TÜKENMİŞLİK SENDROMU ve OTEL ÇALIŞANLARININ DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERİYLE İLİŞKİSİ: GİRNE ÖRNEĞİ

Turizm endüstrisinin gelişmesi otel işletmeleri arasında olan rekabeti de artırmaktadır. Artan bu rekabette otel çalışanları ise otel işletmeleri için rekabet avantajı sağlayan en önemli unsurlardan birisidir. Ancak bu rekabette alışanların verimliliklerini, çalışma koşullarında ortaya çıkan tükenmişlik sendromu olumsuz şekilde etkilemektedir. Otel işletmelerinde çalışanlar yoğun iş yükü, çalışma saatlerinin uzunluğu, düşük ücret vb. koşullarla sıklıkla karşılaşmaktadırlar. Bu durum, çalışanların işten soğumalarına ve çalışan ile işletmenin verimliliğine olumsuz etki etmektedir. Bu çalışmanın amacı, otel işletmelerinde misafir ile sürekli etkileşim halinde olan ve verimliliğin en önemli bileşeni olan çalışanların tükenmişlik düzeyleri ve bu düzeylerin demografik değişkenlerle olan ilişkisini belirlemektir. Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılarak Girne’de yapılan araştırmada 171 anket değerlendirilmiştir. Kadın çalışanların tükenmişlik düzeylerinin erkeklere göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Yaş, eğitim ve mesleki eğitim değişkenleri ile duyarsızlaşma ve duygusal tükenme boyutları bakımından kadın ve erkek çalışanlar arasında farklılık bulunmazken, eğitim düzeyinin kadın ve erkek otel çalışanlarının kişisel başarısını olumlu etkilediği bulunmuştur.

BURNOUT SYNDROME IN HOTEL EMPLOYEES AND RELATION WITH THE DEMOGRAPHIC VARIABLES: THE CASE OF GİRNE (KYRENİA)

The development of tourism industry is boosting the competition amongst hotel business too. In this increasing competion the hotel employees are the key factors for competitive advantage of the hotels. However, burnout which is emerging negatively effects the prodcutivity of employees in the competition. Employees working in hotel business are often facing with the heavy work load, long working hours, low wages. The aim of the study is to determine the burnout level and the relation between burnout levels and the demographic variables of employees impact on their burnout.. 171 questionaire forms which has structured as the Maslach Burnout Inventory were considered to evaluate which was done in Girne (Kyrenia). Female employees live high level of burnout according to the males. No significance has been found between emotional exhaustion, depersonalization and demographic variables which are consist of age, education and vocational education contrary that education has significant impact on personal accomplishment.

___

  • Referans1 Aslan, Z.ve Etyemez, S. (2015). İşgörenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi: Hatay’daki Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. Journal Of Business Research Turk, 7 (3), 482-507. Referans2 Birdir, K. ve Tepeci, M. (2003). Otel Genel Müdürlerinde Tükenmişlik Sendromu ve Tükenmişliği, Genel Müdürlerin İşlerini Değiştirme Eğilimlerine Etkisi, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt 14, sayı 2, Güz, 9106. Referans3 Budak, G. ve Sürgevil, O. (2005). Tükenmişlik Ve Tükenmişliği Etkileyen Örgütsel Faktörlerin Analizine İlişkin Akademik Personel Üzerinde Bir Uygulama, Dokuz Eylül Üniversitesi İdari Ve İktisadi Bilimler Fakültesi Dergisi, 20 (2), 95-108. Referans4 Buick,I. ve Thomas,M. (2001). Why Do Middle Managers In Hotels Burn Out?”. International Journal Of Contemporary Hospitality Management,13/6, 304-309. Referans5 Çetin, İ. (2013). Motivation And Its Impact On Labour Productivity At Hotel Business “A Conceptual Study” International Journal Of New Trends In Arts, Sports & Science Education, 2(1), 70-79. Referans6 Chand, M. (2010). The impact of HRM practices on service quality, customer Satisfaction and performance in the Indian hotel industry, The International Journal of Human Resource Management, 21:4, 551-566. Referans7 Cordes, C. L. ve Dougherty, T. W. (1993). A Review And Integration Of Research On Job Burnout. Academy Of Management Review, 18, 621-656. Referans8 Demerouti, E., Bakker, A. B., Nachreiner, F., ve Schaufeli, W. B. (2001). The JobDemands Resources Model Of Burnout. Journal Of Applied Psychology, 86, 499–512. Referans9 Ergin, C. (1995). Akademisyenlerde Tükenmişlik Ve Çeşitli Stres Kaynaklarının İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 12(1 2), 37-50. Referans10Evans, B.K. ve Fischer, D.G. (1993). The Nature Of Burnout: A Study Of The Three Factor Model Of Burnout In Human Service And Non-Human Service Samples. Journal Of Occupational And Organizational Psychology, 66, 29-38.