Yerel Yönetimlerde Sosyal Medya Uygulaması: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Örneği

Web 2.0 teknolojisi ile birlikte kullanıcılar karşılıklı bir etkileşim sürecinin içerisinde yer almışlar ve Instagram, Facebook, Twitter, Telegram, Youtube gibi sosyal medya araçları ile tanışmaya başlamışlardır. Bu süreçte halka en yakın birimler olan belediyeler de sosyal medya araçlarını yine halka daha yakın olabilmek, faaliyet ve etkinliklerinden kamuoyunu haberdar etmek ve geleneksel medya araçlarından çok daha fazla kişiye erişim sağladığı için tanıtım çalışmalarında kullanmak yönünde politikalar izlemişlerdir. Bu doğrultuda belediyeler ile halk arasında yeni, dijital iletişim aracı olarak öne çıkan sosyal medya platformları her geçen gün daha fazla önemsenmektedir. Son günlerde belediyeler marka kent olabilme sürecinde de gerçekleştirdikleri faaliyetleri halk ile paylaşmak ve kentin tanıtımını yapmak amacıyla sosyal medya uygulamalarını yoğun bir biçimde kullanmaktadır. Bu çalışmada belediyelerde sosyal medya araçlarının kullanım nedenleri sorgulanmış, sosyal medya araçlarının sunulan hizmetleri iyileştirme yönünde katkısının olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmada amaç yeni medya aracı olan sosyal medya kullanımının halka ve belediyeye etkisinin ne yönde olduğunu ortaya koymaktır. Bu bağlamda sosyal medya kavramı ve gelişim süreci ele alınmış, belediyelerde sosyal medya uygulamalarına yer verilmiş ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi örneği anlatılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İletişim Daire Başkanlığına form gönderilmesi suretiyle on iki adet soru sorulmuştur. Araştırma sonuçları sosyal medya kullanımının kentlerin tanıtımına, yönetişime katkı sağladığını ortaya koymakta, belediye yönetimlerinin sosyal medyadan gelen istek ve tepkilere yönelik olarak hizmet sunumunda iyileştirmelere gittiğini ve yönetim politikalarını değiştirdiğini tespit etmektedir.

Social Media Application in Local Governments: Sample of Gaziantep Metropolitan Municipality

With the Web 2.0 technology, users have been involved in a mutual interaction process and have started to meet social media tools such as Instagram, Facebook, Twitter and Youtube. In this process, municipalities, which are the closest units to the public to inform the public about their activities and events and to use social media tools in promotional activities as they provide access to many more people than traditional media tools. In this process, municipalities, which are the closest units to the public, have also followed policies to be closer to the public, to inform the public about their activities and events, and to use social media tools in promotional activities as they provide access to much more people than traditional media tools. Accordingly, social media platforms, which stand out as a new digital communication tool between municipalities and the public, are becoming more and more important every day. Recently, municipalities have been using social media applications intensively in order to share their activities with the public and to promote the city in the process of becoming a brand city. In this study, the reasons for the use of social media tools in municipalities were inquired, and it was investigated whether social media tools contributed to the improvement of the services provided. The aim of the study is to reveal the effect of the use of social media, which is a new media tool, on the public and the municipality. Qualitative research method was used in the study and twelve questions were asked by sending a form to Gaziantep Metropolitan Municipality through a semi-structured interview technique. The results of the research revealed that the use of social media contributed to the promotion of cities and governance, and revealed that municipal administrations made improvements in service delivery and changed their management policies in response to requests and reactions from social media.

