Türkçenin Yabancı Dil Olarak Uzaktan Öğretiminde Dört Temel Dil Becerisinin Geliştirilmesine Yönelik Uygulamalar

Teknolojik imkânların gelişmesinin yanı sıra hayatımızda beklenmeyen durumların yaşanması Türkçenin yabancı dil olarak uzaktan öğretiminin önemini ve bu konuya yönelik çalışmaların gerekliliğini ortaya koymuştur. Uzaktan eğitim yüz yüze eğitimden farklı olarak kendine has özellikleri olan bir süreçtir. Bu süreçte öğretici, öğrenici, kaynak ve yardımcı uygulamalardan yüz yüze eğitimden farklı özellikleri taşımaları beklenmektedir. Yüz yüze eğitimde yaşanan etkileşim uzaktan eğitim sürecinde daha az gerçekleşmektedir. Özellikle dil öğretimi gibi etkileşimin ve iletişim kurmanın önemli olduğu alanlarda etkileşimin ve iletişim kanallarının azalması üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde amaç öğrenicinin dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerini geliştirerek öğreniciye iletişimsel yeti kazandırmaktır. Uzaktan öğretim sürecinde yüz yüze etkileşimin azalması sebebiyle öğrenicilerin dört temel dil becerisini geliştirmelerine yardımcı olacak ve dört temel dil becerisinden dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerinin özelliklerine uygun uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Türkçenin yabancı dil olarak uzaktan öğretiminde, gerekli bilgilerin edinilmesine yardımcı olmasıyla beraber iletişim kurmayı da kolaylaştıran ve dünya çapında etkileşimi arttıran çeşitli uygulamalar aracılığıyla iletişimsel yetinin geliştirilmesi, farklı kültürlerin tanınması, dilsel girdilerin somutlaştırılması ve birden çok duyunun işe koşulması gibi açılardan önemli katkılar sağlamaktadır. Ancak kısa bir süre öncesine kadar Türkçenin uzaktan öğretimine yönelik yeterli çalışmanın ve hazırlığın olmadığını söylemek mümkündür. Bu çalışmada nitel araştırma yaklaşımından yararlanarak alanyazın taraması yoluyla yabancı dil öğretiminde kullanılabilecek uygulamalar incelenmiş ve Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde dört temel dil becerisinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar belirlenmiştir. Bu bağlamda bu çalışma ile Türkçenin yabancı dil olarak uzaktan öğretim sürecinde dört temel dil becerisini oluşturan dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerinin geliştirilmesine yönelik kullanılabilecek uygulamalar hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

Apps to Develop Four Basic Language Skills in Teaching Turkish as a Foreign Language

In addition to the preparations for technological expectations, the augmentation of English as a language in the appearance of unexpected situations in our future and the targeting of these design goals. teach a user face-to-face training that is distinctive as opposed to face-to-face. It is different from face-to-face education exchanges from teachers, tutors, resources, and ancillary apps. The incident experienced in face-to-face education is less common in distance education. Concerning the use of interaction and communication, it is an issue that needs to be addressed. The purpose of teaching Turkish as a foreign language is to give the learner communicative competence to the developer of listening, learning, speaking and writing. face-to-face interaction for education will help learners to train four basic basic skills, and four preparatory appropriate applications will be needed in language basic skills, speaking and writing education. Developing communicative skills, recognizing different cultures, concretizing linguistic inputs and using multiple senses by making use of these practices in the development of language skills in teaching Turkish as a foreign language through various applications that facilitate communication and increase worldwide interaction as well as helping to acquire the necessary information in distance education of Turkish as a foreign language. It makes important contributions in terms of employment. However, it is possible to say that there were not enough studies and preparations for distance education of Turkish until a short time ago. In this study, applications that can be used in foreign language teaching through literature review by using a qualitative research approach were examined and applications for the development of four basic language skills in teaching Turkish as a foreign language were determined. In this context, this study aims to provide information about the applications that can be used to develop listening, reading, speaking and writing skills, which are the four basic language skills, in the distance education process of Turkish as a foreign language.

