Eğitimde Etkileşimsel Araştırmaların Önemi

Bu makale, etkileşimsel yaklaşımların insan davranışlarını anlamak ve sosyal araştırma yürütmek için merkezi olduğunu savunmaktadır. Çalışmanın bakış açısı, bir kişinin davranışlarını anlamanın en iyi yolunun bu kişinin doğrudan çevresinde bulunan diğer kişilerin davranışları üzerinden olacağı varsayımına dayanmaktadır. Bu sebeple, sosyal bilimlerdeki geleneksel yaklaşımların sakıncalarını ortaya koyarak, toplumsal hayatın ve toplumsal düzenin araştırmacıların kararlaştırdığı değişkenler üzerinden incelenmesi yerine; insan davranışlarının ve sosyal etkileşimlerin doğrudan incelenmesi gerektiğini savunmaktayız. Dolayısıyla, makale ‘toplumsal hayatın ve toplumsal yapının anlaşılması için sosyal etkileşimlerin düzeninin anlaşılmasının temel olduğunu’ öne sürmektedir. Sınıf ortamlarındaki öğretim ve öğrenme aktivitelerinin öğretmen ve bir grup öğrenci arasında gecen etkileşimler yoluyla oluşturulduğu ve bir öğrencinin sınıf etkileşimlerine katılma yetkinliğinin eğitim hayatındaki başarısını etkilediği gerçeklerinden yola çıkarak, etkileşimsel çalışmaların eğitim araştırmaları için çok daha önemli olduğunu ileri sürmekteyiz. Okul öncesi eğitimin çocukları okul hayatına hazırlamadaki başarısı dikkate alınarak, bu başarı ‘çocukların sınıf etkileşimleri için gerekli yetkinlikleri kazanması için sağladığı destekle ilişkili’ olarak yeniden değerlendirilmektedir. Bu nedenlerle, sınıf etkileşimlerini inceleyen araştırmaların önemi ayrıca vurgulanmaktadır.

The Importance of Interactional Research in Education

This article argues for centrality of interactional approaches for understanding human behavior and conducting social research. Its perspective is founded on the assumption that a person’s behavior can best be understood through the behavior of others who are immediately about that person. Accordingly, it puts forward objections to the traditional approaches of social sciences, which orient to social life and social order through variables that are determined by researchers rather than directly studying human behavior and social interactions. Thus, the paper argues for  centrality of understanding the order of social interactions as the foundation of social life and social structure. Given the fact that in schoool clasrooms, teaching and learning activities are produced through social interactions between a teacher and a class of students, and the fact that a student’s competence to participation in classroom interactions has consequences for their success in educational life, the paper suggests that interactional studies are even more important for educational research than any other field of social sciences. In this sense, the known success of early childhood education for preparing children for success in school is reevaluated in relation to its role in helping young children develop required interactional competencies before school entry. In this sense, the importance of research focusing on analysis of classoom interactions is once more highlighted.

___

  • Blumer, H. (1954/1970). ‘What is wrong with social theory?’ In W. Filstead (ed.), Qualitative Methods. Markam Books, 52-61. 
  • Foucault, M. (1975/1979). The means of correct training. In discipline and punish: The birth of the prison. New York, NY: Random House.
  • Garfinkel, H. (1967). Studies in ethnomethodology. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.
  • Giddens, A. (1976). New rules of sociological Method. New York: Basic Books.
  • Hamilton, D. (1978). Clasroom research and the evolution of the classroom system (some interim papers). ERIC Document EA 011 412.
  • Kendon, A., Key, M. & Harris, R. (1975). The organization of behavior in face-to face interaction. Chicago: Aldine.
  • Mc Dermott, R.P. & Roth, D.R. (1978). The social organization of behavior: Interactional approaches. Annual Review of Antropology, 7: 321-45.
  • Mehan, H. (1979). Learning lessons: Social organization in the classroom. Cambridge, MA: Harvard University Press.
  • Mehan, H. & Wood, H. (1975). The reality of ethnomethodology. New York: Wiley, 259.
  • Parsons, T. (1949). The structure of social action. New York, Free Press. Rev. Ed.
  • Sacks, H., Schegloff, E. A., & Jefferson, G. (1974). A simplest systematics for the organization of turn-taking for conversation. Language, 50, 4.
  • Sapir, E. (1931). Communication. Encyl. Soc. Sci. 4: 78-81.
Uluslararası Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2019
  • Yayıncı: Aytekin DEMİRCİOĞLU
Sayıdaki Diğer Makaleler

The Impact of Current Ratio, Return On Assets and Company Size Toward Share Prices of Coal Companies Listed on the Indonesia Stock Exchange in 2016 - 2020

Vicky OKTAVİA

The Increase of Online Food Delivery Services During the Pandemic Covid-19

Vincent Didiek Wiet ARYANTO

Eğitimde Etkileşimsel Araştırmaların Önemi

Zekiye YAHŞİ

Batı Trakya’da Bulunan Özel Gereksinimli Çocuğa Sahip Türk Ailelerin Çocukları ile Olan Oyun Etkileşimleri

Choulia CHATİP İSMAİL, Hatice ŞENGÜL ERDEM, Yeşim FAZLIOĞLU

Pazarlama Yönetiminde İnsan Faktörü: İçsel Pazarlama ve İç Müşteriler

Sahure Gonca TELLİ, Tansu IŞIKAY, Canan DEMİR

Kompulsif Çevrimiçi Satın Alma Davranışının Yaşam Doyumu Ve Akademik Performans Üzerine Etkisi: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma

Salih YEŞİL, Sümeyye YILDIZ, Başak ŞITAK

Health seeking behavior on maternal health care among adolescent mother of Northern Bangladesh

Rawnaq Ara PARVİN, Md. Mithu RANA, Mst. Sharmin AKTER

Covid 19’un Küresel Tedarik Zincirine Olan Etkisi Üzerine Bir Çalışma

Gonca Reyhan AKKARTAL

Covid-19 Pandemisinin Ameliyathane Hizmetleri Öğrencilerinin Eğitim ve Mezuniyet Sonrası Yaşamlarına Etkisine Yönelik Görüşleri: Kalitatif Bir Çalışma

Sevecen ÇELİK İNCE, Arzum ÇELİK BEKLEVİÇ

Sultan III. Selim'den Sultan II. Mahmud'a Modernleşmeye Geçiş Sürecinin Hamparsum Temsili Üzerinden Değerlendirilmesi

Evren KUTLAY, Zehra Tülin DEĞİRMENCİ