KADIN YOKSULLUĞU VE KADIN YOKSULLUĞUNUN KENTTEKİ YANSIMALARI: TOKAT İLİ ÖRNEĞİ

1980 sonrası süreçte dünyaya hızla hâkim olan küreselleşme ile bir yandan toplumların refah koşulları ve zenginlikleri artarken diğer yandan yoksulluk mefhumu kendisini daha da derinleştirerek varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Hâkim algının aksine yoksulluğun bir cinsiyetinin olmadığı düşünülse de yoksulluk kadınlara mündemiç bir durum olarak toplumun her alanında varlık göstermesi yapılan uluslararası çalışmalarla da kanıtlanmış bir gerçektir. Kadınlar açısından eğitim olanaklarından yararlanamama ya da düşük eğitim seviyesi, ataerkil sistemin kadınlara biçtiği toplumsal roller, işgücü piyasasına sınırlı katılımı gibi pek çok nedenden kaynaklı kadınlar yoksulluğu deneyimleyen figüranlar olarak toplumsal hayattan ya dışlanmakta ya da kötü şartlar altında mücadele vermektedir. Bu çalışma Tokat kent merkezinde yaşayan kadınların yoksulluğa bakış açılarını ve nasıl deneyimlediklerini ortaya çıkarmak, kadının yoksul olmasında yatan temel etkenin ne olduğunu izah edebilmek amacıyla yapılmıştır. Bu maksatla Tokat kent merkezinde yaşayan 375 kadın ile anket çalışması yürütülmüştür. Elde edilen bulgularda kadınların eğitim seviyesi düştükçe işgücü piyasasında daha az yer almakta olduğu ve yine eğitim seviyesinin düşüklüğüne bağlı olarak gelir seviyelerinin daha az olduğu, hane içi kararlarda söz sahibi olmada geri planda kaldıkları ve eğitim seviyesi yüksek olan kadınlara göre daha çok şiddete maruz kaldıkları tespit edilmiştir.

WOMEN'S POVERTY AND ITS REFLECTIONS OF WOMEN'S POVERTY IN THE CITY: EXAMPLE OF TOKAT PROVINCE

With the globalization rapidly dominating the world in the post-1980 period, while the prosperity conditions and wealth of societies increase, the concept of poverty continues to exist by deepening itself even more. Contrary to the dominating perception, although it is thought that poverty does not have a gender, it is a fact that has been proven by international studies that poverty is an inherent condition for women in all areas of society. Women are either excluded from social life or struggle under bad conditions as extras who experience poverty due to many reasons such as not being able to benefit from educational opportunities or low education level, the social roles imposed on women by the patriarchal system, and their limited participation in the labor market. This study was carried out in order to reveal the perspectives of women living in the city center of Tokat and how they experience poverty, and to explain what the main factor behind women's poverty is. For this purpose, a survey was conducted with 375 women living in the city center of Tokat. In the findings, it has been determined that women are less involved in the labor market as the education level decreases, and their income level is lower due to the low level of education, they fall behind in having a say in household decisions and they are exposed to violence more than women with higher education levels.
Keywords:

