Genç (Bingöl-Merkez) İlçesi ve Çevresi Florasında Arıcılık Açısından Önemli Bitkiler

Arıcılık faaliyetlerinin istenen amaca ulaşabilmesi için arılık çevresindeki floranın ve özellikle de arıların polen ve nektar almak için en fazla ziyaret ettiği bitki taksonlarının tanınması, çiçeklenme döneminin, polen ve nektar akımının başlama süresinin bilinmesi ve takip edilmesi önemlidir. Bu konuya katkısı olması düşüncesiyle gerçekleştirdiğimiz bu araştırmada; Genç İlçesi (Bingöl-Merkez) ve çevresinde arıcılık açısından değerli ve arıların en fazla ziyaret ettiği bitkiler, arazi çalışmaları, alan ile yakın çevresinde arıcılık yapan kişiler ile görüşmeler ve gözlemler neticesinde belirlendi. Çalışmamız sonucunda arıcılık açısından önemli, toplamda 78 bitki taksonu tespit edildi. Belirlenen taksonların bulunduğu familyalar sırasıyla şu şekildedir: Lamiaceae (20), Fabaceae (16), Asteraceae (14), Rosaceae (7), Boraginaceae (6), Caryophyllaceae (3), Hypericaceae (2), Brassicaceae (2), Ranunculaceae (2), Apiaceae (2), Linaceae (1), Tamariceae (1), Malvaceae (1), Geraniaceae (1). Arıların en fazla ziyaret ettiği bitkiler biyotik ve abiyotik birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Çalışma alanı ve çevresinde bal arılarınca en fazla ziyaret edilen bitkiler, çoğunlukla alanda dominant olan, geniş yayılış göstereren, populasyon oluşturan ve nektar ile polen kaynağı fazla bitkilerdir. Bu çalışma ile konuyla ilgili diğer çalışmalara ve arıcılık faaliyetlerine, kaynak olacak temel veriler elde edildi.

Bingöl-Genç Environment in the Flora Important Plants for Beekeeping

In order to achieve the desired purpose of beekeeping activities, it is important to recognize the flora around the apiary and especially the plant taxa that bees visit most to get pollen and nectar, to know and monitor the onset and duration of flowering, pollen and nectar flow. In this research we have carried out with the thought of contributing to this subject; Genç district (Bingöl) and the surrounding area is valuable in terms of beekeeping and the most visited by bees plants, field studies, beekeeping in the vicinity of the area and was determined as a result of interviews and observations. As a result of our study, 78 plant taxa were identified. The families of the taxa identified are as follows: Lamiaceae (20), Fabaceae (16), Asteraceae (14), Rosaceae (7), Boraginaceae (6), Caryophyllaceae (3), Hypericaceae (2), Brassicaceae (2), Ranunculaceae ( 2), Apiaceae (2), Linaceae (1), Tamariceae (1), Malvaceae (1), Geraniaceae (1). The most visited plants by bees vary from ecological conditions to many biotic and abiotic factors, and the most frequently visited plants by honey bees in the study area and in the vicinity are predominantly dominant in the area, with large populations and nectar and pollen sources. With this study, the basic data that will shed light on the studies, beekeeping activities and the specialization targets of our university in this field have been obtained.

___

  • Çankaya, N., ve Korkmaz, A. (2008). Samsun Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şubesi Yayını.
  • Free, J.B., (1964). Comparison of the Importance of Insect and Wind Pollination of Apple Trees. Nature, 201, 726–727.
  • Yıldırımlı, Ş., Kilic, O. (2015). New taxa of tepaloid monocots from Turkey. Ot Sistematik Botanik Dergisi, 22, 1-2.
  • Yıldırımlı, Ş., Kilic, O. (2016). New infrageneric taxa and species of Aethionema and their current key from Turkey. Ot Sistematik Botanik Dergisi, 23, 1-2, 1-66.
  • Yıldırımlı, Ş., Kılıç Ö., (2018). Two New Species Of Galium L. (G. sancakense, G. kaliovense) From Bingöl Province, Turkey. The Herb Journal of Botany, 25 (2), 31-39.
  • Davis, P.H., (2000). Flora of Turkey and the East Aegean Islands, vols. 1-9, Edinburgh Unv. 1965-1988.
  • Zengin, H., (1997). Bal Arısının Ziyaret Ettiği Bitkilerin Belirlenmesi. Türkiye II. Herboloji Kongresi (1-4 Eylül 1997). Ege Üniv. Basımevi. 451-456.
Uluslararası Doğu Anadolu Fen Mühendislik ve Tasarım Dergisi-Cover
  • ISSN: 2667-8764
  • Başlangıç: 2019
  • Yayıncı: Selim TAŞKAYA
Sayıdaki Diğer Makaleler

İçerisine Delikli Şerit Eleman Yerleştirilen Borudaki Isı Transferi ve Akış Karakteristiklerinin YSA ile Tahmini

Aslı DURMUŞOĞLU, Sibel GÜNEŞ, Ersin KARAKAYA

Betonarme Perde Duvarların Farklı Plastik Mafsal İlişkilerine göre Deplasman Davranışlarının Araştırılması

Saeid FOROUGHİ, Süleyman Bahadır YÜKSEL

AISI 51100 ve AISI 52100 Rulman Çelik Tüplerin ANSYS Paket Yazılımında Basınca Göre Gerilmelerinin İncelenmesi

Semih TAŞKAYA, Bilgin ZENGİN, Kürşat KAYMAZ, Muzaffer AŞKIN

İki Kekik Türünün (Thymbra spicata var. spicata ve Origanum onites) Antioksidan Aktivitelerinin Karşılaştırılması

Deniz ÇIKLA YILMAZ, Osman ÖZDOĞAN, Gizem BULUT, Serap AYAZ SEYHAN

İnşaat Yapım İzni İçin Temel Nokta Olan İmar Çapları Üzerine Bir Araştırma

Selim TAŞKAYA

Gübre Uygulamalarının Ayçiçeğinin Kuraklık Toleransına Etkisi

Uğur SEVİLMİŞ, Deniz SEVİLMİŞ

Yapay Sinir Ağları Kullanarak Kısa Dönem Güneş Enerjisi Santrali Üretim Tahmini: Kahramanmaraş Örnek Çalışması

Ahmet Oğuz GÖK, Ceyhun YILDIZ, Mustafa ŞEKKELİ

Protein Temelli Antioksidan Enkapsülasyonu: Metotlar, Bileşenlerin Fonksiyonları ve Uygulamalar

Farnaz NASERİFAR, Özge ÖZER, Alev Emine İNCE COŞKUN

Genç (Bingöl-Merkez) İlçesi ve Çevresi Florasında Arıcılık Açısından Önemli Bitkiler

Azize DEMİRPOLAT, Ömer KILIÇ

Soya Bitkisinde Tütün Çizgi Virüsü (Tobacco streak virus, TSV)

Uğur SEVİLMİŞ, Deniz SEVİLMİŞ