Çanakkale Kentinin Markalaşması ve Marka İmajının Ölçümü

Küreselleşmeyle birlikte artan rekabet koşulları kentlerinde birbirleriyle rekabet etmesini gündeme getirmiştir. Rekabet ortamındaki kentler, diğer kentler arasında farklılıklarını ortaya koyarak, tercih edilebilirliklerini arttırabilmek için markalaşma çalışmaları yürütmeye başlamıştır. Kentlerin bu markalaşma sürecinde imaj unsuru ön plana çıkmaktadır. Kent imajı, insanlar tarafından kentin nasıl algılandığını ifade eden bir kavramdır. Kentte bulunan imaj unsurları kentlerin markalaşarak gelişmesine katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla bir kentin markalaşması çalışmaları yürütülürken öncelikle imaj unsurlarının tespit edilmesi markalaşma aşamasında yararlı olacaktır. Bu çalışmada, Çanakkale’nin kent markası ve marka imajının ölçülmesi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda yapılan anket çalışması ile Çanakkale kentinin markalaşmasına katkı sağlayan unsurların neler olduğu ve kent imajının hangi düzeyde olduğu ölçülmeye çalışılmıştır. Yapılan araştırma sonucuna göre, Çanakkale kentinin markalaşmasına en çok katkı sağladığı düşünülen unsur Çanakkale’nin “tarihi zenginliğinin olması”dır. Çanakkale kentinin markalaşmasına en çok katkı sağladığı düşünülen turizm destinasyonu olarak “Tarihi Alan (Şehitlik)” sonucuna ulaşılmıştır. Çanakkale’nin kent imajı algısının ise “iyi” yönde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Kent, Marka, Marka Kent, Kent İmajı

The Branding of the City of Çanakkale and Measurement of its Brand Image

The increasing conditions of competition together with the globalization phenomenon has brought forward the competence among the cities. These competing cities have been performing branding actions in order to increase their preferability by putting forward the differences from other cities. The image factor of these cities has become prominent during this particular branding process. The “urban image” is a concept that states how the cities are perceived by people. The image factors present in a city will definitely contribute the branding progress of the cities. Thus, identifying the image factors first while performing city branding studies will be beneficial during the branding process. It has been aimed to measure Çanakkale’s brand image and city branding in this study. Thanks to the survey studies conducted accordingly, what factors contribute the branding of the city of Çanakkale and the level of its brand image were tried to be measured. According to the results of the research, Çanakkale's “historical richness” is the most contributing factor to the branding of the city of Çanakkale among all other factors. The "Historical Site (Martyrdom)" result has been reached as the tourism destination that is thought to contribute the most to the branding of the city of Çanakkale. It has been concluded that the city image perception of Çanakkale is moving in the “good” direction.

