Van Gölü’nün Korunmasına Yönelik Yapılan Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi: Adilcevaz, Ahlat ve Tatvan Belediyeleri Örneği

Su, canlı varlıkların yaşamı için gerekli olan en önemli hayat kaynaklarından biridir. Geçmişten günümüze kadar suyun ekonomik, kültürel ve sosyolojik yönleri insan hayatını öncelikli olarak etkileyebilme potansiyeline sahip olmuştur. Bu bakımdan sularının korunması ve kullanımı konusunda gerekli olan hassasiyetin sağlanması önem arz etmektedir. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu konuya bağlı olarak yaşanan sorunlara çözüm üretmek adına özellikle yerel yönetimler önemli faaliyetler gerçekleştirmektedir. Bu çalışmada Van Gölü’nün korunması ve değerlendirilmesine yönelik yerel yönetimlerin faaliyetleri gündeme taşınmaya çalışılmıştır. Van Gölü ve etrafında adı ile anılan Van ve Bitlis illeri bulunmaktadır. Çalışmada kıyı şeridinde yer alan Bitlis’in üç ilçesinin; Adilcevaz, Ahlat ve Tatvan ilçe belediyelerinin gölün korunması ve geliştirilmesine yönelik yapılan ve yapılması planlanan faaliyetleri ele alınmıştır. Çalışmada yöntem olarak nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, veri toplanması sürecinde örneklem olarak alınan il ve ilçe belediye başkan ve yardımcıları ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Yapılan çalışmada; Van Gölü’nün büyük bir kısmının yer aldığı Bitlis il ve ilçe belediyelerinin gölün korunması ve göl kaynağından faydalanma noktasında faaliyetlerinin genel olarak yeterli düzeyde olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır.

Evaluation of the Activities Carried Out for the Protection of Lake Van: The Example of the Municipalities of Adilcevaz, Ahlat, Tatvan

Water is one of the most important life sources necessary for the life of living beings. Economic, cultural, and sociological aspects of water have had the potential to primarily affect human life from past to present. In this respect, it is important to ensure the sensitivity required for the protection and use of underground and groundwater. As in Turkey on behalf of the world to find solutions to problems, depending on the subject it carries out important activities in local governments. In this study, an awareness about the protection of surface waters is tried to be revealed. Activities of local governments for the protection of Lake Van in Eastern Anatolia Region of Turkey were investigated. Most of the waters of the lake are located within the borders of the province of Bitlis. In the study, the activities of Bitlis provincial municipality, Adilcevaz, Ahlat and Tatvan district municipalities, located on the shore of the lake were investigated. Qualitative research method was used as a method in the study and face-to-face interviews were conducted with Bitlis provincial mayor, district mayors and deputy mayors during the data collection process. In the study; it is concluded that the activities of Bitlis provincial and district municipalities, where a large part of the Van Lake is located, are generally not sufficient in terms of protecting the lake and utilizing the lake resource.

