Uludağ Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi bahçe arazisi için uygun sulama yöntemlerinin belirlenmesi ve sistemin projelenmesi

Bu çalışmanın amacı; Uludag Universitesi (U. Ü.) Tanmsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Bahçe Arazisi için, mevcut bitki yetistirme planına bagh kalınarak, uygun sulama yöntemlerinin belirlenmesi ve gerekli sistem unsurlarının projelenmesidir. Sulama yontemlerinin seçiminde; yetiştirilen bitkilerin özel istekleri, sulama sisteminin işletim koşullari, topografik durumun uygunluğu ve su kaynağının debisi gibi etmenler dikkate almmistır. Sebze parselleri için yan sabit yagmurlama, kivi ve diger meyve parselleri için mini yagmurlama, bağ parselleri için ise; damla sulama yöntemi en uygun yöntemler olarak seçilmiş ve bu yöntemlerin gerektirdiği sistem unsurları boyutlandırılmıştır. Sistem basıncının, elektrik motoru ile çalışan santrifüj tipi pompa ile sağlanması düşünülmüş ve su dağıtim hattında 10 atm. isletme basınçlı sert PVC boruların kullanılması planlanmıştir. Sistem kapasitesinin belirlenmesinde, yagmurlama yontemiyle sulanacak en biiyiik alana iliskin sulama modülü esas alınmistir. Sistemin kurulmasi ve isletilmesine esas olmak üzere, durum ve döşeme planları ile metraj ve keşif özeti hazırlanmıştır.

Determination of suitable irrigation methods and designing of irrigation system for horticulture area of Agricultural Research and Application Center of Uludag University

The aim of this study is to determine of suitable irrigation meffiods and design of the system elements depending upon available plant growing plan of the Agricultural Research and Application Center far Horticulture Area of the Uludag University. The factors of the specific plant requirements, operating conditions of the irrigation systems, suitability of topographic situation, gnd qugnff(y of the water resource were considered in determination of suitable irriggtfpn methods. Semi-mobile sprinkler irrigation method far vegetable pfgts, mini sprinkler irrigation method for plots of kiwi (Wd other fruits, gnd drip irrigation method for the vineyards were chosen as the most suitable irriggffpn methods. After that, the system elements required by these meffigds were dimensioned and designed as semi-mobile. The system pressure was supplied by centrifugal pumps. In the water distribution line, PVC pipes with 10 atm operating pressure were used. Irrigation module of the largest plot which will be irrigated tftrgygh sprinkler method was used to estimate (he system capacity. The layput of irrigation systems with the bill of quantities and pre-design estimate based on the operating and installation of the system was prepared.

___

  • ANONİM, 1982. Türkiye'de Sulanan Bitkilerin Su Tüketimleri Rehberi, Topraksu Genel Müdürlüğü Yayınları, Yayın No:718, s. 630, Ankara. ANONİM, 1986. Yağmurlama Başlığı Deneme Raporu. Rapor No: 1986/01/YB=1, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Bursa. GÜNGÖR, Y., YILDIRIM, O. 1987. Tarla Sulama Sistemleri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1022, Ofset Basım: 31. s. 368, Ankara. GÜNGÖR, Y., ERÖZEL, A. Z. ve YILDIRIM, O. 1996. Sulama. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1443, Ders Kitabı: 424, s.295, Ankara. KORUKÇU, A., YILDIRIM, O. 1981. Yağmurlama Sistemlerinin Projelenmesi, TOPRAKSU Genel Müdürlüğü yayınları, s. 220, Ankara.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3165
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi