İkinci Dünya Savaşı Öncesinde Nazilerin İktidara Gelişi ve Türk-Alman İlişkileri

  Türkiye ile Almanya 1918’de sona eren Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılarak çok büyük kayıplar vermişlerdir. Her iki devlette savaş sonunda imzaladıkları içeriği çok ağır olan antlaşmalarla oldukça zor günler geçirmişlerdir. Özellikle Almanya imzalamış olduğu Versay Antlaşmasıyla varlığını zor koşullar altında devam ettirmiştir. Çünkü Versay Antlaşması tıpkı Türkiye’nin de imzaladığı Sevr Barış Antlaşmasına içerik olarak oldukça benzemekteydi. Versay Antlaşması da Almanya’nın kayıtsız şartsız teslim olmasına dayanan ve etkileri uzun yıllar devam edecek olan bir antlaşma mahiyeti taşımaktadır. Fakat 1919 yılından itibaren başlayıp yaklaşık 25 yıl iktidarda kalacak olan Nazi Partisi’nin başa geçmesiyle Almanya İkinci Dünya Savaşı öncesinde kendisini oldukça iyi toparlamıştır. Bu toparlanmadaki en büyük pay şüphesiz Adolf Hitler’e aittir. 1919 yılında kurulan Nazi Partisi Adolf Hitler’in 1933’te hükümeti kurmasıyla farklı bir yapıya bürünmüştür. Hitler iktidarı ele geçirdikten sonra Almanya İkinci Dünya Savaşı öncesinde büyük bir hamle yaparak yükselişe geçmiştir. Hitler bu büyük atılımı gerçekleştirirken kendisine yakın gördüğü Türkiye ile ilişkilerini en üst düzeye çıkarmaya çalışmıştır. Bu çalışmada da İkinci Dünya Savaşı öncesinde Adolf Hitler öncülüğünde Nazilerin iktidara gelişleri ve Türkiye’nin Almanya ile olan ilişkileri 1918-1933 yılları arası ve Nazilerin iktidara geldiği tarih olan 1933’ten 1939’a kadar olan dönem ele alınacaktır.
Anahtar Kelimeler:

Türkiye, Almanya, Devlet, Savaş

The Development of the Nazies to the Power and the Turkish and German Relations Before the Second World War

Which ended in 1918 with Germany defeated Turkey separated from the First World War gave huge losses. In both states, they had a very difficult time with the very heavy treaties they signed at the end of the war. In particular, Germany signed the Treaty of Versailles under its difficult conditions. Because the Sevres Treaty of Versailles was signed just as Turkey is also very similar in content to the Peace Treaty. The Treaty of Versailles is a treaty which is based on the unconditional surrender of Germany and its effects will continue for many years. However, since the beginning of the Nazi Party, which started in 1919 and remained in power for about 25 years, Germany had recovered quite well before the Second World War. The greatest share in this recovery is undoubtedly Adolf Hitler. The Nazi Party, which was founded in 1919, had a different structure when Adolf Hitler founded the government in 1933. After Hitler took power, Germany made a big move ahead of World War II. Hitler's relations with Turkey sees this great leap while performing close to him and tried to remove the hights level. In this study, the Second World before the War Adolf Hitler led the Nazis came to power and Turkey's relations with Germany, which is 1918-1933 years between and Nazi history came to power in 1933, it will be considered the period up to 1939.

___

  • - Armaoğlu, Fahir. 20. Yüzyıl Siyasi Tarihi. İstanbul: Alkım Yayınevi, 2009.
  • - Asker Ahmet (2012), ‘’Nazi Almanyası’ndan Kemalist Türkiye’ye Bakışlar’’, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, 50: 265-298.
  • - Aydemir, Şevket Süreyya. İkinci Adam. II. Cilt. İstanbul: Simge Yayınevi, 1999.
  • - Bodur, Harun. Kronolojik 20. Yüzyıl Siyasi Tarihi. İstanbul: Yeditepe Yayınevi, 2013.
  • - Dokuyan Sabit, (2009). İkinci Dünya Savaşı Sırasında Türk-Alman İlişkileri Ve Bu Sürece Milliyetçi-Turancı Görüşlerin Etkisi, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Erciyes Üniversitesi/ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.
  • - Gönlübol, Mehmet v.d. Olaylarla Türk Dış Politikası (1919-1995). Ankara: Siyasal Kitabevi, 1995.
  • - Gözcü Alev (2007), ‘’İkinci Dünya Savaşı’’, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi, 15: 369-379.
  • - Köklü Çetin, (2010). İkinci Dünya Savaşı’nda Adana Görüşmeleri Ve Etkileri, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üniversitesi/ Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü, Ankara.
  • - Önder, Zehra. II. Dünya Savaşı’nda Türk Dış Politikası. Ankara: Bilgi Yayınevi, 2010.
  • - Tuncer, Hüner. Atatürkçü Dış Politika. İstanbul: Kaynak Yayınları, 2008.
  • - Tuncer, Hüner. İsmet İnönü’nün Dış Politikası (1938-1950). İstanbul: Kaynak Yayınları, 2012.
  • - Uçarol, Rıfat. Siyasi Tarih (1789-2014). 10. Basım. İstanbul: Der Yayınları, 2015.
  • - Uyar, Hakkı. Tek Parti Dönemi Ve Cumhuriyet Halk Partisi. İstanbul: Boyut Yayınevi, 2012.