ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME METODU ÇERÇEVESİNDE ELEKTRİK ARIZA ANALİZİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

TEDAŞ’ın özelleşme süreci ile birlikte Türkiye’de elektrik dağıtım görevi 21 bölgede özel dağıtım şirketleri tarafından yürütülmektedir. Bu şirketler, ilgili bölgedeki tüm arızalardan sorumlu olmakta ve bu arızaları en kısa sürede gidermek için geniş bir personel kitlesi bulunmaktadır. Personel maliyeti ve arızadan kaynaklı maliyetler firmaya büyük bir yük oluşturmakta, aynı zamanda meydana gelen arızalar insanların yaşam kalitesinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Analiz sonucunda elektrik arızalarına neden olan temel ve alt faktörler belirlenmiş, arızalar arasında öncelik sırası belirlenerek arıza tipine göre teknik ekiplerin hızlı bir şekilde yönlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma kapsamında Elazığ ili için son bir yılda kayıt altına alınan arızalar incelenmiş ve analiz edilmiştir. Kayıtların yorumlanmasında merkezi eğilim ve dağılım ölçülerinden yararlanılmış, arıza nedenlerinin belirlenmesinde ve sınıflandırılmasında ise balık kılçığı diyagramı kullanılmıştır. Arızaların önceliklendirilmesinde ise Expert Choice programı kullanılarak çok kriterli karar verme yönteminden yararlanılmıştır. Sonuç olarak elektrik arızalarının nedenleri belirlenerek ve önceliklendirilerek, arıza sayısı ve bunlardan kaynaklı maliyetler azaltılmaya çalışılmıştır. Böylelikle kesintisiz bir elektrik akışının sağlanacağı ve katlanılan maliyetlerin azalacağı öngörülmüştür.
Anahtar Kelimeler:

Elektrik, Arıza

EVALUATION OF ELECTRIC FAILURE ANALYSIS IN THE FRAMEWORK OFMULTI-CRITERIA DECISION MAKING METHOD

TEDAS's privatization process is carried out by private distribution companies in 21 regions in Turkey. These companies are responsible for all malfunctions in the area concerned, and there is a large amount of staff to take these malfunctions as soon as possible. The cost of personnel and costs caused by defects are a great burden to the company, and defects that occur at the same time can have negative effects on people's quality of life. As a result of the analysis, the main and sub factors causing electrical failures were determined and it was aimed to direct the technical teams according to the failure type quickly by determining the order of priority among failures. Within the scope of this study, the faults recorded in Elazığ province in the last one year have been examined and analyzed. The central tendency and distribution measures were used in the interpretation of the records, and the fish hatch diagram was used in the determination and classification of the causes of the failures. In the prioritization of faults, a multi-criteria decision making method was utilized by using the Expert Choice program. As a result, attempts have been made to identify the causes of electrical failures and to prioritize them so as to reduce the number of failures and the resulting costs. Thus, it is anticipated that an uninterrupted flow of electricity will be provided and the costs incurred will be reduced.