___

  • BOSTANCI, Mustafa (2010), “Sosyal Medyanın Gelişimi ve Iletişim Fakültesi Öğrencilerinin Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıkları”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.
  • BRITANNICA (2022), “Social Media”, Britannica, https://www.britannica.com/topic/social-media (Date of Access: 21.11.2022).
  • BOYD, Danah Michele (2008), “American Teen Sociality in Networked Publics”, Unpublished Doctoral Dissertation, Berkeley University, California (US).
  • BOYD, Danah Michele and ELLISON, Nicole B. (2008), “Social Network Sites: Definition, History and Scholarship”, Journal of Computer Mediated Communication, S.13(1), ss.210-230.
  • CITIZEN FIRST (2022), “What is Citizen-Centred Service ?”, CitizenFirst, https://citizenfirst.ca/our-story/who-we-are/what-is-citizen-centred-service (Date of Access: 21.11.2022).
  • DATAREPORTAL (2022), “Overview of Social Media Use (Global Overview)”, Datareportal, https://datareportal.com/social-media-users (Date of Access: 21.11.2022).
  • DIERKS, Zeynep (2022), “Social Media in Turkey”, Statista, https://www.statista.com/topics/9412/social-media-in-turkey/#dossierKeyfigures (Date of Access: 21.11.2022).
  • DIXON, Stephen (2022), “Social Media- Statisticsandfacts”, Statista, https://www.statista.com/topics/1164/social-networks/#dossierKeyfigures (Date of Access: 21.11.2022).
  • FACEBOOK (2021), “About Facebook”, Facebook, https://about.fb.com/news/2021/10/facebook-company-is-now-meta/ (Date of Access: 21.11.2022).
  • ILGIN, Hicran Özlem (2018), “Belediyelerde Bir Halkla Ilişkiler Ortamı Olarak Instagram: İBB PR Üzerine Bir Analiz”, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimlerde Akademik Araştırmalar 2 (Ed. Himmet HÜLÜR, Sena Coşkun), Gece Kitaplığı Yayını, Ankara, ss.53-68.
  • KAPLAN, Andreas M. and HAENLEIN, Michael (2009), “Users of the World, Unite! The Challenges and Opportunities of Social Media”, The Journal of the Kelley School of Business, S.53(1), ss.59-68, https://www.journals.elsevier.com/business-horizons (Date of Access: 21.11.2022).
  • KAYA, Büşra and DEMİRDÖVEN, Burcu (2019), “Büyükşehir Belediyelerinde Sosyal Medya Kullanımı: Sorunlar ve Öneriler”, VI. Yıldız Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi Bildiriler Kitabı, Yıldız Teknik Üniversitesi Yayını, İstanbul, ss.2407-2420.
  • KAYGISIZ, Ummühan and SARI, Sema (2015), “Belediyelerin Sosyal Medya Kullanımı: Burdur Belediyesi ve Burdur İlçe Belediyeleri Üzerine Bir Araştırma”, International Journal of Social Sciences and Education Research, S.1(2) ss.309-317.
  • KILIÇ, Nilüfer Pınar and DİKMEN, Ergin Şafak (2021), “Sayısal Belediyecilik: Türkiye’deki Belediyelerin Yeni Medya Kullanımı”, Erciyes İletişim Dergisi, S.8(2), ss.795-811.
  • LERMAN, Kristina (2007), “Social Information Processing in News Aggregation”, IEEE Internet Computing, S.11(6), ss.16-28.
  • PEKKÜÇÜKŞEN, Şerife and YILDIRIM, Balı (2021), “Pandemi Sürecinde Büyükşehir Belediyelerinin Halkla İlişkiler Aracı Olarak Sosyal Medya Kullanımı”, OPUS – Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, S.18(43), ss.6708-6731.
  • SAYILGANOĞLU, Sadık (2018), “Kurumsal İletişim Bağlamında Belediyelerde Kurumsal Twitter Hesabı Kullanımı”, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, S.3(2), ss.389-406.
  • SOBACI, M. Zahid and HATİPOĞLU, İbrahim (2017), “Facebook Aracılığıyla Türkiye’de Belediye-Vatandaş Etkileşimin Ölçülmesi: Büyükşehir ve Il Belediyeleri Bağlamında Ampirik Bir Analiz”, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, S.72(3), ss.689-713.
  • SOLMAZ, Başak and GÖRKEMLI, H. Nur (2012), “Büyükşehir Belediyeleri ve Sosyal Medya Kullanımı”, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, S.18, ss.9-20, https://dergipark.org.tr/tr/pub/akil/issue/48077/607855 (Date of Access: 21.11.2022).
  • STATISTA (2022), “Most Popular Social Networks Worldwide as of January 2022”, Statista, https://www.statista.com/statistics/272014/global-social-networks-ranked-by-number-of-users/ (Date of Access: 21.11.2022).
  • TAŞKIN, Ercan, ŞAYLAN, Onur and AZIMOV, Sarmaz (2021), “Şehir Markalaşmasında Sosyal Medyanın Rolü: TR33 Bölgesinde Bir Uygulama”, Jounal of Humanities and Tourism Research, S.11(2), ss.272-289.
  • TÜRNÜKLÜ, Abbas (2000), “Eğitimbilim Araştırmalarında Etkin Olarak Kullanılabilecek Nitel Bir Araştırma Tekniği: Görüşme”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi , S.24(24), ss.543-559.
  • ULUÇ, Güliz and YARCI, Ayşegül (2017), “Sosyal Medya Kültürü”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S.25(52), ss.88-102, https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/304840 (Date of Access: 21.11.2022).
  • UYSAL, Yusuf (2019), “Ankara, İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri’nin Twitter Kullanımına Yönelik Eğilimleri ve Takipçilerinin Tepkileri Üzerine Bir Analiz”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S.19(3), ss.239-258.
  • YEŞILDAL, Ali (2019), “Sosyal Medya, Yerel Yönetimler ve Katılımcı Yönetim: Bilgi Çağında Belediyeler İçin Yeni Stratejiler”, İnsan and İnsan Dergisi, S.22, ss.883-902.