Iğdır İliBal Arısı (Apis melliferaL.) Yetiştiricilerinin Koloni Yönetimi

Bu çalışma, Iğdır ilinde arıcılıkyapan işletmelerde yetiştiricilerin koloni yönetimi hakkındaki bilgilerinitespit ederek, arıcılığın geliştirilmesine katkı sağlamak için yapılmıştır. Basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 93 arıcıile anket yapılmış ve veriler sayı ve yüzdelik olarak ifade edilmiştir. Analitik değerlendirmede ise 2 testi kullanılmıştır. İşletmelerde ortalama arılı kovan sayısı, oğul veren kolonisayısı ve ana arı değişimi sırasıyla 115.9±7.5adet, 13.9±1.3 adet ve 2.5±0.3 yıldır. Arıcılık faaliyetini asıl iş, ek gelir ve hobi olarak yapanların oranları sırasıyla %38.7, %48.4 ve %12.9’dur. Arıcılık faaliyetini sabit arıcılık, il içi gezginci ve il dışı gezginci olarak yapan yetiştiricilerinoranları sırasıyla %16.1, %73.1 ve %10.8 olarak tespit edilmiştir. Yetiştiricilerin arı kolonilerini çoğaltmak için kullandıkları yöntemler doğal oğul çıkışı (%63.4), suni bölme (%15.1) ve oğul çıkışı+bölme (%21.5) olarakbelirlenmiştir. İşletmelerde kullanılan arı ırk ve genotipleri oranları ise sırasıyla %15.1 Saf Kafkas, %3.2 Anadolu Arısı, %71.0 Kafkas Melezi, %5.4 Belfast ve %5.4 diğer tipleriolarak belirlenmiştir. Bölge arıcılarının %86.1’ininKafkas arısı ve melezlerini tercih ettikleri belirlenmiştir. Yetiştiricilerin arılı kovanlarla ilgilenme durumları haftanın günleri için değerlendirildiğinde her gün, iki-üç kez ve 15 günde bir şeklindebelirlenmiş olup, sırasıyla %57.0, %40.9 ve %2.2 oranlarına sahiptir. Yetiştiricilerin arılarını beslemede%35.5’inin şeker şerbeti, %10.8’inin arı keki ve %53.8’inin ise şeker şerbeti+kek kullandıkları belirlenmiştir. Yetiştiricilerin kovan başına ortalama bal verimi8.7±0.5 kg olarak belirlenmiştir.Yetiştiricilerin koloni bal verimini artırmalarıve iş gücünü azaltmaları, doğal oğul verme olayının büyük oranda önlenmesi ve ana arıların verimli kullanımına bağlıdır. Bu amaçla koloniler her yıl iki gruba ayrılabilir, bir grup aynı yıl üretimde kullanılmalı, diğer grup ana arıları değiştirilereksonraki üretim yılı için hazırlanmalıdır.İş yükünüazaltanve koloni başına bal veriminiyükselten böyle bir koloni yönetimi arıcılara önerilir.

Colony Management of Honey Bee (Apis melliferaL.) Breedersin Iğdır Province

This study is conducted to determine information level about colony management of beekeepers in beekeeping enterprises in Igdir province on colony management in order to contribute the development of the activity in the region. A questionnaire is applied to 93 beekeepers determined by simple random sampling method. The data are presented in numbers and percentages and 2 test is used for analytical analysis. The average number of populated hives, the average number of swarms and the average years of mother bee changes are 115.9 hives, 13.9±1.3 hives and 2.5±0.3 years, respectively. The ratios of those who conduct beekeeping as the main source of livelihood, as an extra source of income and as a hobby are 38.7%, 48.4% and 12.9%, respectively. The ratio of producers who conduct beekeepingas resident (constant) beekeepers, as migrant beekeeperswithin the province and as migrant beekeepers between provinces are determined as 16.1%, 73.1% and 10.8%, respectively. Beekeepers prefer swarm formation (63.4%), parting (15.1%) and artificial swarming+parting (21.5%) methods for propagation. The ratios of bee species and genotypes used in the beekeeping enterprises are determined as 15.1% pure Caucasian, 3.2% Anatolian, 71.0% crossbred Caucasian 5.4% Belfast and %5.4 other genotypes. 86.1% of the regional beekeepers expressed that they prefer Caucasian bee or its crossbreeds. 57.0% ofthe beekeepers provides care of their populated hives everyday while 40.9% provides care 2-3 days a week and 2.2% provides care for populated hives every 15 days. 35.5% of the beekeepers use sugar syrup in feeding while 10.8% feed bee cake and 53.8% use sugar syrup+beecake for nutrition of their colonies. Average honey yield per hive is determined as 8.73±0.52 kg.Beekeepers should prevent natural swarmingand efficiently use queen bees to increase honey yield per colony and reduce workload. Thus, colonies are divided into two groups; one group is used in production in the same year. It is changed queen bees of other group and prepared for the next production year.Thisshape colony management is advised to beekeepers.

___

Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-8245
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ > ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Pleurotus ostreatus (İstiridye Mantarı) İzolatlarının Verim ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

BEYHAN KİBAR

Farklı Sulama Programlarının ‘Tombul’ Fındık Çeşidinde Depolama Süresince Su Aktivitesine Etkisi

Yaşar AKÇİN, Saim Zeki BOSTAN

Çalkalayıcı Kullanımının Süs Biberi Shed-Mikrospor Kültürlerinde Embriyo Verimine Etkisi

Selcen DOĞAN, Esin ARI

Azadirachtin ve Spinosadın Bazı Yerel Entomoapatojen Nematod İzolatlarının Canlılığıve Virülensliği Üzerine Etkileri

Ebubekir YÜKSEL, MUSTAFA İMREN, Ramazan CANHİLAL

Erzurum İli Narman İlçesi Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Kolostrum Kullanım Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma

Muhammet Ali TUNÇ

Rhizoctonia Ağ Yanıklığı Hastalığına Karşı Bazı Fasulye Çeşitlerinin Reaksiyonları

Gülsüm PALACIOĞLU, HARUN BAYRAKTAR, Göksel ÖZER

Iğdır İliBal Arısı (Apis melliferaL.) Yetiştiricilerinin Koloni Yönetimi

İsa YILMAZ, Hamza ÇELİK

Konya Merinosunun Mandibula’sı Üzerine Morfometrik Bir Çalışma

Zekeriya ÖZÜDOĞRU, RAMAZAN İLGÜN, Bumin Emre TEKE

Kışlık Buğdaylarda Kök ve Kökboğazı Çürüklüğüne Sebep Olan Fusarium spp. İzolatları Arasındaki Genetik Varyasyonun Retrotranzpozon Temelli iPBS Markörleri ile İncelenmesi

Mehtap ALKAN, Mehmet Erhan GÖRE, HARUN BAYRAKTAR, Göksel ÖZER

Kivi Omcalarındaki Gövde Şekli ve Dalların Gövdeye Olan Uzaklığının Meyve Özellikleri Üzerine Etkileri

Pınar Öge ALTUN, MUHARREM ÖZCAN