Üniversite Gençliğinin Gönüllü Siyasal Katılımı: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İİBF Öğrencileri Üzerine Uygulamalı Bir Çalışma

Tarih boyunca tartışma konusu olmuş, en iyi yönetim biçimi nedir ve nasıl olmalıdır sorunsalına çözüm arayışlarında modern ulus devletlerin hakim olduğu içinde bulunduğumuz süreçte bulunan en iyi çözüm demokrasiler olmuştur. Bireyi ve haklarını esas alan, yönetilenlerin iradesinin yönetime yansımasını ve denetime tabi tutulmasını temel prensip edinen demokrasilerin işlerliğin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde devam etmesi katılımcı bir anlayış ile mümkündür. Çoğulcu bir yaklaşımla yönetilenlerin özellikle de genç nesillerin demokratik siyasal yaşama katılımının sağlanması ve sürdürülebilir bir hale getirilmesi büyük önem arz etmektedir. Türkiye’de demokratik siyasal yaşama gençlerin katılımını etkileyen faktörlerin, özellikle üniversite gençliği özelinde ele alındığı bu çalışmada Kütahya Dumlupınar üniversitesi İİBF öğrencileri üzerinde yapılan uygulamalı bir çalışma sonucu elde edilen veriler ışığında analiz edilmeye çalışılmıştır. Siyasal katılımı etkileyen sosyo-ekonomik, demografik, psikolojik ve kültürel faktörlerin etkisi katılımcılara uygulanan anket sonuçlarına dayalı olarak tek tek ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu çalışmada siyasal katılımı etkileyen bağımsız değişkenler arası neden-sonuç ilişkileri şaşırtıcı değişken olarak kabul edilerek çalışma kapsamına dahil edilmemiştir. Çalışma sonunda üniversite gençliğinin gönüllük esasına dayalı daha katılımcı bireyler olabilmesi ve demokratik siyasal yaşamda aktif rol alabilmeleri adına öneriler sunulmuştur.

___

  • Acaray, D. (2014) Siyasal katılma yolu ile insan haklarının korunması. (Doktora tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu hukuku Anabilim Dalı, Ankara). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi adresinden edinilmiştir.
  • Alkan, T. (1979). Siyasal toplumsallaşma, siyasal bilincin gelişmesinde ailenin, okulun ve toplumsal sınıfların etkisi. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları. Altan C. (2011). Eğitim-Siyasal Eğilim İlişkisi: Mersin Örneği, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 12 (1), 313-329. Altan, M. & Kaya, G. (2004). 1980 Sonrası Türkiye’de Siyasal Katılımda Sivil Toplum Kuruluşları, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi,5(1), 213-223.
  • Aydın, M. (2006). Siyasetin sosyolojisi. Bir sosyal kurum olarak siyaset, İstanbul: Açılım Kitap. Baykal, D. (1970). Siyasal katılma, bir davranış incelemesi. Ankara: Sevinç Matbaası.
  • Dahl, R. A. (1963). Modern political analysis, New Jersey: Englewood Cliffs, Prentice Hall, Inc. Daver, B. (1969). Siyaset bilimine giriş. İstanbul: Doğan yayınevi. Eroğul, C. (1991). Devlet yönetimine katılma hakkı. Ankara: İmge Kitabevi.
  • Eser, H. B.& Sarışahin P. (2016). Cinsiyet- Siyasal Katılım İlişkisi: SDÜ Örnek Olayı, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, , 7 (15), ss.38-58. Kahraman, L. (2012). 23. Dönem kadın milletvekilleri üzerinden türk kadınının siyasal alandaki konumu üzerine bir analiz. N. Altuntaş (Der.), Türkiye’de Farklılıklarına Rağmen Kadınlar Post Feminist Çağda Türkiye’de Farklı Kadın Konumları, Ankara: Orion Kitabevi.
  • Kalaycıoğlu, E. (1983). Karşılaştırmalı siyasal katılma siyasal eylemin kökenleri üzerine bir inceleme, İstanbul: İstanbul Üniversitesi SBF Yayınları.
  • Kapani, M. (2012). Politika bilimine giriş. İstanbul: Bilgi yayınları. Kışlalı, A. T. (1993). Siyasal çatışma ve uzlaşma. Ankara: İmge Kitabevi.
  • Kışlalı, A. T. (1994), Siyaset bilimi. Ankara: İmge Yayınları. Lipset, S. M. (1964). Siyasi insan. (Çev: Tuncay M.). Ankara: Türk Siyasi İlimler Derneği Yayınları.
  • Milbrath, L. W. & Goel, M. L. (1977). Political participation ; how and why do people, get involved in politics ?, Chicogo: Rand Mc Nally College Publishing Company.
  • Ozankaya, Ö. (1971) Köyde toplumsal yapı ve siyasal kültür. Ankara: Sevinç Matbaası. Öztekin, A. (2001). Siyaset bilimine giris, Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Sartori, G. (1996). Demokrasi teorisine geri dönüş. Çev: Karamustafaoğlu T.ve Turhan M., İstanbul: Yetkin Yayınları. Taşdelen, M. (2011). Siyaset sosyolojisi. İstanbul:
  • Kocav Yayınları. Tokgöz, O. (1978). Siyasal Toplumsallaşmada Kitle Haberleşme Araçlarının Rölü ve Önemi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 33, 79-92.
  • Turan, İ. (1986), Siyasal sistem ve siyasal davranış. İstanbul: Der Yayınları. Acar, E. & Becel, Y. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Çalışmalar Dergisi, 2021; 1 (2) 34
  • Öncü, A. (1991), Sivil toplum ve katılım, Y. Fincancı (Ed.), Sivil Toplum, İstanbul: TÜSES Yayınları, 41-48.
  • Özpolat, A. (2010). Ailede Demokratik Sosyalleşme, Aile ve Toplum Dergisi, 5 (20), 9-24. Yılmaz, N. (2013), Sosyalleşme Sürecinde Siyasallaşma Boyutu, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 9(19), 319-332.
  • Yücekök, A. N. (1987). Siyasetin toplumsal tabanı (Siyaset sosyolojisi). Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları.