OĞUZ TANSEL'İN AL'LI İLE FIRFIRI ADLI MASAL KİTAPLARINDA KONUYU YAPILANDIRAN ÖGELER

Çocuk edebiyatı eserleri, çocukların bilişsel gelişimlerini destekleyerek bakış açılarını zenginleştiren önemli unsurlardır. Bünyesinde çeşitli türler barındıran çocuk edebiyatı eserlerinden masallar ise çocukların hayal dünyalarını geliştirerek düşsel zenginliklerini açığa çıkarmalarını sağlamalarıyla dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, Oğuz Tansel'in Al'lı ile Fırfırı adlı masal kitapları (I-II cilt) konuyu yapılandıran ögeler bağlamında incelenmiştir. Al'lı ile Fırfırı adlı masal kitaplarında konu ve olay örgüsünün nasıl oluşturulduğu incelenerek kurgulanan olaylardaki merak ögesini canlı tutan çatışmaların türlerine yönelik çıkarımlarda bulunulmuştur. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan doküman incelemesi metodu kullanılmış ve araştırma Oğuz Tansel’in söz konusu kitaplarının temininin yapılması, okuma parçalarının taranması, elde edilen verilerin araştırmanın problemleri kapsamında değerlendirilmesi çerçevesinde yapılandırılmıştır. Sonuç olarak Al'lı ile Fırfırı adlı masal kitaplarında (I-II cilt) yer alan toplam 25 masalın çatışma türlerindeki frekans değerleri; kişi-kişi çatışması (f:55), kişi-toplum çatışması (f:2), kişi-doğa çatışması (f:2) ve kişinin kendisiyle çatışması (f:17) olmak üzere tespit edilmiştir. Dolayısıyla söz konusu masal kitaplarında en çok kişi-kişi çatışmasına yer verildiği; bunu sırasıyla kişinin kendisiyle olan çatışması, kişi-toplum ve kişi-doğa çatışmasının izlediği gözlemlenmiştir. Bu verilere dayanarak yazar en çok kullandığı çatışma türlerinden olan kişi-kişi çatışması ve kişinin kendisiyle çatışması aracılığıyla masal kahramanları arasındaki iletişimi ve etkileşimi arttırmış böylece bu çatışmalar aracılığıyla çocuklarda merak duygusunun sürekli üst düzeyde tutulmasını sağlamıştır.

___

  • Artun, E. (2012). Türk Halk Edebiyatına Giriş Edebiyat Tarihi/Metinler. Adana: Karahan Kitabevi.
  • Bahar, M.A. (2016). Oğuz Tansel’in Derlediği ve Yazdığı Masallarda Çok Söylemlilik. idil, 5 (19), s.75-103.
  • Canatak, M.A (2011) İbrahim Alâettin'in (Gövsa) Çocuk Şiirleri Adlı Eserinin Çocuk Edebiyatındaki Yeri. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 6/2 Spring 2011, p. 287-296, TURKEY.
  • Karagöz, S. (2014) Çocuk Romanlarındaki Başkişilerin Yaşadıkları Çatışmaları Çözme Yöntemlerinin İncelenmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitimin Kültürel Temelleri Anabilim Dalı (Türkçe Eğitimi Doktora Programı) Doktora Tezi.
  • Karataş, Z. (2015) Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Manevi Temelli Sosyal Hizmet Araştırmaları Dergisi Cilt 1, Sayı 1, Ocak 2015.
  • Karatay, H. (2007) Dil Edinimi ve Değer Öğretimi Sürecinde Masalın Önemi ve İşlevi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, Yaz 2007, 5(3), 463-475.
  • Oğuzkan, F. (1987) Yerli ve Yabancı Yazarlardan Örneklerle Çocuk Edebiyatı. Ankara: Emel Matbaacılık Sanayi.
  • Sever, S. (2012) Çocuk ve Edebiyat. İzmir: Tudem Yayınları.
  • Sever, S. ve Karagül, S. (2014) Oğuz Tansel'in Derleyip Yazdığı Kitaplarında Yer Alan Sözvarlığı Öğelerinin İncelenmesi. Cyprus International University, folklor/edebiyat, cilt:20, sayı:77, 2014/1.
  • Sınar, A. (2013) Türkiye'de Çocuk Edebiyatının Gelişimi. Korkmaz, R. (Ed.), Yeni Türk Edebiyatı 1839-2000 El Kitabı içinde (s.575) Ankara: Grafiker Yayınları.
  • Şimşek, H. (2009) Eğitim Tarihi Araştırmalarında Yöntem Sorunu. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, yıl: 2009, cilt: 42, sayı: 1, 33-51.
  • Tansel, O. (2009) Al'lı ile Fırfırı, Masallar -Cilt 1-. Ankara: Elips Kitap.
  • Tansel, O. (2009) Al'lı ile Fırfırı, Masallar -Cilt 2- Ankara: Elips Kitap.
  • Temizyürek, F. (2003) Türkçe Öğretiminde Çocuk Edebiyatının Önemi. TÜBAR-XIII-/2003-Bahar/