GEZGİN SATICI PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANILAN GENETİK ALGORİTMANIN PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ

Gezgin satıcı problemi, optimizasyon alanında araştırmacı ve akademisyenler tarafından üzerinde uzun yıllardır yoğun olarak çalışılan çözümü zor (NP-hard) bir problemdir. Aynı zamanda birçok problem gezgin satıcı problemi olarak modellenebilmektedir. Problemdeki değişken sayısı arttıkça olası çözüm sayısı da büyük oranda arttığından kesin yöntemlerle kısa sürede optimal çözüm elde etmek mümkün değildir. Bu yüzden bu probleme kısa sürede makul bir çözüm bulan yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden en sık kullanılan sezgisel yöntemlerden biri de genetik algoritmalardır. Genetik algoritmalar gezgin satıcı problemi gibi çeşitli NP-hard problemleri çözmek için kullanılan en iyi yöntemlerden biridir. Bu çalışmada genetik algoritmanın performansı üzerinde önemli etkiye sahip olan parametreleri üç farklı büyüklükteki problem ve üç farklı çaprazlama operatörü ile kıyaslayarak belirlemek amaçlanmıştır.

___

  • Cevre, U., Özkan, B., ve Uğur, A. (2007). Gezgin Satıcı Probleminin Genetik Algoritmalarla Eniyilemesi ve Etkileşimli Olarak İnternet Üzerinde Görselleştirilmesi. XI I.“Türkiye’de İnternet ”Konferansı ,Ankara. Çolak, S. (2010). Genetik Algoritmalar Yardımı ile Gezgin Satıcı Probleminin Çözümü Üzerine Bir Uygulama. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(3), 423–438. Deep, K., ve Thakur, M. (2007). A new mutation operator for real coded genetic algorithms. Applied Mathematics and Computation, 193(1), 211–230. Elmas, Ç. (2016). Yapay Zeka Uygulamaları. Ankara: Seçkin Yayıncılık. Goldberg, D. E., ve Deb, K. (1991). A Comparative Analysis of Selection Schemes Used in Genetic Algorithms. Foundations of Genetic Algorithms, 1, 69–93. Gopal, G., Kumar, R., Jawa, I., ve Kumar, N. (2015). Enhanced Order Crossover for Permutation Problems. International Journal of Innovative Research in Science, Engineering and Technology, 4(2), 151–157. Karaboğa, D. (2014). Yapay Zeka Optimizasyon algoritmaları. İstanbul: Nobel Yayın Dağıtım. Laporte, G. (1992). The Traveling Salesman Problem: An overview of exact and approximate algorithms. European Journal of Operational Research, 59, 231–247. Larranaga, P., Kuıjpers, C. M. H., Murga, R. H., Inza, I., ve Dızdarevıc, S. (1999). Genetic Algorithms for the Travelling Salesman Problem: A Review of Representations and Operators. Artificial Intelligence Review, 13(2), 129–170.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9832
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Kenan ÇELİK
Sayıdaki Diğer Makaleler

NATIONAL/DOMESTIC BUSINESS EXPECTANCIES TOWARDS THE EMPLOYMENT OF GRAPHIC DESIGNERS: FINDING JOBS IN TURKEY, ANALSIS ON PROFESSIONAL JOB ADVERTISEMENTS THROUGH WEB SITES

Cem GÜZELOĞLU

TÜRK LOJİSTİK VE TAŞIMACILIK FİRMALARININ STRATEJİK POZİSYON VE AKSİYONLARININ DEĞERLENDİRMESİ

A. Zafer ACAR, Pınar GÜROL

LÜKS PAZARLAMA VE LÜKS PAZARLAMA’NIN SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEKİ YANSIMALARI: VAKKO ÖRNEĞİ

Duygu ÇELEBİ, İge PIRNAR

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ İNOVASYON YETENEĞİ KAYNAKLARININ AHP İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Sima NART, Samet GÜNER, Senem NART

GİRİŞİMCİLİK YAZINI: TÜRKİYE’DEKİ LİSANSÜSTÜ TEZLERE YÖNELİK BİR İNCELEME

Himmet KARADAL, Neslihan DUMAN, Muhammet SAYGIN

YETENEK YÖNETİMİNİN DUYGU DÜZENLEMEYE ETKİSİ: KONAKLAMA İŞLETMELERİ ARAŞTIRMASI

Ali Şükrü ÇETİNKAYA, Fatmagül KARAÇELEBİ

İŞLETMELERİN FİNANSMAN SAĞLAMA ARACI OLARAK TİCARİ İŞLEMLERDE TAŞINIR REHNİ KANUNU ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Hasan KARAKILIÇ

GİYİM TÜKETİMİ VE MAHREMİN ERİL İNŞASI: İŞ YAŞAMINDA ERİL GİYİM KODLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Ayşe KARAÇİZMELİ, Ayla ÖZHAN DEDEOĞLU, Elif ÜSTÜNDAĞLI ERTEN

GEZGİN SATICI PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANILAN GENETİK ALGORİTMANIN PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ

Meryem PULAT, İpek DEVECİ KOCAKOÇ

STRATEJİ TİPLERİ iLE YENİLİK PERFORMANSI İLİŞKİSİNDE STRATEJİK KARAR VERME HIZININ ŞARTLI DEĞİŞKEN (MODERATÖR) ETKİSİ

Mehtap ÖZŞAHİN, Ebru Beyza BAYARÇELİK, Bora YILDIZ