Poverty, Women, Tokat,

___

  • Açıkgöz, R. (2010). Kadın yoksulluğu üzerine bir inceleme. T.C. Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Hakemli Araştırma Dergisi, 45-60.
  • Açıkgöz, R., ve Yusufoğlu, Ö. (2012). Türkiye’de yoksulluk olgusu ve toplumsal yansımaları. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 1(1), 76-116.
  • Akkul, R. (2011). Cinsiyetler arası gelir eşitsizliğini gidermede mikro kredi uygulamalarının etkinliği: Bilecil ili örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Bilecik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bilecik.
  • Aksu Kocatürk, G. ve Şengül, M. (2020). Kapitalist ataerkil ilişkiler ve kentsel mekânda kadınların gündelik hayatının coğrafyası: Tokat örneği. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 75(2), 715-746.
  • Alptekin, D. (2014). Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Örüntüsünde Kadının Yoksulluğu ve Yoksunlukları, Ayrıntı Yayınları, 15-33.
  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Balkan, N. (2017). Kadın Yoksulluğu ve Yoksulluğun Kadınlaşması: Kırklareli İlinde Bir Alan Araştırması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Kırklareli Üniveristesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı, Kırklareli.
  • Bayat, İ. (2015). Türkiye'de yoksul hanelerde yaşayan kadınların enformel istihdama katılma nedenleri. Çalışma İlişkileri Dergisi, 1, 53-69.
  • Dinçoflaz, N. J. (2009). Kentteki Kadının Yoksulluğu ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün Kadın Yoksulluğuyla Mücadele Politikaları. Yayımlanmamış sosyal yardım uzmanlık tezi. Türkiye: T.C.Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Duyan, G. Ç. (2010). Yoksulluğun kadınlaşması: Altındağ örneği. Aile ve Toplum Eğitim-Kültür ve Araştırma Dergisi, 21(21), 19-29.
  • Gerşil, G. (2015). Küresel boyutta yoksulluk ve kadın yoksulluğu. Yönetim ve Ekonomi, 22(1), 159-181.
  • Gökmen, Ç. E. ve Gökovalı, Ummuhan (2016). Hane içine gizlenen kadın yoksulluğu: Muğla-Mardin örneği. ODTÜ Gelişme Dergisi, 43, 157-190.
  • Güneş, F. (2011). Farklı emek kategorileri açısından kadın yoksulluğu. Çalışma ve Toplum Dergisi, 29, 217-248.
  • Güzel, S. (2011). Kadın yoksulluğu ile mücadelede dünya bankası ve mikro kredi uygulaması: Türkiye açısından bir değerlendirme. Azerbaycanın Vergi Jurnalı, 79-96.
  • Hamamcı, E. D. E. ve Anık, Kübra (2020). Kadınların yoksullukla mücadelesinde sosyal yardımların rolü: erzurum’da bir uygulama. Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 10, 105-131.
  • Kızıloğlu, R., Uzunöz, M., ve Gündüz, O. (2012). Türkiye’de Mikrokredi Uygulamalarının Kadın Yoksulluğu Açısından Önemi. Tarım, Yoksulluk ve Kalkınma Kongresi Bildiri Kitabı içinde (s. 429-439). Konya: 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi.
  • Konuş, E. S. (2020). Kadın Yoksulluğu: Seçilmiş Ülkeler Üzerine Bir İnceleme. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karaman.
  • Meneviş, N. (2019). Kadın Yoksulluğu İle Mücadelede ve Kadın Güçlenmesinde Bir Kalkınma Politikası Aracı Olarak Mikro Kredi Uygulaması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Bilim Dalı, Ankara.
  • Özhasar, B. (2013). Yoksul Hanelerde Sosyal Dışlanmanın Boyutları: Aydın İli Örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalı, Aydın.
  • Saçlı, A. (2019). Türkiye'de kentsel yoksulluk olgusu üzerine bir değerlendirme. Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi , 2(2), 1-21.
  • Şener, Ü. (2019). Kadın Yoksulluğu. Ankara: TEPAV Değerlendirme Notu.
  • Tire, O. (2017). Toplumsal cinsiyet rolleri açısından Türkiye’de kadın yoksulluğu. Mavi Atlas, 5, 97-112.
  • Turgut, A. Ş. (2019). Türkiye’deki gelir eşitsizliğinin toplumsal cinsiyet, kadının istihdamı ve kadın yoksulluğu açısından değerlendirilmesi. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2, 315-329.
  • Yıldırımalp, S., ve Özdemir, A. (2013). Yapabilirlikten yoksunluk bağlamında Türkiye'de kadın yoksulluğu. Hak-İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi, 2(4), 50-83.