Türk Kamu Yönetiminde Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Personeli Sorunu Araştırması

Bu çalışmanın amacı, iki farklı personel rejimiyle ticaret odaları ve ticaret borsalarında istihdam edilen personelin; genel statü, istihdam edilme, yükselme, hukuki korunma, emeklilik, sicil işlemleri, mali özlük hakları ve görev tanımlarına dair uygulamaları karşılaştırmak, ulaşılan sonuçlar ve yapılan tespitleri ortaya koyarak bu alana katkıda bulunabilmek, ticaret odaları ve ticaret borsalarında istihdam edilen personelin sorunlarını ortaya koyabilmek ve bu sorunların demografik özelliklerine göre farklılaşma durumunu incelemektir. Bu doğrultuda yapılan araştırmada, personelin kurumsallaşma ve iç işleyişe, istihdama ve özlük haklarına yönelik sorunlara yaklaşım düzeylerinin, cinsiyet, eğitim düzeyi, çalışılan kurum türü, kurumun bulunduğu bölge, kurumun yerleşim yeri, çalışma yılı, (statü) işe giriş tarihi, aylık ortalama maaş aralığı ve pozisyonlara göre farklılaşıp farklılaşmadığının cevabı aranmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 23.0 istatistik paket programı aracılığıyla çözümlenmiştir. Araştırmaya katılanların tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde istatistiklerinden, bulguların çapraz test ve Khi-kare değerlendirilmesinde bağımsız değişkenlerden cinsiyet, eğitim düzeyi, çalışılan kurum türü, kurumun bulunduğu bölge, kurumun yerleşim yeri, (statü) işe giriş tarihi, aylık ortalama maaş aralığı ve pozisyon ele alınmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgular, farklı personel rejimlerine tabi personelin aynı kurumda bir arada çalışmasının sorunlara yol açtığı, yönetim değişimlerinden personelin yoğun olarak etkilendiği, genel kabul görmüş insan kaynakları yönetimindeki temel ilkelere riayet edilmediği ve kamu kurumu niteliğindeki bu meslek kuruluşlarında kurumsallaşmanın çok düşük düzeyde olduğu yönündedir.

Personnel Problems in The Chambers of Commerce And Commodıty Exchanges in Turkısh Publıc Admınıstratıon

The aim of this study is to compare the practices of general status, employment, promotion, legal protection, retirement, registration procedures, financial personal rights and job descriptions of personnel employed by two different personnel regimes in the chambers of commerce and commodity exchanges, to be able to contribute to this field by revealing the determinations, to reveal the problems of the personnel employed in the chamber of commerces and commodity exchanges, and to examine the differentiation according to the demographic characteristics of these problems. The main purpose of this research is to determine the level of attitudes of the personnel participating in the research to the issues related to institutionalization and internal affairs, employment and personal rights, gender, education level, institution type, place of institution, settlement place, date of employment, monthly average salary range and positions. The data obtained from the questionnaires were analyzed by SPSS 23.0 statistical package program on the computer environment. Frequency and percentage statistics were used to determine the descriptive characteristics of the participants in the study. In the cross-test and chi-square analysis of the findings, gender, education level, type of institution studied, institutional location, institutional residence, date of employment, monthly average salary range and position is discussed. According to the results of the research, it is found that the staff members of different personnel regimes cause problems in the same institution, the personnel are influenced by the management changes, the basic principles of the generally accepted human resources management are not respected and institutionalization in these professional institutions as public institutions is very low.

