Kalsiyum uygulamalarının eşme ayvasının(Cydonia vulgaris cv.Eşme) bazı hasat sonrası fungal hastalıklarına ve kalite özelliklerine etkisi

Aminoquelant-kalsiyum ile muamele edilmiş meyveler 0±J°C sıcaklık ve %90+-5 oransal nemde depolanmıştır. Depolama süresince, meyvelerin fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmış ve çürümüş meyve yüzdeleri belirlenmiştir. Depolama öncesi ayvaların meyve eti sertliği 15.30 Ib/inch2 olarak tespit edilmiştir. 120+5 günlük depolamadan sonra, en yüksek meyve eti sertlik değeri 11.17 ile hasat öncesi+hasat sonrası kalsiyum uygulanmış meyvelerden elde edilirken, en düşük meyve eti sertlik değeri 5.84 lb/ inch ile kontrol meyvelerinde saptanmıştır. Çürümüş meyve yüzdesi ve kalsiyum içeriklerine göre de en iyi sonuçlar hasat öncesi+hasat sonrası kalsiyum ile muamele edilmiş meyvelerden elde edilmiştir. Ayrıca, hasat öncesi ve sonrası kalsiyum uygulamaları in vitro koşullarda Botrytis cinerea'ja karşı %39.50 oranında etkili olduğu bulunurken, Penicülium sp. 'ne karşı etkisiz olmuştur.

Effect of calcium treatments on some posthaverst fungal disases and the quality parameters of quince (Cydonia vulgaris ev.Eşme)

The fruits treated with aminoquelant-calcium were stored at 0+1 °C temperature and 90±5% humidity. During storage, physical and chemical analyses of the fruits were carried out and the percentage of rotten fruits was determined. Before storage, average flesh firmness of the quinces were 15.30 Ib/inch2. After 120+5 days storage, while the highest flesh firmness parameter was determined with 11.17 Ib/inch in the fruits treated with preharvest+postharvest calcium, the lowest flesh firmness parameter was found to be 5.84 Ib/inch" in the control fruits. According to calcium contents and percentage of rotten fruits, the best results were also determined from the fruits treated with preharvest+postharvest calcium. Furthermore, although preharvest+postharvest calcium treatments were found effective to be 39.50% against Botrytis cinerea, it was ineffective against Penicillium sp. under in vitro conditions.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3165
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi