TOPLUMSAL İLETİŞİMİN KESİŞME NOKTASI/ÇEVRECİ SANAT

İletişim aracı olarak sanat, ilk insandan günümüze tarih boyunca önemli bir rol oynamıştır. İnsanoğlu sanatı, mağara döneminden günümüze dek korkularını, sevinçlerini, isteklerini, deneyimlerini aktarmak için kullanmıştır. Sanat insanlar arasındaki etkileşim ile sosyalleşmeyi sağlar. Aynı şekilde iletişimde insanlar arasındaki etkileşimi sağlayan sosyal bir eylemdir. Sanatın varoluşu ve gelişimi iletişimi gerekli kılmıştır. Evrensel bir dile sahip olan sanat, insanlar, toplumlar ve de kültürlerarası iletişim için önemli bir olgudur. Bu çalışma, plastik sanatlar adı altında çevreci sanat ile anlatılmak, iletilmek istenenin, iletişim genelinde önemi üzerinde tartışmayı amaçlar. Bu bağlamda çevreci sanat adı altında üretilen sanat yapıtlarını ve topluma iletilmek istenilenleri sanat/iletişim ekseninde irdeler.
Anahtar Kelimeler:

çevreci sanat, doğa, iletişim

CROSSING POINT OF SOCIAL COMMUNICATION / ENVIRONMENTAL ART

Art as a means of communication has played an important role throughout history, from the first human to the present. Mankind has used art to convey their fears, joys, wishes and experiences from the cave period to the present day. Art provides interaction and socialization between people. Likewise, communication is a social action that provides interaction between people. The existence and development of art necessitated communication. Having a universal language, art is an important phenomenon for people, societies and intercultural communication. This study aims to discuss the importance of what is meant to be conveyed through environmental art under the name of plastic arts in general communication. In this context, it examines the works of art produced under the name of environmentalist art and what is wanted to be conveyed to the society on the axis of art/communication.

___

  • Atalay Aktuğ, C. (2003). Kent ve Doğa Sanatı: Andy Goldsworthy, Sanat ve Çevre, 7. Ulusal Sanat Sempozyumu, 19-21 Eylül 2003, Ankara, Türkiye. Bildiriler içinde (8-14). Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yayınları.
  • Büyükkoz, E. (2019). Doğanın İşleyiş Mantığını Kendi Yaratıcılığı İçin Kullanan Bir Sanatçı: Andy Goldsworthy. Yüksek Lisans Tezi. Hatay: Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Anasanat Dalı.
  • Kedik, A. S. (2010), “Richard Long: Bir Yürüyüşün İma Ettikleri”. G.Ü. Sanat ve Tasarım Dergisi, Sayı: 5, 108-119. - Lehenbauer, Margaretha. “Blending Nature : Land Art as Expression of Culture, Aesthetics and Sustainability in the Regeneration of Postindustrial Landscapes. MacLeod Tailings Reclamation Project as Example”, 2012, https://zidapps.boku. ac.at/abstracts/download.php?dataset_id=10466&property_ id=107
  • - Peltekoğlu, F. B. (2004). Halkla İlişkiler Nedir, İstanbul: Beta Basım.
  • - Tilki, H. (2018), “Duvarın Yıkılışı ve Arazi Sanatı”. Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Yayını, Cilt 03, Sayı 05, 308-324
  • - Türkoğlu, N. (2007). Toplumsal İletişim, İstanbul: Kalemus Yayıncılık.
  • - Uz, N. “Bir Sanat Yapıtında Özne-Nesne Kavramı”, http://www.boltart.net/bir-sanatyapitinda-ozne-nesne-kavrami.