___

  • Akyol, H. (2007). Okuma. İlköğretimde Türkçe öğretimi. Kırkkılıç, A. ve Akyol, H. (Ed.). Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Aydın, C. H. (2011). Açık ve uzaktan öğrenme: Öğrenci adaylarının bakış açısı. Ankara. Pegem Akademi.
  • Aytan, T. (2011). Aktif öğrenme tekniklerinin dinleme becerisi üzerine etkileri. ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 2(4), 11309- 9302.
  • Demirel, Ö.(1999). İlköğretim okullarında Türkçe öğretimi. İstanbul: MEB Yayınları.
  • Epçaçan, C. (2013). Temel bir dil becerisi olarak dinleme ve dinleme eğitimi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (11), 331-352.
  • Gülbahar, Y. (2019). e-Öğrenme (5. Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Güneş, F. (2007). Türkçe öğretimi zihinsel yapılandırma. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Güneş, F. (2014). Türkçe öğretimi yaklaşımlar ve modeller (3. bs.). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Harting, K., ve Erthal, M. J. (2005). History of distance learning. Information technology, learning, and performance journal, 23(1), 35.
  • Karabay, A. (2014). Dinleme metinlerinin sınıf içi uygulamaları (Classroom Practices of Listening Texts). Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (HU Journal of Education), 29(3),81-94.
  • Kaya, Z., Erden, O., Çakır, H., ve Bağırsakçı, B. (2004). Uzaktan eğitimin temelleri dersindeki uzaktan eğitim ihtiyacı ünitesinin web tabanlı sunumunun hazırlanması. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 3(3), s. 165-175.
  • Keskinkılıç, F. ve Karataş, S. (2020). Dünyada ve Türkiye’de açık ve uzaktan öğrenmenin gelişimi (ss. 29-56), Açık ve Uzaktan Öğrenme (Editör: S. Karataş ve E.K. Kılıç). Pegem Akademi Yayınları.
  • Kolcu Canatar, S. ve Balcı, A. (2021). Salgın döneminde uzaktan Türkçe öğretimi: öğretmen görüşleri kapsamında bir değerlendirme. Karamanoğlu Mehmetbey Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi Eylül, 2021 Cilt 3, Sayı: Özel Sayı (55-65). DOI: 10.47770/ukmead.985496
  • Kurudayıoğlu, M., ve Kiraz, B. (2020). Dinleme stratejileri. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 8(2), 386-409.
  • Kurudayıoğlu, M. ve Tüzel, M. S. (2010). 21. Yüzyıl okuryazarlık türleri, değişen metin algısı ve Türkçe eğitimi. Türklük Bilimi Araştırmaları,28, 0-298. https://dergipark.org.tr/tr/pub/tubar/issue/16969/177280
  • Leu, D. J., Zawilinski, L., Forzani, E., ve Timbrell, N. (2015). Best practices in teaching the new literacies of online research and comprehension. In L.B. Gambrell ve L.M. Morrow (Ed.), Best Practices in Literacy Instruction (5th ed., pp. 343–364).
  • Li, M. ve Zhu, W. (2013). Patterns of computer-mediated interaction in small writing grops using wikis. Computer Assisted Language Learning (26), 61-68.
  • Liu, Z. (2005). Reading behavior in the digital environment: changes in reading behavior over the past ten years. Journal of Documentation 61(6), 700-712.
  • Lüle Mert, E. (2017). 6. ve 8. sınıf öğrencilerinin görsel okuryazarlık yeterlilikleri. International Journal of Languages’ Education and Teaching, 5 (1), 255-266.
  • Razı, S. ve Razı, N. (2012). Yabancı dil olarak Türkçe okuma öğretimi. A. Kılınç ve A.Şahin, (Ed.), Yabancı Dil Olarak Türkçe öğretimi (2. Baskı) (282-283). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Şahin, C . (2016). The effects of pre and post listening comprehension questions on understanding and recall. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi , 13 (1),.
  • Temur, T.(2010). Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların üniversite öğrencilerinin dinlediğini anlama beceri ve düzeyine etkisi. Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 29, 303-319.
  • UNESCO, https://www.unesco.org/en/covid-19/education-response. Erişim tarihi: 11/09/2022.
  • Özdemir, E. (1987). İlkokul öğretmenleri için Türkçe öğretimi kılavuzu. İstanbul: İnkılap Kitabevi.
  • Yıldırım, A., ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (6. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.