Kıyaslamanın (Benchmarking) ve Öğrenmenin Aracı Bir Unsuru Olarak Kardeş Kent Uygulaması

Yerelde karşılaşılan sorun ve ihtiyaçlar, yerel yönetimlerin farklı ölçeklerde, biçimsel veya biçimsel olmayan iş birliklerini gündeme getirmektedir. Yerel yönetimler arası biçimsel bir iş birliği olan kardeş kent uygulaması, özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası toplumlar arasında barışı ve huzuru sağlamak amacıyla desteklenmiştir. Zaman içinde Batı Avrupa ülkelerinin dışına çıkarak dünya genelinde karşılık bulmaya başlamıştır. Bu araştırmada kardeş kent uygulaması, kentler arasında kıyaslamanın ve öğrenmenin aracı bir unsuru olarak konumlandırılmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı, kardeş kent uygulamasını, kentler arasında kıyaslamanın ve öğrenmenin aracı bir unsuru olarak incelemektir. Bu inceleme Trabzon Büyükşehir Belediyesi (TBB)’nin kardeş kent ilişkisi içinde olduğu Zigetvar ve Dortmund kentleri üzerinden gerçekleştirilmektedir. Araştırmada her iki kentin özgün tarafları üzerinden kültürel ve ekonomik birtakım faaliyetler yürütülmekle ve kısmen bazı kıyaslama ve öğrenme işlevi görülmekle birlikte, ortaya çıkan bazı sınırlılıklar (iş birliklerinin devamlılığını sağlayan aktif bir çabanın gösterilmemesi, daha çok kente odaklanan çalışmalara ağırlık verilmesi, iş birliği çalışmalarının proje temelli yürütülmemesi, bu faaliyetleri yerine getirecek insan kaynağı ve örgütlenme yetersizliklerinin varlığı, bütçe yetersizlikleri vb.) altında etkin bir durumun olmadığı tespit edilmektedir.

Sister City Practice as a Factor of Benchmarking And Learning

Problems and needs that are encountered locally brings local governments to different agenda, formal or informal collaborations at different quarters. The sister city practice, which is a formal cooperation between local governments, was supported especially in order to provide peace among the societies after the Second World War. In time, it started to find a worldwide response by going out of Western European countries. In this study, sister city practice is positioned as a mediator of comparison and learning between cities. In this context, the main purpose of the study is to examine the sister city practice as a mediator of comparison and learning between cities. This investigation is carried out through the cities of Zigetvar and Dortmund, where Trabzon Metropolitan Municipality (TBB) has a sister city relationship. In the research, it is determined that some cultural and economic activities are carried out on the original sides of both cities, and there is some comparison .and learning functions, but there is no effective situation under certain limitations (such as: an active effort that ensures the continuity of collaborations is not given, focusing more on studies focusing on the city, lack of cooperation based on projects, existence of human resources and organizational deficiencies to perform these activities, budget deficiencies, etc.).