___

  • ACAR, Ertan (2014), “Yerel Yönetimlerde Günün Modası; "Marka Şehir" Olmak”, Radikal Gazetesi, 4 Kasım 2014, http://www.radikal.com.tr/yazarlar/ertan-acar/yerel-yonetimlerde-gunun-modasi-marka-sehir-olmak-1223008/ (Erişim Tarihi: 19.05.2019).
  • ALAŞ, Betül (2009), “Marka Kent Olmak – I”, İzmir Ticaret Odası Pusula Dergisi, http://www.izto.org.tr/portals/0/pusuladergisi/2009/07-08/4.pdf (Erişim Tarihi: 19.05.2019).
  • AVCILAR, Mutlu Yüksel ve KARA, Ergün (2015), “Şehir Markası Kavramı ve Marka Şehir Yaratma Stratejilerine Yönelik Literatür İncelemesi”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmalar Dergisi, S.34, ss.76- 94.
  • BEDÜK, Aykut, ZERENLER, Muammer ve SOYSAL, Abdullah (2008), “Değişen Dünya’da Yeni Yönetim Modelleri’nin Turizm Sektörü’nde Kullanılması ve Tanıtım Stratejileri’nin Belirlenmesi”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S.20, ss.135-162.
  • CAN, Mevlüde Canan ve KAZANCI BAŞARAN, Zeynep (2014), “Kent Markası ve İmajının Belirlenmesi: Rize Örneği”, Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, S.11(42), ss.27-42.
  • CERAN, Yaylagül (2013), “Şehirlerin Markalaştırılması ve Markanın Yönetimi”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, S.5(1), ss.537-547.
  • COŞKUN, Kerim (2012), “Kent Markası ve Marka İmajının Ölçümü: Düzce İli Örneği”, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Düzce.
  • ÇANAKKALE BELEDİYESİ (2019), “Kurum Vizyon ve Misyonu”, Çanakkale Belediyesi Kurumsal Web Sayfası, https://www.canakkale.bel.tr/tr/sayfa/icerik/0/0/1100 (Erişim Tarihi: 20.06.2019).
  • FORBES TÜRKİYE (2019), “İstanbul”, Forbes Türkiye Dergisi, S.5, ss.68-70.
  • GENÇER, Yeliz (2015), “Marka Şehirlerin Ülke Pazarlamasında Kullanımı İstanbul-Milano Örneği”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, S.3(21), ss.539-553.
  • GÜNEY MARMARA KALKINMA AJANSI (2014), “TR22 Güney Marmara Bölgesi Bölge Planı 2014-2023”, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Yayını, Balıkesir, ss.13-18.
  • IŞIK, Metin ve ERDEM, Ayhan (2015), Nasıl Marka Şehir Olunur? - City Branding: Gaziantep Örneği, Eğitim Yayınevi, Konya.
  • KANIBIR, Hüseyin, NART, Sima ve SAYDAN, Reha (2010), “Kent Pazarlamasında Marka Kişiliğinin Etkisi: Algılanan Marka Kişiliği-Turistlerin Tavsiye Etme Davranışı İlişkisi”, Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, S.6, ss.53-84.
  • KARAGÖZ, Yalçın (2017), SPSS ve AMOS Uygulamalı Nicel – Nitel - Karma Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği, Nobel Yayıncılık, İstanbul.
  • KOZAK, Metin (2015), Bilimsel Araştırma: Tasarım, Yazım ve Yayım Teknikleri, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • KÖKLÜ, Nilgün ve BÜYÜKÖZTÜRK, Şener (2000), Sosyal Bilimler İçin İstatistiğe Giriş, Pegem Akademik Yayıncılık, Ankara.
  • MÜYESSEROĞLU, Ertuğrul (2019), “Marka Şehir Nedir? Şehirler Nasıl Markalaşır?” , E-Makale, https://ertugrulmuyesseroglu.com/marka-sehir-nedir-sehirler-nasil-markalasir/ (Erişim Tarihi: 19.05.2019).
  • ÖZDAMAR, Kazım (2004), Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi, Kaan Kitabevi, Eskişehir.
  • ÖZDEMIR, Şuayip ve KARACA, Yusuf (2009), “Kent Markası ve Marka İmajının Ölçümü: Afyonkarahisar Kenti İmajı Üzerine Bir Araştırma”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, S.1(2), ss.113-134.
  • PEKER, Afife Esra (2006), “Kentin Markalaşma Sürecinde Çağdaş Sanat Müzelerinin Rolü; Kent Markalaşması ve Küresel Landmark”, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • SEZGIN, Mete ve ÜNÜVAR, Şafak (2012), Yavaş Şehir, Sürdürülebilirlik ve Şehir Pazarlaması Ekseninde, Çizgi Kitapevi, Konya.
  • TURAN, İbrahim, ŞİMŞEK, Ümit ve ASLAN, Hasan (2015), “Eğitim Araştırmalarında Likert Ölçeği ve Likert-Tipi Soruların Kullanımı ve Analizi”, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, S.30, ss.186-203.
  • ULUSLARARASI REKABET ARAŞTIRMALARI KURUMU (2018), İller Arası Rekabetçilik Endeksi, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Yayını, İstanbul.
  • UYAR, Ahmet (2018), “Marka Şehir Kavramı ve Türkiye ile Dünyadaki Marka Şehir Çalışmaları Üzerine Bir Araştırma”, Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, S.1(3), ss.467-479.
  • YÜKSELEN, Cemal ve GÖNENÇ GÜLER, Emel (2009), Antakya Marka Kent Görüş ve Öneriler, Detay Yayınları, Ankara.
  • ZEREN, Halim Emre (2011), “Stratejik Kent Yönetimi ve Kent Markası Oluşturma Süreci”, KSÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, S.1(2), ss.175-200.