___

  • CRAMER, Duncan ve HOWITT, Dennis Laurence (2004), The SAGE Dictionary of Statistics: A Practical Resource For Students in The Social Sciences, Sage Publications, Londra.
  • EDMONDSON, Diane R. (2005), "Likert Scales: A History", Proceedings of The 12th Conference on Historical Analysis And Research in Marketing (Ed. Leighann C. Neilson), (CHARM), 28 Nisan-1 Mayıs 2005, Sage: Thousand Oaks, Long Beach - CA - USA, ss.127-133, http://faculty.quinnipiac.edu/charm (Erişim Tarihi: 18.11.2017).
  • ERYILMAZ, Bilal (2009), Kamu Yönetimi, Okutman Yayıncılık, Ankara, 2.Baskı.
  • GÖZLER, Kemal (2003), İdare Hukuku, Ekin Yayınları, Bursa, C.1.
  • GÖZÜBÜYÜK, A. Şeref (2010), Türkiye’nin Yönetim Yapısı, Turhan Kitapevi, Ankara, 11.Baskı.
  • GÖZÜBÜYÜK, Şeref, TAN, Turgut (2011), İdare Hukuku, Cilt 1, Turhan Kitabevi, Ankara.
  • GÜLMEZ, Mesut (1996), Dünyada Memurlar ve Sendikal Haklar, TODAİE Yayınları, Ankara.
  • GÜNDAY, Metin (2011), İdare Hukuku, İmaj Yayınları, Ankara, 10.Baskı.
  • İSLAMOĞLU, Ahmet Hamdi ve ALNIAÇIK, Ümit (2016), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Beta Yayınları, İstanbul.
  • KAYIŞ, Aliye (2010), “Güvenirlilik Analizi”, SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri (Ed. Şeref KALAYLI), Asil Yayınları, Ankara, 5.Baskı, ss.404-419.
  • ÖZER, Atilla (1994), Türkiye’de Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Kuruluşları (Anayasa Hukuku Açısından), TUGİAD Yayınları, Ankara.
  • PARLAK, Bekir ve SOBACI, Zahid (2012), Kamu yönetimi, MKM Yayınları, Bursa, 4.Baskı.
  • TAN, Turgut (2013), İdare Hukuku, Turhan Kitabevi, Ankara.
  • TOBB (2017), 2016 Faaliyet Raporu ve 2018 Yılı İş Programı ve Bütçesi, TOBB Yayını, Ankara.
  • YÜCEL TOY, Banu ve GÜNERİ TOSUNOĞLU, Nuray (2007), "Sosyal Bilimler Alanındaki Araştırmalarda Bilimsel Araştırma Süreci, İstatiksel Teknikler ve Hatalar", Ticaret ve Turizm Egitim Fakültesi Dergisi, S.1, ss.1-20.
  • UÇAR, Nezihe (2006), "Parametrik Olmayan (Non-Parametric) Hipotez Testleri”, SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri (Ed. Şeref KALAYLI), Asil Yayınları, Ankara, 5.Baskı, ss.83-112.
  • VERSAN, Vakur (1986), Kamu Yönetimi Siyasi ve İdari Teşkilat, Der Yayınları, İstanbul.
  • YILDIRIM, Turan (2005),Türkiye’nin İdari Teşkilatı, Alkım Yayınevi, İstanbul.
  • YILDIRIM, Turan, YASİN, Melikşah, KAMAN, Nur, ÖZDEMİR, Halit Eyüp, ÜSTÜN, Gül ve TEKİNSOY, Özge (2012), İdare Hukuku, On İki Levha Yayıncılık, İstanbul.
  • Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (09.11.1982 tarih ve 17863 sayılı Resmi Gazete).
  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (23.07.1965 tarih ve 12056 sayılı Resmi Gazete).
  • 4857 sayılı İş Kanunu (10.06.2003 tarih ve 25134 sayılı Resmi Gazete).
  • 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu (01.06.2004 tarih ve 25479 sayılı Resmi Gazete).
  • 5590 sayılı Mülga "Ticaret Ve Sanayi Odalari", "Ticaret Odalari", "Sanayi Odalari", "Deniz Ticaret Odalari", "Ticaret Borsalari" Ve "Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odalari Ve Ticaret Borsalari Birliği" Kanunu (15.03.1950 tarih ve 7457 sayılı Resmi Gazete).
  • Bakanlar Kurulu’nun 5590 sayılı kanuna dayanılarak 18.5.1983 tarih ve 83/6620 sayılı kararı ile kabul edilen Ticaret ve Sanayi Odalari, Ticaret Odalari, Sanayi Odalari, Deniz Ticaret Odalari, Ticaret Borsalari ve Türkiye Ticaret, Sanayi; Deniz Ticaret Odalari ve Ticaret Borsalari Birliği Personel Yönetmeliği (05.08.1983 tarih ve 18126 sayılı Resmi Gazete).
  • Bakanlar Kurulu'nun 5590 sayılı kanuna dayanılarak 21.09.1994 tarih ve 94/6101 sayılı kararı ile kabul edilen Ticaret ve Sanayi Odalari, Ticaret Odalari, Sanayi Odalari, Deniz Ticaret Odalari, Ticaret Borsalari ve Türkiye Ticaret, Sanayi; Deniz Ticaret Odalari ve Ticaret Borsalari Birliği Personel Sicil Yönetmeliği (03.11.1994 tarih ve 22100 sayılı Resmi Gazete).