KAZAN TATAR VE KIRIM TATAR TÜRKÇESİ VE EDEBİYATI ÜZERİNE YAPILAN ÇALIŞMALARIN BİBLİYOGRAFYASI -TÜRKİYE’DE-

Tataristan'ın başkenti Kazan, sadece Rusya Federasyonunun değil; dünyanın da en önemli Türkoloji ve Şarkiyat merkezidir. İlmî çalışmaların önemli bir kısmı, Tataristan İlimler Akademisi çatısı altında yapılmaktadır. XX. yüzyılın sonunda Tatar edebiyatında millî hislerin artması ve kaybettiği kültürel değerlerin yeniden kazanılması konuları işlenir. Kırım, bugün Ukrayna’ya bağlı özerk bir cumhuriyet olup; başkenti Akmescit (Simferopol)’tir. Ruslar tarafından uzun yıllar işgal altında kalmış olan Kırım’da, dil ve edebiyat alanında yapılan çalışmalar sınırlı kalmıştır. Bu çalışmada, Türkiye’de Kazan Tatar ve Kırım Tatar Türkçesi ve Edebiyatı ile ilgili yapılan çalışmalar incelendi. Giriş bölümünde Kazan Tatar ve Kırım Tatar Türkleri hakkında genel bilgiler verildi. Bibliyografya bölümü iki ana başlık altında incelendi. Önce Kazan Tatar Türkçesi ve Edebiyatı ile ilgili sırasıyla yayımlanan kitaplar, makaleler, bildiriler, yüksek lisans ve doktora tezlerine yer verildi. Daha sonra Kırım Tatar Türkçesi ve Edebiyatı ile ilgili sırasıyla yayımlanan kitaplar, makaleler, bildiriler, yüksek lisans ve doktora tezlerine yer verildi. Makaleler de kendi içerisinde dil ve edebiyat alanında yazılanlar olmak üzere iki alt başlığa ayrıldı. Sonuç bölümünde ise, çalışmalar hakkında genel bir değerlendirme yapıldı.

___

  • ERGİN, M. (2013). Orhun Abideleri. Ankara: Boğaziçi Yayınları.
  • KEMALOĞLU, İ. (2013). Tatarlar ve Tataristan. Yeni Türkiye, 9, s. 2013-2025.
  • ÖNER, M. (2007). Tatar Türkçesi. Ahmet Bican Ercilasun (Ed.), Türk Lehçeleri Grameri (s. 680- 684). Ankara: Akçağ Yayınları.
  • YÜKSEL, Z. (2007). Kırım-Tatar Türkçesi. Ahmet Bican Ercilasun (Ed.), Türk Lehçeleri Grameri (s. 812- 815). Ankara: Akçağ Yayınları.