“Toplumdan Güvenlikleştirme” ve “Toplumsal Kabul”: Türkiye’deki Suriyeli Mültecilere Yönelik Siyasi Parti Temelli Yaklaşımlar

Türkiye’de mülteci sayısı Suriye’deki iç savaş nedeni ile kısa zamanda 4 milyonu aştı ve Türkiye 2014’den itibaren dünyada en fazla mülteci barındıran ülke haline geldi. Neredeyse tamamı Türk toplumu ile bir arada kent merkezlerinde yaşayan mülteciler konusunda başlangıçta olağanüstü bir dayanışma ortaya koyan Türk toplumunun kaygıları giderek daha görünür hale gelmektedir. Suriyeli mülteciler konusunda çok kapsamlı ve temsili bir araştırmanın verileri dikkate alınarak siyasal parti seçmenleri bazlı bir analizin yapıldığı makalede, geleneksel güvenlikleştirme yaklaşımları eleştirel bir şekilde analiz edilerek, “toplumdan güvenlikleştirme” ve “toplumsal kabul” yaklaşımlarının Türk toplumunun Suriyeli mültecilere yönelik tutumlarını anlamak için önemli olduğu vurgulanmaktadır.

“Securitization from Society” and “Social Acceptance”: Political Party-Based Approaches in Turkey to Syrian Refugees

The number of refugees in Turkey exceeded 4 million in a short period of time due to the civil war in Syria, and Turkey has become the country hosting the largest number of refugees from 2014 onwards. The concerns of Turkish society, which portrayed an extraordinary solidarity initially, have become apparent in terms of refugees, almost all of whom live side-by-side with Turkish society in urban areas. This paper is based on a comprehensive and representative research data about Turkish citizens’ attitudes towards Syrian refugees. This study critically analyses traditional securitisation studies and instead puts forward the concepts of the “securitization from society” and “social acceptance” to be able to analyse the views of Turkish public towards Syrian refugees .

___

  • Elspeth Guild and Joanne van Selm(eds.), International Migration and Security: Opportunities and Challenges, Abigdon, Routledge, 2005.