___

  • AKINCI, Berat (2019), “Presidential Government System Model in Local Governments: Case of Gaziantep Metropolitan Municipality”, Innovative Approaches in Social, Human and Administrative Sciences (Ed. H. Hale Künüçen, Xatire Quliyeva, Yılmaz Seçgin), Ekin Publishing House, Bursa, ss.99-116.
  • ÇELİK, Sedat ve MERİÇ, Sağbetullah (2017), “Ahlat’ın Rekreasyonel Turizm Potansiyelinin GZTF Analizi ile Değerlendirilmesi”, Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S.9, ss.295-311.
  • DEMİRTAŞ, Mehmet ve Subaşı, Oktay (2015), Osmanlıdan Cumhuriyete Van Gölü Denizcilik Tarihi, Mega Basım Yayın, İstanbul.
  • ERGİN, Osman Nuri (1995), Mecelle-i Umur-ı Belediye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayını, İstanbul, Cilt.1-3.
  • GÜLER, Fatih (2021), “Kentleşmenin Bireylerin Yönetim Hakkını Zedelemesi Açısından Kat Mülkiyeti Kanununun Yönetim Planına İlişkin Bazı Hükümlerine Eleştirel Yaklaşım ve Öneriler”, Paradoks Ekonomi Sosyoloji ve Politika Dergisi, S.17(1), ss.17-34.
  • KARACA, Yusuf ve ÖZTÜRK, Namık Kemal (2019), “Yeni Nesil Belediyecilik: Dijital Belediye Uygulamaları”, Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, S.2(3), ss.528-537.
  • KAYPAK, Şafak ve YILMAZ, Vedat (2016), “Hatay Büyükşehir Yapılanma Sonrasında Çevre Sorunlarına Yaklaşım ve Çevre Düzenlemeleri”, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S.5, ss.25-50.
  • KAYPAK, Şafak, YILMAZ, Vedat ve BİMAY, Muzaffer (2017), “Dijital Çağda Yerel Yönetimler”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, S.22(Kayfor Özel Sayısı), ss.1798-1813.
  • KELEŞ, Ruşen (1995), “Hizmette Halka Yakınlık (Subsidiarite) İlkesi ve Yerel Yönetimler”, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, S.4(1), ss.3-14.
  • MECEK, Mehmet ve ATMACA, Yıldız (2020), “Yerel Yönetimlerin İdari Yapısına İlişkin Mevzuat Analizi”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, S.19(76), ss.2068-2087.
  • MECEK, Mehmet ve DOĞAN, Hüsna (2015), "İstihdam Açısından Yerel Yönetimlerin Organizasyon Yapısı ve Personel Yönetimi", İdari ve Mali Açıdan Türkiye'de Yerel Yönetimler (Ed. Mehmet Mecek, Mesut Doğan, Bekir Parlak), Bekad Yayınları, Antalya, ss.211-273.
  • ORTAYLI, İlber (1990), “Yerel Yönetim: Devraldığımız Miras”, Türk Belediyeciliğinde 60 Yıl Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Ankara Büyükşehir Belediyesi Metropol İmar A.Ş. Yayını, 23-24 Kasım 1990, Ankara, ss.63-74.
  • ORTAYLI, İlber (2000), Tanzimat Devrinde Osmanlı Mahalli İdareleri (1840-1880), Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.
  • ÖZTÜRK, Ali İhsan (2010), Osmanlıdan Cumhuriyete İmtiyaz Usulüyle Yürütülen İstanbul Belediye Hizmetleri (1852-1864), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayını, İstanbul.
  • PARLAK, Bekir (2020), Türkiye’de Yerel Yönetimler, Değişim Yayınları, İstanbul.
  • T. C. ADİLCEVAZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI (2020), “Adilcevaz Tarihi”, Adilcevaz Belediye Başkanlığı Kurumsal Web Sayfası, https://www.adilcevaz.bel.tr/adilcevaz/adilcevaz-tarihi (Erişim Tarihi: 19/07/2020).
  • T. C. AHLAT BELEDİYE BAŞKANLIĞI (2020), “Ahlat Tarihi”, Ahlat Belediye Başkanlığı Kurumsal Web Sayfası, https://www.ahlat.bel.tr/?page_id=806 (Erişim Tarihi: 19/07/2020).
  • T. C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI (2020), “Mülki İdare Birimleri”, İçişleri Bakanlığı Kurumsal Web Sayfası, https://www.e-icisleri.gov.tr/Anasayfa/MulkiIdariBolumleri.aspx (Erişim Tarihi: 10/12/2020).
  • T. C. TATVAN BELEDİYE BAŞKANLIĞI (2020), “Tatvan Tarihi”, Tatvan Belediye Başkanlığı Kurumsal Web Sayfası, http://www.tatvan.gov.tr/tatvan-tarihi (Erişim Tarihi: 19/07/2020).
  • TEKELİ, İlhan (1990), “Cumhuriyetin Altmış Yıllık Belediyecilik Deneyinin Değerlendirilmesi Üzerine”, Türk Belediyeciliğinde 60 Yıl Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Ankara Büyükşehir Belediyesi Metropol İmar A.Ş. Yayını, 23-24 Kasım 1990, Ankara, ss.44-56.
  • TUNÇ, Ahmet (2016), “Yerel Yönetimlerde Halkla İlişkiler Uygulamaları: Kilis Belediyesi Örneği”, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, S.6(2), ss.77-88.
  • TUNÇ, Ahmet, BELLİ, Aziz ve AYDIN, Abdullah (2019), “Yerelde Yönetişim Algısı Üzerine Bir Alan Araştırması: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Örneği”, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S.18(1), ss.256-270.
  • YILMAZ, Vedat (2019), “Doğu Anadolu Bölgesinde E-Belediyecilik Hizmetlerinin Yerel Halk Tarafından Kullanım Düzeylerinin Değerlendirilmesi: Bitlis ve Muş Belediyesi Örnekleri”, E-Yönetişim (Ed. Bekir Parlak, Kadir Caner Doğan), Beta Yayınevi, İstanbul, ss.509-532.
  • YILMAZ, Vedat ve MECEK, Mehmet (2021), “Kavram ve Kuramsal Açıdan Türkiye'de Dijital Kamu Yönetimi ve Dönüşümü”, Kamu Yönetiminde Değişim Olgusu: Global Trendler ve Yeni Paradigmalar (Ed. Berat Akıncı), Nobel Yayınları, Ankara, ss.103-137.
  • https://www.nufusu.com/ilce/adilcevaz_bitlis-nufusu, (Erişim Tarihi: 30/07/2021).
  • https://www.nufusu.com/ilce/ahlat_bitlis-nufusu (Erişim Tarihi: 01/08/2021).
  • https://www.nufusu.com/ilce/tatvan_bitlis-nufusu (Erişim Tarihi: 30/07/2021).