Konaklama Sektöründe Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Sürdürülebilirlik Açısından Turizme Olan Ekonomik Etkileri

Konaklama işletmelerinde konaklayan müşterilere sunulan hizmet faaliyetleri içinde enerji kullanımı önemli bir yer tutmaktadır. Bu işletmelerde ısıtma, serinletme, havalandırma, aydınlatma ve temizlik gibi temel ihtiyaçların gerçekleştirilmesi enerji kullanımını doğrudan etkileyen önemli faktörler arasındadır. Bu faaliyetlerin yapılması sırasında konaklama işletmelerindeki enerji kullanımı yoğunlaştırırken maliyetleri de artırmaktadır. Dolayısı ile konaklama işletmelerindeki hizmetlerin sürdürülebilirliği için ihtiyaç duyulan enerjinin daha uygun maliyetle elde edilebilmesi için yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye sokulması gerekir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının temininde ham madde ihtiyacı olmadan sadece ilk kurulum maliyeti ve kendini kısa sürede amorti etmesi açısından ekonomik olması, kullanımının önemini ve gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda turizm sektöründe yer alan konaklama işletmeleri faaliyetlerini daha ekonomik olarak sürdürebilmeleri için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek yatırım yapmalarını daha avantajlı kılmaktadır. Çünkü enerjide sürdürülebilirliğin yenilenebilir enerji kullanımı ile sağlanması halinde turizm hizmet maliyetlerinin düşmesi ve ekonomik bir ortamın sağlanması mümkün olacaktır. Yapılan çalışmada yenilenebilir enerji kaynaklarından bahsederek özellikle güneş enerjisi kullanımının artırılmasının ve yaygınlaştırılmasının önemi ve gerekliliği üzerinde durulmuştur. Bu doğrultuda durum tespiti yapılarak konunun ekonomik açıdan değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle sürdürülebilir turizm hedeflerinden biri olan enerji kullanımının verimli ve düşük maliyetli olması için yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi yatırımlarına ağırlık verilerek, turizmin sürdürülebilirliğine olan ekonomik katkıları ortaya konulmuştur. Bu doğrultuda konaklama işletmeleri güneş enerjisini etkin şekilde kullanmalarından doğacak olan ekonomik katkıları araştırılarak önerilerde bulunulmuştur.

The Use of Renewable Energy Resources in Accommodation Industry and It’s Economical Effects Towards Tourism in Terms of Sustainability

Power use has a very important place amongst the service activities which are offered to the customers at accommodation businesses. Within these businesses, getting some of the main necessities such as heating, cooling, ventilating, lightening and cleaning can be counted as some of the main factors that affect power use directly. Doing these kind of activities intensify the power use and increase the costs in these accommodation businesses. Therefore it is necessary to enable renewable energy resources in order to obtain the required energy to provide sustainability to the services at accommodation businesses in a less costly way. There is no need for raw materials in order to get renewable energy resources, the only cost is the first installation costs. Since it is redeemed in a short amount of time, it reveals that these kind of energy resources are budget-friendly and necessary. In this direction, it is more advantageous for the businesses that operate in tourism industry, to invest in renewable energy resources so that they can actualize their activities in a more economical way. Because it will be possible to provide an economical environment by decreasing the service costs in tourism industry in terms of providing sustainability in energy by the use of renewable energy resources. The importance and necessity to increase and popularize the of use of renewable energy resources, especially solar energy, were mentioned in this study. In this respect, it was aimed to evaluate the topic in an economical aspect by doing a situation assessment. Therefore the economical contributions of solar energy investments amongst renewable energy resources to the sustainability of tourism were revealed in order to actualize one of the main goals of sustainable tourism that is providing efficient and low cost energy use. In this direction, a set of suggestions were made in terms of the economical contributions of solar energy if it is used in an effective way by the accommodation businesses.

___

  • 2017 yılı Bütçe Sunumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 8 Aralık 2016, https://goo.gl/ssbm
  • Amin, A. Z. (2016), “The Falling Costs of Renewable Energy: No More Excuses”, The Huffington Post.
  • BP Statistical Review of World Energy (2012), British Petroleum (BP), London, UK.
  • Dinçer, F. (2011), “Türkiye’de Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Potansiyeli - Ekonomik Analizi ve AB Ülkeleri ile Karşılaştırmalı Değerlendirme”, KSU Mühendislik Dergisi 14(1), s: 8-17.
  • Gazibey, Y. (2012), Türkiye İçin Fotovoltaik Güneş Enerjisi Teknoloji Yol Haritası, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı, Ankara.
  • Güneş, M. (1999), Fotovoltaik Sistemin Sağladığı Elektrik Enerjisi İle Çalışan Bir Uygulama Sisteminin Tasarımı, Yüksek Lisans Tezi, Elazığ. International Energy Agency,Energy Statistics Manual (2005), OECD / IEA and EUROSTAT Publications, p.15.
  • Kahraman, D. (2010), Güneş Enerjisi Kaynaklı Elektrik Üretiminin Teknik - Ekonomik Analizi ve Yöresel Uygulaması, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Karagöl, Erdal, T., Kavaz, İ.” Dünyada Ve Türkiye’de Yenilenebilir enerji “Siyaset, Ekonomi Ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Baskı: Turkuvaz Haberleşme ve Yayıncılık A.Ş., İstanbul
  • Kumbur, H., Özer, Z., Özsoy, D. H., Avcı, E. D. (2005).Türkiye’de Geleneksel ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Potansiyeli ve Çevresel Etkilerinin Karşılaştırılması. III. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu.
  • MMO (2012), Türkiye’nin Enerji Görünümü, Yayın No: MMO/588, TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Ankara.
  • Moreno, B. & Lopez, A. J. (2008). The effect of renewable energy on employment. The case of Asturias (Spain). Renewable and Sustainable Energy Reviews, 12(3), 732-751.
  • Önal, E. & Yarbay, Rahmiye Z. (2010), “Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kaynakları Potansiyeli Ve Geleceği”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 9(18), s: 77-96.
  • Renewables 2012 Global Status Report, Renewables Energy Policy Network for the 21st Century (REN21), Paris, France
  • Resmi Gazete, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun, Tarih: 10.05.2005, Sayı: 5346.
  • Türkiye Elektrik Üretim-İletim İstatistikleri TEİAŞ (2017), https://www.teias.gov.tr/tr/turkiye-elektrik-uretim-iletim-istatistikleri
  • Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına, İlişkin Kanun, Tarih: 10.05.2005, Sayı: 5346.