affected by the benefits and some possible harms of this technology in order to constantly research, improve themselves and not miss not only general events but also the latest developments in the literature. In this study, it is aimed to examine the mediating role of cyberloafing in the relationship between academic staff’s fear of missing out and their perceived academic performance. According to the study conducted with 495 academicians from the Central Anatolia region, a negative endirelationship was found between the fear of missing out and the perceived academic performance, and a positive relationship between the fear of missing out and cyberloafing. Although there was no statistical relationship between cyberloafing and academic performance perception, statistically significant mediating role of cyberloafing in the related relationship was determined.

___

  • Ai, J. T. T., Ting, C. Q., & Meng, L. L. (2021). Effects of digital addiction on work performance among private higher education academic staff in Malaysia. Journal of Education and Social Sciences, 18(2), 34-41.
Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-9208
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÇALIŞANLARIN PERSPEKTİFİNDEN ÇEVİKLİK VE ÇEVİK ORGANİZASYONLAR: SAAS İŞ MODELİ BAĞLAMINDA NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Funda ÇETİN, Ebru TOLAY

AKADEMİDE GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSU İLE PERFORMANS ARASINDAKİ İLİŞKİDE SANAL KAYTARMANIN ARACI ROLÜ

Tayfun ARAR, Gülşen YURDAKUL

SEZGİSEL BULANIK ORTAMDA KARASAL YENİLENEBİLİR ENERJİ SANTRALİ SEÇİMİNDE TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Fulya ZARALI

VUCA ORTAMINDA ÇALIŞANLARIN ÇEVİK LİDERLİK BECERİSİ ALGISI: BİR ÖLÇEK GELİŞTİRME ÇALIŞMASI VE SAHA ARAŞTIRMASI

Yonca BİR, Murat KOÇ

AR-GE YATIRIMLARI İLE FİNANSAL SIKINTI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ: BORSA İSTANBUL İMALAT SANAYİSİNDE BİR UYGULAMA

Serhat KONUK, Yıldırım Beyazıt ÖNAL

YERLİ DİJİTAL PLATFORMLARDA ALGILANAN MARKA YERELLİĞİNİN MARKA TERCİHİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ VE ALGILANAN FİYAT DEĞERİ, ALGILANAN KALİTE DEĞERİ VE TÜKETİCİ BENLİK UYUMUNUN BU ETKİDEKİ MODERATÖR ROLÜ

Gizem Eda GÜLÖZ, Deniz MÜEZZİNOĞLU, Özlen ONURLU

HAVA KARGO TAŞIYICILARININ KARGO UÇAĞI TİPİ SEÇİMİNDE STRATEJIK KARAR VERME

Gökhan TANRIVERDİ, Şenay LEZKİ, Ümit DOĞAN

MAKİNE ÖĞRENME YÖNTEMLERİYLE KURUMSAL İFLASLARIN TAHMİN EDİLMESİ: ABD ÖRNEĞİ

Gerçek ÖZPARLAK, Menevşe ÖZDEMİR DİLİDÜZGÜN

ÇEVRESEL BELİRSİZLİĞİN YENİLİK PERFORMANSINA ETKİSİNDE ÖRGÜTSEL ÇEVİKLİĞİN ROLÜ: OTELLERDE BİR UYGULAMA

Göknur ERSARI

HAVA KARGO TAŞIMACILIĞININ DIŞ TİCARET ve GSMH ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNE YÖNELİK ÇALIŞMA: AVRUPA ÖRNEĞİ

Murat TAŞDEMİR, Ramazan YILDIZ