Konkordato Komiserlerinin Konkordato Sürecindeki Görevlerine İlişkin Bir Değerlendirme

7101 sayılı kanun ile getirilen değişikliklerden önce uygulaması fazla olmayan konkordat müessesesinin, alacaklıların haklarını koruyarak onlar için daha avantajlı bir durum sağlarken ekonomik zorluklar yaşayan borçlulara da daha fazla hareket alanı sağlaması beklenmektedir. Bu hedeflere ulaşırken borçlu ve alacaklılar arasında adeta bir uzlaşma sağlanmakta, böylece her iki taraflar da haklarına kavuşurken ekonomik rahatlamaya da ulaşmaktadır. Bu süreç devam ederken borçlular yasal takiplere karşı korunmakta, alacaklıların zarar görmemesi için de işlemleri denetlenmektedir. Konkordatonun bu işlevlerinin sağlanması için komiserlerin önemli görevleri bulunmaktadır. Çalışmada konkordato süreci aşamalarına dayalı incelenmiş, komiserlerin de görevleri bu bağlamda değerlendirilmiştir. Bu amaçla hukuki arka plan açıklanırken, konunun muhasebe ve finans yönünden gösterdiği özellikler de dikkate alınmıştır.

An Evaluation Regarding the Duties of Concordat Commissioners in Concordat Process

Concordat, which had rare applicability in practice before amendments brought by Code Nr. 7101, is expected to maintain new maneuverability for debtors in financial difficulties while protecting the rights of creditors and establishing a more advantageous situation for them. In order to achieve these goals, a so to speak “conciliation” is ensured under supervision of court between debtors and creditors and thus both parties receive their rights and financial release at some point. While the process for this is ongoing, debtors are protected from possible legal pursuits and their transactions are supervised to prevent any damage to be done to creditors. Commissioners have a great responsibility to secure these functions of the concordat. In this study, the concordat process is examined basing on phases of the process, and the duties of concordat commissioners are clarified depending on each phase. In this context, the legal background is explained while accounting information and financial aspects are taken into consideration.

___

  • Altay, S. & Eskiocak, A. (2019). Konkordato ve Yeniden Yapılanma Hukuku, İstanbul: Vedat Kitapçılık.
  • Ermenek, İ., Özdemir, U. & Özalp, A. R. (2020), Bir Konkordato Nedeni Olarak Borca Batıklığın Tespiti ve Borca Batıklık Halinin Konkordato Sürecindeki Etkileri. Çankaya Üniversitesi Hukuku Fakültesi Dergisi, 5(1), 1351-1381.
  • Göç, D., Alpaslan, H. İ. & Güneş, M. A. (2019), Konkordato komiserinin geçici ve kesin mühlet içerisindeki görevleri. İstanbul Sosyal Bilimler Dergisi, 24, 46-54.
  • Gökgöz, A. (2017). İflasın Ertelenmesi ve Borca Batıklık Bilançosunun Çıkarılması. Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies, 3(3), 108-131.
  • Kale, S. (2018). 7101 Sayılı İcra ve İflas Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Çerçevesinde İflas Dışı Adi Konkordato. İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 5(1), 213-269.
  • Kazan, G. (2021). Konkordato Sürecinin Etkinliğinde Konkordato Komiserinin Rolü. Vergi Raporu Dergisi, 256, 101-108.
  • Konca, K. N. (2018), Konkordato Uygulamalarına İlişkin Beklentiler ve Riskler. Analiz: Konkordato Uygulamalarına ilişkin Beklentiler ve Riskler | Ekonomi | SETA (setav.org), 63.
  • Kuru, B. (2013). İcra ve İflas Hukuku El Kitabı. Ankara: Adalet Yayınevi
  • Muşul, T. (2019). İflas ve Konkordato Hukuku. Ankara: Adalet Yayınevi
  • Öztek, S., Budak, A. C., Tunç Yücel, M., Kale, S. & Yeşilova, B. (2019). Yeni Konkodato Hukuku. Ankara: Yetkin Yayınları
  • Pat, H. (2018). Konkordato Komiserinin Nitelikleri ve Görevleri, Konkordatoya İlişkin Güncel Gelişmeler - Erdem & Erdem (erdem-erdem.av.tr), erişim: 10.03.2021
  • Pekcanitez, H. & Erdönmez, G. (2018). 7101 Sayılı Kanun Çerçevesinde Konkordato. İstanbul: Vedat Kitapçılık
  • Sarisözen, M. S. (2019). İcra İflas ve Konkordato Hukukundaki Yenilikler. Ankara: Yetkin Yayınları
  • Sungurtekin Özkan, M. (2019). Konkordatoda Alacaklılar Kurumu. Yaşar Hukuk Dergisi, 1(2), 47-70.