___

  • AKGÜN, Ali Ekber, KESKİN, Halit ve GÜNSEL, Ayşe (2009), Bilgi Yönetimi ve Öğrenen Örgütler, Eflatun Yayınevi, Ankara.
  • AKMAN, Çiğdem ve AKMAN, Elvettin (2017), “Türkiye'de Kardeş Şehir Uygulamalarının Dört Büyükşehir Belediyesi Üzerinden Nitel Bir Analizi”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S.27, ss.228-254.
  • AKTULUN, Ece (2016), “Yönetişim Çerçevesinde Ortaklıklar ve Belediyelerin Kardeş Şehir İlişkileri: Ankara Büyükşehir Belediyesi Örneği”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • BUDAK, Gülay ve BUDAK, Gönül (2018), İşletme Yönetimi, Nobel Yayıncılık, Ankara.
  • CLARKE, Nicholas (2011), “Globalising care? Town twinning in Britain since 1945,” Geoforum, S.42 (1), ss.115-125.
  • DEMİRKAN, Makbule (2004), İşletme Yönetiminde Yeni Eğilimler Dizisi: Sorularla Kıyaslama, İstanbul Ticaret Odası Yayını, İstanbul.
  • DOĞAN, Selen ve DEMİRAL, Özge (2008), “İşletmelerde Stratejik Yönetimin Etkinliğini Artırmada Önemli Bir Araç: Benchmarking”, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, S.4 (7), ss.1-22.
  • GÜNDÜZ, Hasan Basri ve URAL, Ayhan (2001), “Benchmarking Yönteminin Eğitim Örgütlerinde Uygulanabilirliği”, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, S.2, ss.45-52.
  • KARATAŞ, Murat (2004), “Benchmarking Kavramı ve Hizmet İşletmelerinde Fonksiyonel Benchmarking Uygulama Örneği”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, KTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.
  • KÜÇÜK, Orhan (2012), Kalite İyileştirmede Adım Adım Kıyaslama (Benchmarking), Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • KOÇEL, Tamer (2007), İşletme Yöneticiliği, Arıkan Basım Yayın, İstanbul, 11.Baskı.
  • ÖKTEM, Mustafa Kemal, GÖÇOĞLU, Volkan ve TUNÇ, Şebnem (2016), “Kardeş Şehir Uygulamalarının Yerel Politika Transferine Etkisi: Alanya-Gladbeck Araştrması”, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, S.25(4), ss.49-86.
  • MERT, Erkut Batuhan (2006), “Benchmarkıng Uygulamalarının Örgüt Performansı Üzerindeki Etkilerine Yönelik Bir Araştırma”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • OKTAY, Tarkan (2014), “Türkiye'deki Belediyelerin Türk Cumhuriyetleri ile Kardeş Şehir İlişkileri”, Türk Dünyasında “Yerel Yönetimlerin Sorunları” (Ed. Deniz İşçioğlu), Nobel Yayınevi, Ankara, ss.11-29.
  • ÖNEREN, Melahat (2008), “İşletmelerde Öğrenen Örgütler Yaklaşımı”, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S.4 (7), ss.163-178.
  • ÖZER, Pınar Süral (1999), Benchmarking, Vizyon Yayınları, İzmir.
  • ÖZMEN, Malik (2018), “Yerel Yönetimlerin Uluslararası İlişkileri ve Bir İşbirliği Modeli Olarak Kardeş Şehirler: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Örneği”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • SARUHAN, Sadi Can ve YILDIZ, Müge Leyla (2009), Çağdaş Yönetim Bilimi, Beta Yayıncılık, İstanbul.
  • SENGE, Peter (2011), Beşinci Disiplin: Öğrenen Organizasyon Düşünüşü ve Uygulaması, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
  • SEYMEN, Oya Aytemiz ve BOLAT, Tamer (2002), Örgütsel Öğrenme ve Kıyaslama (Benchmarking) Tekniğinin Bir örgütsel Öğrenme Aracı Olarak Kullanılması, Ezgi Kitabevi, Bursa.
  • ŞİMŞEK, M. Şerif (2005), Yönetim ve Organizasyon, Güney Ofset, Konya, 8.Baskı.
  • TRABZON TİCARET GAZETESİ (2010), Trabzon Ticaret Gazetesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yayın Organı, S.19 (218).
  • YÜKSEL, Fatih (2008), “Yerel Yönetim Sorunlarına Farklı Bir Bakış: Öğrenme”, Türkiye’de Yerel Yönetimler (Ed. Recep Bozlağan ve Yüksel Demirkaya), Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara, ss.367-372.
  • http://www.twinning.org/en/page/enter-our-universe-of-twinning (Erişim Tarihi: 04.02.2020).
  • https://www.dortmund.de/de/leben_in_dortmund/start_lid/index.html (Erişim Tarihi: 18.04.2019).