Bir Kamu Binası İçin Hibrit Enerji Sistemi Fizibilitesi

Günümüzde bir binanın elektrik enerjisi ihtiyacının yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılanabilirliğinin belirlenmesi sıcak bir çalışma alanıdır. Bu çalışmada, bir kamu binası olan Kozlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin (Kozlu EML) güneş ve rüzgâr yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik ihtiyacının karşılanması için bir fizibilite çalışması gerçekleştirilmiştir. İlk olarak seçilen kamu binasının yıllık elektrik enerjisi giderleri, maksimum ve minimum elektrik enerjisi harcanan aylar ve yıllık ortalama enerji harcaması hesaplanmıştır. Daha sonra da rüzgâr ve güneş hibrit şebeke bağlantılı yenilenebilir enerji kaynağı sisteminin kurulması için analizler yapılmıştır. Analizler normal hesaplamalar ile yapıldıktan sonra detaylı hesaplamalar için HOMER programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, 36 kW rüzgâr türbini ve 23 kW güneş panelli şebeke bağlantılı hibrit yenilenebilir enerji sisteminin Kozlu EML’nin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabileceği belirlenmiştir. Bu durumda Aralık ayında elektrik enerjisinin bir kısmı şebekeden satın alınırken, diğer aylarda şebekeye elektrik enerjisi verebileceği tespit edilmiştir. Bunların sonucunda da kurulan sistemin 7,8 yıl sonra kendini amorti edebileceği belirlenmiştir.

Hybrid Renewable Energy System Feasibility For A Public Building

___

  • Ata, R., Dolaşır, E., Ceylan, C. (2015). Celal Bayar Üniversitesi Muradiye KYK Kız Yurdu için Hibrid Enerji Sistemi Fizibilite Çalışması. EMO Dergisi.
  • Balamurugan, P., Ashok, S., Jose, T. L. (2009). Optimal Operation of Biomass/Wind/PV Hybrid Energy System for Rural Areas, International Journal of Green Energy, 6(1), 104-116.
  • Bauwens, T. (2016). Explaining the Diversity of Motivations Behind Community Renewable Energy, Energy Policy, 93, 278-290.
  • Fathima, A. H., Palanisamy, K. (2015). Optimization in Microgrids with Hybrid Energy Systems-A Review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 45, 431-446.
  • Güven, A. F. (2016). Bahçelievler Belediye Başkanlık Binasının Enerji İhtiyacının Güneş ve Rüzgâr Sistemi ile Karşılanması, Optimizasyonu ve Maliyet Analizi, Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2(1), 24-36.
  • Harish, V. S. K. V., Kumar, A. (2016). A Review on Modeling and Simulation of Building Energy Systems, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 56, 1272-1292.
  • Kabul, A., Yaşar, E. (2014). Isparta İlinde Fotovoltaik/Termal (PV/T) Hibrit Sistemin Performans Analizi, SDU International Journal of Technological Science, 6(1), 31-43.
  • Kabul, A., Yaşar, E. (2017). Fotovoltaik/Termal (PV/T) Hibrit Sistemlerin Soğutma Tekniklerinin Deneysel Olarak İncelenmesi, SDU International Journal of Technological Science, 9(1), 17-32.
  • Li, H., Chen, Z. (2008). Overview of Different Wind Generator Systems and Their Comparisons, IET Renewable Power Generation, 2(2), 123-138.
  • Mamur, H. (2015). Design, Application, and Power Performance Analyses of a Micro Wind Turbine, Turkish Journal of Electrical Engineering & Computer Sciences, 23(6), 1619-1637.
  • Özcan, H. (2009). Bir Hibrid Enerji Sisteminin Modellenmesi ve Analizi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, Türkiye.
  • Şenol, Ü., Musayev, Z. (2017). Rüzgâr Enerjisinden Elektrik Üretiminin Yapay Sinir Ağları ile Tahmini, Bilge International Journal of Science and Technology Research, 1(1), 23-31.
  • Uysal, N. (2011). Konya İli için Rüzgâr ve Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi ve Kullanımının Araştırılması, Selçuk Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Konya, Türkiye.
  • Wagh, S., Walke, P. V. (2017). Review on Wind-Solar Hybrid Power System, International Journal of Research in Science & Engineering, 3.