Menetli kirişlerin bilgisayar destekli tasarımları

Cisimlerin dayanımlarına ilişkin genel hesaplamalar, makine mühendisliğinin temel çalışma konuları arasında yer almaktadır. Cisimlerin dayanımı ile statik ve mukavemet hesaplarının yanlışsız ve kısa bir sürede yapılabilmesi tarım makinaları tasarımı ve tarımsal inşaat alanlarında çalışan araştırıcıların ve tasarım mühendislerinin ilgilendiği konuların da başında gelmektedir. Tarımsal amaçlı inşaa edilen her türlü konsol kirişlerin tasarımları, tarım arabalarının şasilerindeki kesme moment, eğim ve şarkım (sehim) diyagramlarının çizimi ve bu diyagramlara bağlı olarak kritik kesitte meydana gelen maksimum şarkım ve momentin sayısal büyüklüğünün statik yükleme koşullarına ve seçilen malzemelerin özellikleri ile boyutlarına bağlı olarak doğru bir şekilde saptanabilmesi oldukça zaman alıcı yoğun çalışma gerektiren bir iştir. Her türlü karmaşık makine elemanlarının tasarımlarında olduğu gibi, gerek iki uçtan mesnetli basit kirişlerin gerekse tek dayanaklı ankastre kirişlerin statik tasarımlarının yapılabilmesi, yaygın olarak bilinen yüklenmiş kirişlere ait elastik eğrinin başlangıç ve sınır koşulları göz önünde bulundurularak yapılan sayısal çözümlemesine bağlıdır. Bu çalışmada tarımsal amaçlı inşaatlarda ve tarım makinaları tasarımlarında yaygın olarak kullanılan mesnetli kirişlerin şarkım ve moment diyagramlarının çok kısa bir zaman içerisinde elde edilmesinde kullanılabilecek bir bilgisayar programın tasarımı amaçlanmıştır. Bilgisayar programı RO95 adı ile BASIC dilinde yazılmış ve RO95.EXE olarak derlenmiş olup DOS ve WINDOWS ortamında kolayca çalışabilecek özelliklere sahiptir.

Computer aided desing of supported beams

The common calculations about strength of materials are included one of the main topic in structural engineering. The correct design and the calculation in static and the strength of materials in a short time becomes important for engineers and designers who designs structural components of farm buildings and farm machinery. The design of all kind of supported beams takes so long time and effort to obtain moment, shear, slope and the deflection diagrams in correct way by using the beam size and its material properties that usually causes to confuse the design engineer. Therefore, as all complicated machine components design, the design of supported beams such as simply supported and console beam problems are solved by using the well known theory which describes the elastic curve of the system. These elastic curves of the beams are analytically obtained using the boundary and the initial conditions of the beam. For this research, a computer program was aimed to develop computer aided design of supported beams in order to determine the all kind of the parameters of them that were widely used in designing of farm buildings (such that poultry houses and green houses) and some other farm machinery (for example, frames of trailers). The computer program was coded as R095 and compiled as R095.EXE with BASIC programming Language. The program is able to run under the DOS and the WINDOWS environment without having any problem.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3165
  • Yayın Aralığı: 2
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bursa koşullarında bazı melez mısır (Zea mays indentata Sturt.) çeşitlerinde tane verimi ve bazı verim öğelerinin korelasyonu ve path analizi

İLHAN TURGUT

Bazı melez mısır (Zea mays indentata Sturt.) çeşitlerinde farklı azot dozlarının verim ve verim öğeleri üzerine etkisi

İLHAN TURGUT

Hayvan barınaklarında kullanılan aksiyal vantilatörlerin karakteristik değerlerinin belirlenmesi

Eşref IŞIK, Kamil ALİBAŞ, Halil ÜNAL, Cüneyt TUNÇKAL

Tarımsal işletmelerde yığın materyallerin taşınmasında kullanılan helezon götürücülerin tasarım paremetrelrinin belirlenmesi

Rasim OKURSOY

Kesme gladiol yetiştiriciliğinde dikim sıklığı ile $GA_3$ uygulamalarının çiçeklenme ve çiçek kalitesi üzerine etkileri

Murat ZENCİRKIRAN, Ahmet MENGÜÇ

Bazı makarnalık buğday hatlarının (Triticum durum Desf.) çevresel adaptasyon ve stabilitelerinin belirlenmesi

K. YAĞDI

Mustafakemalpaşa (MKP) Çayı sulama suyu kalitesinin değerlendirilmesi

Hasan DEĞİRMENCİ

Dikim sıklığı ve ethephon uygulamalarının bazı iris (Süsen) çeşitlerinde erkencelik ve çiçek kalitesi üzerine etkileri

Murat ZENCİRKIRAN, Ahmet MENGÜÇ

Farklı zamanlarda dikilen bazı çilek çeşitlerinin Bursa yöresine adaptasyonlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma

Cihat TÜRKBEN, Rahmi TÜRK, Bülent AKBUDAK

Alphonse lavallee üzüm çeşidinin modifiye atmosfer (MA)'de muhafazası üzerine asetaldehit uygulamalarının etkileri

Cihat TÜRKBEN, Aysın DESTİCİ