Batı Karadeniz Üniversitelerinde Bulunan Meslek Yüksekokullarının Mobilya ve Dekorasyon Programlarının Durumu ve Alternatif Program Açma Çalışmaları

Mobilya sektörü, yerli ve yabancı orman ürünleriyle insan ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gerekli olan mobilyaların üretimini sağladığı için önemli bir sektördür. Son yıllarda orman ürünleri ve mobilya üretimi sektöründeki gelişmeler değerlendirildiğinde sektörde çalışacak olan bireylerin Mobilya ve Dekorasyon eğitimi almış, yeterli bilgi ve tecrübeye sahip kişilerden oluşmasının gerekliliği oldukça önemlidir. Mobilya ve Dekorasyon Programı, mobilya sektörünün tasarım ve üretim aşamasında ihtiyaç duyduğu nitelikli ara teknik eleman ihtiyacını yetiştirmeyi amaçlayan bir programdır. Günümüzde Mobilya ve Dekorasyon programları içeriği zenginleştirilmiş faklı programlar olarak da açılmaktadır. Bu araştırmada,  Batı Karadeniz Bölümü’nde bulunan Düzce, Bolu, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu ve Sinop illerindeki üniversitelerin meslek yüksekokullarındaki Mobilya ve Dekorasyon programlarının mevcut durumları, alternatif olarak açılan programlar, program kontenjanları ve öğretim elemanı yapısı karşılaştırmalı olarak ortaya konulmuştur. Bu bildiride genelde edebiyat mekân ilişkisinin boyutları; özelde Safiye Erol’un Ülker Fırtınası romanında mekân kullanımı ve bu kullanımın önce yapıta etkileri sonra bireysel ve toplumsal anlamda nesnel gerçekliğin görüntülenmesine katkıları incelenecektir.

The Situation of Furniture and Decoration Program of Vocational Schools in West Blacksea Universities and Studies of Opening Alternative Program

Furniture industry is an important sector in order to meet the human needs of domestic and foreign production of forest products to ensure that the necessary furniture. Considering the developments in wood products and furniture production in recent years, the necessity of people who have sufficient knowledge and experience and had training in the sector of furniture and decoration is important. Furniture and Decoration Program is a program aiming to train quailified technical staff that it needs in the process of design and production of furniture sector. Today, furniture and decoration programs are opened as different programs which their content is enriched. In this study, Furniture and Decoration Programs’ current status, alternatively opened programs, program quotas, faculty structure in Vocational schools of universities in Düzce, Bolu, Zonguldak, Bartın, Karabuk, Kastamonu and Sinop located in West Blacksea part, have been put forward comparatively.

___

  • Akpınar, B. (2003). Meslek Yüksek Okullarına Sınavsız Geçiş. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, Yıl: 9, Sayı: 33.
  • Alkan, C., Doğan, H., Sezgin, İ. (1998). “Mesleki ve Teknik Eğitimin Esasları” Ankara: Alkım Yayınları
  • Donnelly, M. (2008). Vocational Education, EBSCO Research Starters EBSCO Publishing Inc.
  • Egin, İ. (2000). Mesleki ve Teknik Eğitimde Program Geliştirme, Nobel Yayınları, Ankara
  • Fletcher, A. (2009). Defining Student Engagement: A Literature Review http://www.soundout.org/student-engagement- AF .11 Nisan 2009 tarihinde alınmıştır.
  • İçli, G.E. (2007). İşletmelerin Meslek Yüksekokulu Mezunları İle İlgili Görüşleri ve Beklentileri (Lüleburgaz İlçe Sınırlarında Faaliyet Gösteren İşletmeler Üzerine Bir Araştırma)”, Ege Üniversitesi IV. Ulusal Meslek Yüksekokulu Sempozyumu. İzmir.
  • Osterman, F. K. (2000). Students' need for belonging in the school community. Revıew of Educational Research, 70 (3), 323-367.
  • Öktem, Ş. Şahin, F. ( 2011 ). Sektör Ve Meslek Yüksekokulu Beklentilerine Bir Örnek: Başkent Üniversitesi Kazan Meslek Yüksekokulu’nda Açılması Hedeflenen Programlara İlişkin Bir Çalışma 2. uluslararası, 6. Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, 25-27 Mayıs 2011, Aydın.
  • Özdemir, Y.G., Topcu, Z. (2014). Otel Yöneticileri Tarafından Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Almış İşgörenlerin Yeterliliklerinin Değerlendirilmesi. 15. Ulusal Turizm Kongresi, 13-16 Kasım 2014, Ankara, ss. 1316-1327.
  • Özgüler, D., Koca, T. Özgüler, T.A. (2013). Meslek Yüksekokullarında Eğitim Öğretim Süresinin İrdelenmesi Electronic Journal of Vocational Colleges- Aralık 2013 UMYOS Özel Sayı.
  • YÖK (2006). Meslek Yüksek Okullarının Bugünkü Durumu ve Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Okullarından Meslek Yüksek Okullarına Sınavsız Geçişin Değerlendirilmesi, Ankara.