Devlet ve Ulusötesi Şirket İlişkisi: Paradoksal Yaklaşım

Öz: Devletler ve ulusötesi şirketlerin birbirleriyle rekabet halinde olduğu yanı sıra çıkarlarının çatıştığı inancı yaygındır. Durumun her zaman böyle olmaması ayrıca nasıl bir devletin hangi kulvarda ulusötesi şirketlerle mücadele ettiği dikkate değer bir konudur. Bu mücadele ortamına yön vermeye çalışmak ve zararlarından kaçınmanın önemini, sürece seyirci kalan devletlerin kukla devletlere dönüşme evresi gösteriyor. Sistemlere karşı çıkmak kolaydır. Zor olan arka planı da görmektir. Bazen karşı koymak yerine dahil olmak bazen ise geri çekilmek yerine çaba göstermek gerekebiliyor. Tarih sahnesinde devletlerin tahtları diğer aktörler tarafından sarsılsa da yıkılamamıştır, değişikliğe uğramıştır. Rekabet ve çatışma hâli, zayıflatan yıkıcı bir durumdan ziyade güçlendiren ve bütünleştiren bir hâl alabiliyor. İlerisini düşünmek, sisteme entegre olmaktan daha önemli olabilir fakat ikisini bir uygulamak ilkinden daha önemlidir. Hamlelerin sonrası ile birlikte ötesini de görebilmek, dışarıdan karşılık vermek yerine içeriye sızmak ve en önemlisi entegrasyon sürecinde kaybolup oraya tümden ait olmamak güçlü bir öngörü gerektirir. Bilginin nitelikli işlenmesinin ev sahipliği yaptığı alanda menşei devletlerin kendi aralarındaki ve dışarıya karşı verdiği taht kavgasında Truva atı isim değişikliğine gidiyor; ulusötesi şirketler.

Relationship Between Government and Transnational Corporation: Paradoxical Approach

Abstract: There is common misconception about Government's and Corporations' missions are in conflict. Although It's not so but more important is what Government races with which Corporation. The Governments that are passive about this Economic change clearly demonstrates how It's unprofitable to stay not act upon dynamics of Economics thus transitioning into Puppet Government phase. It's harder to see true intention hidden unless an existence of rebel towards system. In order to profit from new global world without borders, appropriate thing is to join ongoing race and have courage instead of forfeiting. In the scene of history the Governments had never lost their dominance even facing very hard times, but only their plans had been changed. Thinking about the future might be more important than joining ongoing race but It's more lucrative to do both. It requires strong foresight to understand whole picture, analysis along with their past, infiltrating inside instead of responding from outside, most importantly not to get lost and not belong there while in the process of integration. The Trojan Horse goes changing of its name while taking advantage of the struggle in between the Governments and their opponents on field of qualified information processing; The transnational corporations.

___

  • Atalay, M. & Tüzün, A. (2017). Görsel Sanatlarda Paradoks. Çanakkale: Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi.
  • Başgil, A. (2011). Devlet Nedir? : Realist Bir Tarif Denemesi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası.
  • Castells, M. (2008). Ağ Toplumunun Yükselişi (Çev. E. Kılıç). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Dura, C. & Kılıçarslan, Z. (2011). Ulusötesi Şirketler ve Ulus Devlet: Güç Kayması Üzerine Bir Araştırma, Kayseri: Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.
  • Farazmand, A. (2014). Küreselleşme ve Kamu Yönetimi. Ankara: Mülkiye Dergisi.
  • Gorz, A. (2001). Yaşadığımız Sefalet (Çev. N. Tutal). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Johansson, J. (1989). Determinants and Effects of the Use of “Made in” Labels, International Marketing Review.
  • Kazgan, G. (2002). Küreselleşme ve Ulus-Devlet. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Kutlu, A. & Koç, F. (2017). Devlet Aklı Kavramında "Devlet Adamı" Figürü, Ankara; Üniversitesi SBF Dergisi.
  • Oppenheimer, F. (2005). Devlet, Alaettin Şenel ve Yavuz Sabuncu (Çev.). Ankara: Phoenix Yayınevi.
  • Steger, M. (2004). Küreselleşme (Çev. A. Ersoy). Ankara: Dost Yayınları.
  • Ueltschy, L. (1998). Brand Perceptions as Influenced by Consumer Ethnocentrism and COO Effects, The Journal of Marketing Management, 8(1), 12-23.
  • Yılmaz, E. & Akbulut, A. (2016). Küreselleşme Sürecinde Ulus-Devletin Rolü Ulus-Devletler Güçleniyor Mu? The Role Of The Natıon-States In Globalization Process Do The Nation States Gain Power?. Burdur: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.