Roman Tekniği Bakımından Hüseyin Nihal Atsız’ın “Ruh Adam” Romanı

Hüseyin Nihal Atsız, Türk edebiyatının en önemli şahsiyetlerinden biridir. Türkçülük/Turancılık görüşlerinin yılmaz savunucularından olan Atsız, fikir adamlığının yanı sıra başarılı bir şair ve yazar olarak yaşadığı dönemden günümüze kadar etkisini sürdüren bir Türk aydınıdır. Ruh Adam adlı roman, Hüseyin Nihal Atsız tarafından kaleme alınan bir romandır. Hayatını askerliğe adamış bir adamın askerlik mesleğinden atıldıktan sonra yaşadığı ruhsal durumu, bir aşk çıkmazı içine düşmesi, aklı ve kalbi arasında kalmasından dolayı kendi nefsi ile olan mücadelesi anlatılır. Sembolizmin ön planda tutulduğu roman, okuyucuları farklı yolculuklara çıkarmaktadır. Atsız’ın kendi hayatından izler taşıyan romanda ruhun dünyaya tekrar gelişi (reenkarnasyon), aşk çıkmazı, tükeniş, akıl ve kalp çatışması, kendine yabancılaşma, kader, çaresizlik, şeref, tarih, şiir ve edebiyat, arkadaşlık, inanç, sorgulama, ışık, şeytan, ölüm, melankolik ruh hali, yargılama, sadakat, ihanet, merhamet, fedakârlık, yalnızlık ve yazgı gibi konu ve temalara yer verilmiştir. Ayrıca bu eserde dönemin aksayan yönleri de eleştirilir. Bu çalışmada amaç Hüseyin Nihal Atsız’ın Ruh Adam adlı eserini roman tekniği bakımından incelemektir. Bu bağlamda bu roman; olay örgüsü, konu ve tematik düzlem, kişiler, mekân, zaman ve bakış açısı ve anlatıcı, dil ve üslûp bakımından ele alındı.

Huseyin Nihal Atsız's Ruh Adam Novel In Terms Of Novel Technique

Hüseyin Nihal Atsız is one of the most important figures of Turkish literature. Atsız, who is one of the defenders of Turkism / Turanism views, is a Turkish intellectual who has continued her influence from her time as a successful poet and writer as well as being an intellectual. Ruh Adam is a novel written by Hüseyin Nihal Atsız. In the novel, the mental state of a man who devoted his life to military service after being discharged from the military profession, his falling into a love dilemma, his struggle with his own soul due to being torn between his mind and heart is told. The novel, in which symbolism is at the forefront, takes the readers on different journeys. In the novel, which carries traces of Atsız's own life, the soul's reincarnation (reincarnation), love deadlock, exhaustion syndrome, conflict of mind and heart, self-alienation, destiny, despair, honor, history, poetry and literature, friendship, belief, questioning, light, devil Subjects and themes such as death, melancholy mood, judgment, loyalty, betrayal, mercy, self-sacrifice, loneliness and destiny are covered. In addition, in this work, the failing aspects of the period are also criticized. The aim of this study is to examine Hüseyin Nihal Atsız's Ruh Adam in terms of novel technique. In this context, this novel; plot, subject and thematic plane, people, place, time and point of view and narrator, language and style.

___

  • Aktaş, Ş. (1991). Roman Sanatı ve Roman İncelemesine Giriş. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Aktaş, Ş. (2013). Anlatma Esasına Bağlı Edebi Metinlerin Tahlili Teori ve Uygulama. Ankara: Kurgan Edebiyat Yayınları.
  • Aristoteles. (1996). Metafizik. (Çev.). Ahmet Arslan. İstanbul: Sosyal Yayınlar.
  • Atsız, H. N. (2021). Ruh Adam. Ankara: Ötüken Neşriyat.
  • Ayaz, H. (1995). Tanzimat Şiirinde Metafizik Konular. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elâzığ.
  • Boza, B. (2020). Hüseyin Nihal Atsız’ın Sanat Eserlerinin Arketipsel Eleştiri Yöntemi ile Tahlili. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.
  • Çağlayan Tan, B. D. (2019). Hüseyin Nihal Atsız Romanlarında Şahıs Kadrosu. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Çopur, G. (2012). Ruh Adam Romanında Kahramanın Sonsuz Yolculuğu: Yasak Aşk’ın Döngüsü. Turkish Studies- International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic 7(3), 837-844.
  • Durukoğlu, S. (2013). Derin Anlatı Yapısı Olarak Romanın Var Olma Kaygısı ve “Suskunlar”ı Görünür Kılma Çabası. Turkish Studies - International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic 8/4, 727-748.
  • Durukoğlu, S. (2019). Yeni Bir Roman Tekniği “İleriye Gidiş Tekniği” ve Varoluş Gerekçeleri. Tarih Okulu Dergisi (TOD), Aralık 2019, Yıl: 12, Sayı: XLIII, 1909-1918.
  • http://www.nazanbekiroglu.com/2000/01/02/ruh-adam-romani-uzerine-bir-tahlildenemesi/, Erişim Tarihi: 31.12.2021.
  • https://millidusunce.com/misak/atsiz-turkculugun-mistik-onderi/ Erişim Tarihi: 02.01.2022.
  • Karabulut, M. (2020). Araba Sevdası Romanında Bakış Açısı ve Anlatıcı Düzlemi. Romanda Bakış Açısı ve Anlatıcı Düzlemi. (Ed.). Veysel Şahin. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Karabulut, M. & Bulut, E. (2020). Roman Tekniği Bakımından Cengiz Aytmatov’un Elveda Gülsarı Romanı. Edebi Eleştiri Dergisi 4(1), 97-113.
  • Karabulut, M. & Güvenç, İ. (2018). Roman Tekniği Bakımından Tahsin Yücel’in Yalan Romanı. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi 3(1), 94-130.
  • Stevick, P. (2004). Roman Teorisi. (Çev.). Sevim Kantarcıoğlu. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Korkmaz, R. (2002). Romanda Entrik Kurguyu Oluşturan Değerlerin Görüntü Düzeyleri Üzerine Bazı Öneriler, A Festschrift to Lars Johanson/ Lars Johanson Armağanı. Ankara: Grafiker Yayınları.
  • Şahin, V. (2007). Roman Tekniği Bakımından Yaban. e-Journal of New World Sciences Academy Social Sciences 2(3), C0012, 179-196.
  • Şahin, V. (2011). Kimliksel Değerlerin Çatıştığı Mekân: ‘Sinekli Bakkal’ Romanında Yapı ve İzlek. Turkish Studies - International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic 6(3), 1549-1580.
  • Tekin, M. (2020). Roman Sanatı 1, Romanın Unsurları. Ankara: Ötüken Neşriyat.
  • Torun, F. (2019). Hüseyin Nihâl Atsız’ın Edebî Eserlerinin Değerler Eğitimi Açısından İncelenmesi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Atatürk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Uysal, A. (2015). Hüseyin Nihal Atsız’ın Romanlarında İzleksel Yapı. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ardahan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ardahan.
  • Yaşar, H., & Nasır, Y. (2017). Bir Gençlik Romanı: Her Gece Bodrum Romanında Mekânın İşlevi. SOBİDER, Sosyal Bilimler Dergisi 4(18), 23-34.