___

  • Adıgüzel, O. (2009) “Personel Seçiminin Analitik Hiyerarşi Prosesi Yöntemiyle Gerçekleştirilmesi”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 24:243-251.
  • Akdeniz, H. A., & Turgutlu, T. (2007). Türkiye’de perakende sektöründe analitik hiyerarşik süreç yaklaşımıyla tedarikçi performans değerlendirilmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(1), 1-17.
  • Arslan, A. G. E. T. (2010). Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemiyle Strateji Seçimi: Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Bir Uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(2).
  • Aydın, Ö., ÖZNEHİR, S., & Akcalı, E. (2009). Ankara için optimal hastane yeri seçiminin Analitik Hiyerarşi Süreci ile modellenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(2).
  • Barker, T. J. ve Zabinsky, Z. B. (2011) “A Multicriteria Decision Making Model for Reverse Logistics Using Analytical Hierarchy Process”, Omega, 39(5):558-573. Chen, L. S. ve Cheng, C. H. (2005) “Selecting IS personnel use fuzzy GDSS based on Metric Distance Method”, European Journal of Operational Research, 160(3):803–820.
  • Cheng, Eddie W.L., v.d. “Analytic Hierarchy Process, A Defective Toll When Used Improperly”, Measuring Business Excellence, Vol. 6, No.4, ABI/FORM Global.
  • Dündar, S. (2008). Ders seçiminde analitik hiyerarşi proses uygulaması. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(2).
  • EmeL, G. ve EmeL, E., (1998), “İsletmelerde Pazar Gücünün Belirlenmesinde Çok Kriterli Bir Yaklasım”, Verimlilik Dergisi, Milli Produktivite Merkezi Yayını, Ankara.
  • Forman, E. ve Selly M. A. (2000), Decision by Objectives, Expert Choice Inc. Pittsburgh.
  • Gibney, R. ve Shang, J. (2007) “Decision making in academia: A case of the dean selection process”, Mathematical and Computer Modelling, 46:1030–1040.
  • Güngör, İ., & İşler, D. B. (2012). Analitik hiyerarşi yaklaşımı ile otomobil seçimi. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 1(2), 21-33.
  • Lai, V., Wong, B.K. ve Cheung, W. (2002) “Group decision making in a multiple criteria environment: A case using the AHP in the software selection”, European Journal of Operational Research, 137(1):134–144.
  • Murat, G., & Çelik, N. (2012). Analitik hiyerarşi süreci yöntemi ile otel işletmelerinde hizmet kalitesini değerlendirme: Bartın örneği. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 3(6), 1-20.
  • Özbek, A. ve Eren, T. (2012) “Selecting the Third Party Logistic(3PL) Firm through the Analytic Hierarchy Process (AHP)”, International Journal of Engineering Research and Development, 4(2):46-54.
  • Saaty, T. L. (1980) “The Analytic Hierarchy Process”, New York: McGraw-Hill, 1980.
  • Saaty, T. L. (1994) “Fundamentals of Decision Making and Priority Theory With The Analytical Hierarchy Process”, RWS Publ. Pittsburg.
  • Saaty, T.L. ve Vargas, L. G., (2001), Models, Methods, Concept and Applications of The Analytic Hierarchy Process, Kluwer Academic Publishers, London.
  • Ünal, Ö. F. (2010) “Analitik Hiyerarşi Prosesi İle Yetkinlik Bazlı İnsan Kaynakları Yöneticisi Seçimi”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Isparta, S.D.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Vega, P., Peter S., Salmeron-Ochoa, I., la Hidalga, A. Nieva-de ve Sharratt, P.N. (2011) “Analytical hierarchy processes (AHP) for the selection of solvents in early stages of pharmaceutical process development”, Process Safety and Environmental Protection, 89(4):261-267.
  • Yılmaz, N., (2000), “Analitik Hiyerarsi Yaklasımı”, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Zionts, Stanley (1989), “Multi Criteria Mathematical Programming: An Updated Overview and Several Approaches”, Multi Criteria Decision Making and Risk Analysis Using Micro Computers, NATO ASI Series Vol. F56.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9832
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Kenan ÇELİK
Sayıdaki Diğer Makaleler

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN SOSYAL UYUM PROBLEMİNİ BELİRLEMEDE LOGLİNEER MODEL KULLANIMI

Nilay KÖLEOĞLU

TÜRKİYE İLE OECD ÜLKELERİ ARASINDAKİ DIŞ TİCARETİN MARSHALL-LERNER KURALI ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ

Mehmet Barış ASLAN, Ş. Mustafa ERSUNGUR

BORSALAR-ARASI KARŞILIKLI BAĞIMLILIK: ASYA VE AVRUPA BORSALARI BİRBİRLERİNİ ETKİLİYOR MU?

Gönül YÜCE AKINCI, Fatma MUMCU KÜÇÜKÇAYLI

GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIKLARININ FİNANSAL GÖSTERGELERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Ömer Faruk RENÇBER, Ramazan AKBULUT

TÜRKİYE ÇIKTI AÇIĞININ FİLTRELEME VE AYRIŞTIRMA YÖNTEMLERİYLE TAHMİNİ

Eda YALÇIN KAYACAN, Şenay ÜÇDORUK BİRECİKLİ

TÜRKİYE’DE GÖÇ EDENLERİN DOĞURGANLIK DAVRANIŞINDA BOZUCU ETKİ, SEÇİCİLİK VE ADAPTASYON HİPOTEZLERİNİN REKABETİ: BİR SAYMA VERİ MODELİ

Sibel SELİM, Derya BİLGİN

HERMITE-HADAMARD TYPE INEQUALITIES FOR HARMONICALLY CONVEX STOCHASTIC PROCESSES

Nurgul OKUR, İmdat İŞCAN, Emine YÜKSEK DİZDAR

AN EVALUATION WITH WINDOW ANALYSIS TO DETERMINE THE ENVIRONMENTAL EFFICIENCIES OF THE COUNTRIES THAT POLLUTE THE WORLD

İhsan ALP, Mihraç KÜPELİ

TÜRKİYE’DE HANEHALKI TÜKETİM VE GIDA HARCAMALARININ KANTİL REGRESYON YÖNTEMİYLE ARAŞTIRILMASI

Özlem Kiren GÜRLER, Şenay ÜÇDOĞRUK BİRECİKLİ, Arzu KÖKEN ERYAVUZ

EKONOMETRİ ÖĞRENCİLERİNİN SAYISAL DERSLERDEKİ AKADEMİK PERFORMANSI: MARKOV MODELİ İLE BİR HESAPLAMA

Ersin KIRAL, Can MAVRUK, Gülsen KIRAL